Bijna 40% van vrouwelijke werknemers zegt ware gevoelens op het werk te verbergen; hun zorgen dreigen onopgemerkt te blijven bij bedrijven

26 september 2022 11:52

Bijna 40% van vrouwelijke werknemers zegt ware gevoelens op het werk te verbergen; hun zorgen dreigen onopgemerkt te blijven bij bedrijven

  • Bijna 40% van de vrouwen (37%) geeft niet aan wanneer het niet goed met ze gaat, blijkt uit onderzoek van Culture Amp 
  • Voor 42% van vrouwelijke werknemers is salaris de belangrijkste reden om actief op zoek te gaan naar een nieuwe baan  
  • 27% van de vrouwen noemt een stressvolle werkomgeving als reden om te willen vertrekken 

Bijna 40% van de Nederlandse vrouwelijk werknemers verbergt hun ware gevoelens op het werk, waardoor hun zorgen onopgemerkt dreigen te blijven bij organisaties. Uit nieuw onderzoek* dat in opdracht van employee experience platform Culture Amp werd uitgevoerd, blijkt dat bijna twee keer zoveel vrouwen (37%) als mannen (21%) doet alsof alles goed gaat, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is.
Hoewel ze doen alsof alles goed gaat, geeft 30% van de ondervraagde vrouwen toe dat ze de afgelopen maand hebben gehuild vanwege een probleem op het werk, tegenover één op de tien mannen. Bovendien zegt 40% van de vrouwen, op het werk boos te zijn geweest in diezelfde periode. Bij mannen lag dit percentage op slechts 24%.

42% zoekt naar andere baan vanwege salaris  

De uitkomsten van het onderzoek kunnen verder belangrijke aanwijzingen bieden aan Nederlandse organisaties die een personeelstekort hebben, of te maken hebben met werknemers die een andere uitdaging willen. Want van de vrouwen die actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, zegt 42% te vertrekken vanwege het salaris. 27% noemt een stressvolle werkomgeving als reden om te willen vertrekken, tegenover 13% mannen. Ook de bedrijfscultuur is voor vrouwen vaker een belangrijke reden om hun werkgever te verlaten (29%) dan voor mannen (18%).

Externe factoren verhogen de druk. Naast de algehele zorgen over stijgende kosten van levensonderhoud, maakt 44% van de ondervraagde vrouwen zich zorgen over de mogelijke gevolgen van de toestand in de wereld voor hun kansen op werk, tegenover 34% van de mannen.

In een reactie op de bevindingen zegt Wesley Hendriks, director customer success EMEA bij Culture Amp: " Het is mogelijk dat stress-signalen of ontevredenheid over de dagelijkse gang van zaken op het werk onopgemerkt en onopgelost blijven, omdat vrouwen hun zorgen vaak verbergen en niet de steun zoeken die zij nodig hebben van managers en collega's.

Dit kan grote gevolgen hebben voor diversiteit, gelijkheid en inclusie. Bedrijven moeten nagaan of hun cultuur en beleid vrouwen beter in staat  zouden kunnen stellen, om hun ware gevoelens bekend te maken. Zijn de prestatie- en promotieprocessen wel transparant? Zijn ze ontworpen om vooroordelen te verminderen? Krijgen degenen die gevoelens zoals stress uiten nog steeds toegang tot kansen en promotie? Zo niet, dan zullen vrouwen hun gevoelens op het werk blijven afschermen, onder meer uit angst dat dit hun carrière negatief zal beïnvloeden."

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.