Circulair produceren juist nu!

7 juli 2020 11:44

Circulair produceren juist nu!

De corona en de daarop volgende economische crisis, doen u ongetwijfeld afvragen of uw huidige businessmodel nog wel de juiste is. Ons wereldbeeld heeft een flinke verandering ondergaan en zaken die we tot voor kort als normaal ervaarden blijken opeens minder vanzelfsprekend te zijn. Waar we dachten met slechts beperkte risico’s over de hele wereld te kunnen zoeken naar de goedkoopste grondstoffen en arbeid, blijken nu lands- soms zelfs regiogrenzen ineens belemmeringen voor economische groei en voortgang te kunnen zijn.

Dit is de tijd om te gaan kijken naar een andere manier van produceren. Een manier waarbij we voor grondstoffen minder afhankelijk zijn van toeleveringen uit verre landen. De circulaire economie stelt ons in staat om die grondstoffen dicht bij huis te vinden. Immers wat de een niet meer gebruikt of als afval ziet kan de ander als grondstof gebruiken.

Of doe het zelf, door bezit te houden van uw product en de klant alleen voor het gebruik te laten betalen houdt u de controle over de gebruikte materialen en beslist u ook hoe u die later weer gaat gebruiken. U kunt simpel beginnen, herontwerp één van uw producten en gebruik daarin zo veel mogelijk ‘recycled content’, innoveer!

Daarnaast zien we ook een oproep tot meer samenwerken en solidariteit. Het mooie van die circulaire economie is dat veel van de werkzaamheden dichterbij uw vestiging(en) zullen plaatsvinden. En omdat we binnen de circulaire economie ook retourstromen en reststromen moeten gaan beheren ontstaan er in uw regio meer banen. Vaak zijn dit banen die mogelijkheden bieden voor mensen die op dit moment wat verder van de arbeidsmarkt afstaan. Zo snijdt het mes aan twee kanten, aan de ene kant een beter economisch perspectief en aan de andere kant meer sociale inclusiviteit en dat is zeker een toekomstbestendig businessmodel. Daarom zeg ik circulair produceren juist nu! «

Arnhem, 23 juni 2020

Luc Kikkert Directeur Kiemt www.kiemt.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.