Coface houdt beoordeling kredietlimieten op pre-COVID-19 niveau

2 juni 2020 11:28

Coface houdt beoordeling kredietlimieten op pre-COVID-19 niveau

Vandaag maakt kredietverzekeraar Coface Nederland bekend dat het haar beoordelingsbeleid van kredietverzekeringslimieten houdt op het niveau van voor de COVID-19 uitbraak. Hiermee draagt Coface direct bij aan de steun voor enkele honderdduizenden bedrijven die in economische crisis verkeren als gevolg van de pandemie. Coface scherpt de voorwaarden niet aan nu met andere kredietverzekeraars een samenwerking is getekend met de Nederlandse Staat, die voor maximaal EUR 12 miljard participeert in het verzekerd risico. Deze overeenkomst geeft Coface meer ruimte om klanten te verzekeren tegen kredietrisico zelfs in deze periode waarin de vooruitzichten uiterst onzeker zijn.

Als gevolg van de COVID-19 uitbraak is het risico dat bedrijven hun facturen niet, of niet tijdig, voldoen sterk toegenomen. Een aanpassing van de afgegeven kredietlimieten, conform de nieuwe economische realiteit, lag voor de hand. Lagere kredietlimieten zouden op korte termijn echter resulteren in een rem op de handel tussen bedrijven en de toegang tot werkkapitaalfinanciering. Zonder regeling tussen de overheid en de kredietverzekeraars zouden op lange termijn meer bedrijven failliet gaan.

Met oog op het belang van een voortvarend economisch herstel heeft Coface, samen met twee andere kredietverzekeraars en gesteund door belanghebbenden zoals VNO*NCW, MKB Nederland en diverse brancheverenigingen, het initiatief genomen om in gesprek te treden met het ministerie van Financiën. De inzet bij de onderhandelingen was om een langdurige en nog diepere economische crisis af te wenden. Coface is dan ook trots op het resultaat: een garantstelling ten behoeve van het bedrijfsleven, ter stimulering van het economisch herstel en het behoud van banen.

Tijdens de kredietcrisis in 2008 is gebleken hoe hard ondernemingen worden geraakt als er een rem komt op het verlenen en verzekeren van kredieten. Eenzelfde scenario willen wij bij deze crisis absoluut voorkomen. Het was daarom noodzakelijk om samen met de overheid snel tot een oplossing te komen. Wij zijn verheugd dat wij nu in samenwerking met de overheid uitvoering mogen geven aan een steunmaatregel die direct bijdraagt aan het stimuleren van de Nederlandse economie en het beschermen van het Nederlandse bedrijfsleven. Mede op basis van deze garantstelling kunnen wij dekking op kredietrisico’s verlenen zoals we dat ook voor de coronacrisis deden. Het perspectief voor Nederlandse bedrijven is hiermee weer een stuk verbeterd. Deze economische tijd toont aan hoe belangrijk kredietverzekeringen zijn. Ondernemers die niet verzekerd zijn lopen een ongekend groot risico. Onbetaalde facturen door één of meerdere afnemers behoren tot de belangrijkste redenen van een bedrijfsfaillissement. Doordat afnemers niet betalen, komt de onderneming zelf in plotselinge geldnood, aldus Coface landendirecteur Edwin Busio.

In veel Europese landen en zelfs ook daarbuiten, hebben overheden inmiddels met dezelfde intentie een vorm van garantstelling ingericht of werken ze aan de inrichting ervan. Alle partijen betrokken bij de oplossing in Nederland zijn ervan overtuigd dat deze vorm van garantstelling de juiste opzet heeft en dat dit het bedrijfsleven in Nederland een uitstekende uitgangspositie biedt.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.