Bedrijfsprocessen optimaliseren en productiviteit verhogen met end-to-end automation? Zo begin je eraan!
16 augustus 2021 11:48
Wil je de efficiëntie en productiviteit van je bedrijf verhogen? Dan is het een goed idee om voor hyperautomation, ook Intelligent Process Automation genoemd, te kiezen. Maar hoe biedt dat hulp? Simpel; je zet technologieën zoals artificiële intelligentie (AI), robotic process automation (RPA) en low-code platformen in om sneller en beter werk af te leveren en zo je bedrijfsprocessen te optimaliseren en automatiseren. Benieuwd hoe je begint aan hyperautomation? Ontdek het in vier eenvoudige stappen!
1. Identificeer haperende bedrijfsprocessen
Dergelijke processen heb je ongetwijfeld. Denk aan repetitieve workflows met veel handmatige taken, zoals het overtypen van orderbevestigingen. Administratief werk dat uitgevoerd wordt door kenniswerkers die zich beter kunnen richten op meer waardetoevoegende taken.
End-to-end automation is dé oplossing om wendbaarder te worden als bedrijf! Het werkt kostenverlagend, verhoogt de bedrijfsefficiëntie en versnelt de ontwikkelingstijd van toepassingen. Hoe dan? Door die manuele taken en processen te automatiseren. Dat zorgt niet alleen voor een kleinere foutmarge en een verhoogde productiviteit, het stimuleert ook de de betrokkenheid van jouw werknemers.
2. Bepaal de kritische succesfactoren
Eens je hebt vastgesteld welke bedrijfsprocessen geautomatiseerd kunnen worden, is het tijd om de kritische succesfactoren te bepalen. Dat zijn factoren waarvan je gelooft dat ze van cruciaal belang zijn voor je organisatie. Die factoren kunnen variëren van een snelle oplevering van projecten en de automatisering van complexe bedrijfsprocessen, tot de creatie van een uniforme gebruikerservaring of op maat gemaakte AI-diensten.
3. Houd rekening met valkuilen
Naast de identificatie van kritische succesfactoren, is het van belang om na te denken over mogelijke valkuilen. Die kunnen zowel van technische als organisatorische aard zijn. Leg bijvoorbeeld je medewerkers goed uit dat hun takenpakket kan veranderen, maar ten goede. Niet langer eentonig, repetitief werk en meer ondersteuning bij het uitvoeren van taken. Als je op voorhand weet met welke valkuilen je best rekening houdt voor de opstart van je project, dan is het eenvoudiger om risico’s zoals tijdverlies, technische mankementen of interne verwarring te beperken.
4. Prioriteer de projectmogelijkheden
Heb je automatiseringskansen gevonden, de kritische succesfactoren geïdentificeerd, en weet je welke valstrikken je moet vermijden? Dan is het tijd voor de laatste stap: geef voorrang aan duidelijke projectmogelijkheden. Zoek eerst naar ‘quick wins’. Dat zijn gemakkelijk uitvoerbare taken die een hoge businessimpact hebben, bijvoorbeeld datacontrole. De robot kan snel en efficiënt aangeleverde data, zoals bankrekeningnummers of KVK-nummers controleren.
Schuif daarna door naar ‘worthy efforts’, die ook een hoge businessimpact hebben, maar een pak complexer zijn. Om een voorbeeld te geven: de robot kan papieren aanvragen verwerken, archiveren, voorzien van de juiste metadata, ingeven in verschillende systemen van de klant en nagaan of de documenten correct zijn ingevuld. Op die manier hoeven medewerkers de controles niet meer handmatig uit te voeren.
Ben je benieuwd of je organisatie het juiste profiel heeft om een automatiseringstraject te starten? Of wens je wat extra hulp om met end-to-end automation aan de slag te gaan? Neem dan gerust contact op met de experts van RoboRana.
Foto's: RoboRana
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.