‘Bespaar energie én kosten. Laat een energiescan uitvoeren. Subsidie mogelijk’

7 oktober 2019 16:06

‘Bespaar energie én kosten. Laat een energiescan uitvoeren. Subsidie mogelijk’

Welke voetprint laat jij op aarde achter? Een vraag waarover steeds meer bedrijven nadenken. De bewustwording om maatschappelijk te ondernemen neemt toe. In het kader van de klimaatverandering is milieubesparing niet alleen van belang voor nu, maar zeker voor de generaties na ons. Elke keuze die je maakt op het gebied van duurzaamheid, is er één voor de toekomst. Bijkomend voordeel dat het vaak ook wat oplevert in je portemonnee.

Bedrijven in de gemeente Arnhem zijn verantwoordelijk voor 50% van het Arnhemse energieverbruik. De ambitie vanuit de gemeente is om jaarlijks 1,5 % energie te besparen. Veel projecten zijn gericht op energieopwekking. Een goede zaak, maar daarmee zijn we er niet. De urgentie om CO₂-emissie terug te dringen is groot. Energiebesparing is daarbij essentieel. De Wet Milieubeheer verplicht zodoende ondernemers met een energieverbruik > 50.000 kWh en/of 25.000 m³ gas energiebesparende maatregelen door te voeren die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Sinds 1 juli zijn deze bedrijven en instellingen daarnaast verplicht om te rapporteren in het eLoket van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) welke maatregelen ze hebben uitgevoerd. Dit valt onder de Informatieplicht Energiebesparing.

Wat moet je doen?

Per bedrijfstak is met de overheid afspraken gemaakt over de te nemen besparende maatregelen. Kort gezegd, er gelden voor een garagebedrijf andere regels dan voor een bakker. Via wattjemoetweten.nl kun je checken of je aan de Informatieplicht Energiebesparing moet voldoen. Op die website vind je bovendien welke maatregelen voor jou gelden en welke stappen je nog meer moet nemen. Ook al heb je als ondernemer een groen hart, een dergelijk proces behoort voor de meesten nog niet tot de corebusiness. De gemeente reikt je daarom de helpende hand in de vorm van een energiescan. Zij doet dit in samenwerking met provincie Gelderland, VNO-NCW Midden én met ‘bedrijvenkoepels’ StAB, KHN, Binnenstad Arnhem en OKA. Het zijn immers de bedrijven die samen een gigantische energiebesparing kunnen realiseren.

Laat een energiescan uitvoeren!

Wat houdt de energiescan in? Een adviseur van een preferred ingenieursbureau komt op bedrijfsbezoek en maakt een inventarisatie. Hij of zij kijkt allereerst naar het energieverbruik. Je krijgt inzicht in de energiekosten van je apparatuur. Vervolgens wordt in kaart gebracht waar verduurzamingsmogelijkheden liggen en dus kosten te besparen zijn. Denk aan het toepassen van ledverlichting en sensoren, het isoleren van leidingen tot het beter inregelen of vervangen van de verwarmingsketels. Een deel van de maatregelen neem je op een natuurlijk moment. Bijvoorbeeld tijdens een verbouwing, bij groot onderhoud of bij een defect. Daarnaast kun je maatregelen treffen op een zelfstandig moment. Tot slot geeft de energiescan aan wat de aanpassingen kosten, wat het je financieel bespaart en wat de terugverdientijd is. Er zijn drie niveaus in terugverdientijd: binnen 2 jaar, binnen 5 jaar of langer. Bij uitvoering van de maatregelen uit de energiescan voldoe je allereerst eenvoudiger aan de informatieplicht.

Bovendien kun je 75 % van de kosten van de energiescan met een maximum van 1.125 euro terugvragen in de vorm van subsidie. Dit moet aantoonbaar en gespecifieerd zijn. Je bent overigens niet verplicht om een preferred ingenieursbureau in te schakelen. Je kunt ook zelf een bureau benaderen.

ODRA

Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) is de toezichthouder op de naleving van de Informatieplicht en Wet Milieubeheer. Zij voert hierop controles uit. Na een controle moet je zaken op orde brengen. ODRA geeft beknopt aan welke maatregelen je moet nemen, maar geeft daarbij geen kostenplaatje. Laat je een energiescan uitvoeren, dan kun je een doordacht investeringsplan maken. De energiescan laat namelijk niet alleen zien welke investeringen ermee gemoeid zijn, maar ook hoeveel besparing je het oplevert. Een traject via ODRA moet je zien te voorkomen. Het is tijdrovend en dwingend. Twee elementen waar de gemiddelde ondernemer niet blij van wordt. Wanneer je een energiescan uit laat voeren, is ze vooralsnog terughoudend met controle.

Energiescan voordelig voor elk bedrijf

Heb je geen verplichting tot energiebesparing vanwege de Wet Milieubeheer dan heb je desondanks een zorgplicht. Dat betekent energie besparen waar het kan. Ook dan haal je voordeel uit de energiescan: je krijgt inzicht in energiebesparingsmogelijkheden wat geld oplevert. Voor deze eenvoudige energiescan ontvang je tot 225 euro subsidie.

Reset Fashion

Reset Fashion in de Rijnstaat heeft recentelijk een energiescan uit laten voeren. Eigenaresse Veronique Gallé: “Een energiescan werkt verhelderend. Bovendien heeft het mij resultaat opgeleverd, namelijk besparing op energiekosten. Ik was maandelijks behoorlijk wat kwijt aan gas en licht. Het winkelpand huur ik. Wij hebben een aantal zaken al goed geregeld. Zoals timers op verlichting, kleden naar het weer en benodigd onderhoud aan installaties tijdig uitvoeren. We hadden hallogeen verlichting. Deze zijn inmiddels vervangen door led. Verder kwam er een aantal bouwkundige maatregelen uit. Zoals het isoleren van muren en plafond en ingrepen tegen koudeval. Deze aanbevelingen neem ik mee naar de huurbaas bij nieuwe contractonderhandelingen. Je kunt zelfs als huurder behoorlijk wat doen. En dat moeten we ook met z’n allen, willen we onze aardbol leefbaar houden. Verduurzaming kunnen we niet langer voor ons uitschuiven. Als voorzitter van het CCA heb ik hierin een voorbeeldfunctie. De energiescan werkt en helpt je. Maar kijk bijvoorbeeld ook naar je afval. In dit kader wil ik het Arnhemse Save Plastics noemen dat van ons afval onder meer design tuinbanken maakt. Kortom, verduurzaming levert zelfs mooie dingen op en we doen het in Arnhem met z’n allen. Doen dus!”

Aanmelden Informatiebijeenkomst

24 oktober 16.30 uur – 19.00 uur

Ondernemerscentrum Vlamoven Arnhem

energiescanbedrijven@arnhem.nl

Meer weten?

www.ArnhemAAN.nl/zakelijk

Tekst: Xandra Derks

Fotografie: Gemeente Arnhem

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.