Bouwbedrijf H. W. Joosten streeft naar toekomstgerichte nieuwbouw

3 april 2024 11:35

Bouwbedrijf H. W. Joosten streeft naar toekomstgerichte nieuwbouw

Duurzaamheid is mooi, maar vergeet de degelijkheid niet. Dat is de kanttekening die Wout Joosten, directielid van bouwbedrijf H.W. Joosten BV uit Zevenaar zet bij het thema circulair bouwen. Bij nieuwbouw wordt wat hem betreft ingespeeld op mogelijk nieuwe bestemmingen in de toekomst. Hij tekent als het even kan voor nieuwbouw die in de toekomst herbestemd, hergebruikt of herindeelbaar is.

De Rijksoverheid streeft naar een volledig circulaire economie in het jaar 2050. Voor de bouwsector betekent dat een fikse opgave. Hoe steek je die in? “Samen met architect en opdrachtgever willen we nieuwbouw zó vorm geven dat het nu én over een aantal jaren te gebruiken is. Dat kan door bij het ontwerp van schil, gevelopeningen en indeling rekening te houden met een mogelijk andere invulling. Als je dat doet, dan zijn maar weinig aanpassingen nodig voor een tweede leven”, stelt Wout.

Opdrachtgevers

Distributiehallen XXL zijn een antwoord op behoeften van nu. Maar wat is de behoefte van de toekomst? Dat is moeilijk te voorzien. Overheid en bedrijfsleven zouden zich over die problematiek moeten buigen. Zo zou bij kantoorpanden en andere bedrijfsruimtes de mogelijkheid van bewoning in het ontwerp kunnen worden meegenomen. “Opdrachtgevers moeten er wel voor open staan dat een pand zó gebouwd wordt dat hergebruik in de toekomst mogelijk is”, houdt Wout een slag om de arm.

Kantoorpand

Ook bij bestaande panden is hergebruik een goed alternatief voor sloop, vindt Wout. Hij noemt de werkzaamheden aan een bestaand kantoorpand van zorgorganisatie Driestroom in Elst, dat door bouwbedrijf H.W. Joosten BV wordt ingericht voor hybride werkplekken.

Engineering

Wout Joosten is de derde generatie die aan het roer staat van het gelijknamige bouwbedrijf. In 1988 nam zijn vader het van zijn opa over en in 2022 trad Wout in zijn voetsporen. Voor die tijd studeerde hij technische bedrijfskunde en draaide een flink aantal jaren mee in het bedrijf. Klantcontact, meedenken met de klant en diens verwachtingen overtreffen. Dat trekt hem aan in het werk. “En engineering met behulp van moderne technieken spreekt me aan. Alle projecten worden vooraf driedimensionaal vormgegeven. We bouwen een model op en als alle componenten kloppen, gaan we pas produceren. Daardoor reduceren we de foutmarge”, beschrijft Wout.

Werkplaats

De werkplaats is aangepast aan de moderne manier van werken. Ramen, deuren, kozijnen, wanden en dakopbouw kunnen er prefab geproduceerd worden. Digitalisering draagt ook bij aan een beter klantcontact. Bouwovereenkomsten zijn voor alle deelnemende partijen inzichtelijk. Vaak wordt gewerkt met een bouwteam waarin ook onderaannemers zitten. Wout: “Wij zijn dan de spin in het web. Goede afstemming leidt tot goede samenwerking en dat is echt de sleutel”. «


De klant goed adviseren is belangrijk bij bouwbedrijf H. W. Joosten BV. Vandaar de slogan ‘Bouwen doet u niet alleen. Bouwen doet u samen met Joosten’. De bouwer uit Zevenaar is actief in zowel nieuwbouw, verbouw, utiliteitsbouw en zorg. Het werd 45 jaar geleden opgericht door H. W. Joosten en met de derde generatie aan het roer is het echt een familiebedrijf. Er zijn 18 medewerkers en zijn er 4 leerlingen in dienst die de kans krijgen om zich te ontwikkelen in het vakgebied. Bouwbedrijf Joosten participeert in de bouwopleidingsbedrijven Bouwmensen en ReVaBo.


Tekst: Paul de Jager // Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.