Bedrijfsongeval op de werkvloer. Wie is aansprakelijk?

1 februari 2018 11:43

Bedrijfsongeval op de werkvloer. Wie is aansprakelijk?

Een ongelukje kan zo gebeuren. Ook op de werkvloer. Helaas komen er nog regelmatig bedrijfsongevallen voor. Wie is hier dan voor aansprakelijk? Kan men zich hier tegen verzekeren? Allemaal vragen waar men liever niet te lang over nadenkt.

Toch is het belangrijk om zaken omtrent dit onderwerp goed op papier te hebben staan. Zowel voor de werkgever als voor de werknemers. Natuurlijk denkt men liever niet aan ongelukken en mogelijke zaken die mis kunnen gaan, maar voor iedere beroepsgroep geldt dat dit wel het geval kan zijn. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog eens branches waarin de kans op een arbeidsongeval groter is, denk hierbij bijvoorbeeld aan de bouw of technische beroepen. Ligt het bij een ongeluk op de steiger aan de werkzaamheden, aan de werknemer, aan de werkgever of aan de plank? Of misschien was het zelf wel pure pech. Wie is hier dan aansprakelijk?

Aan welke veiligheidseisen dient te werkgever te voldoen

Een ongeluk kan altijd gebeuren. Een werkgever dient echter wel in voorzieningen te voorzien om voor voldoende veiligheid te zorgen. Men noemt dit in Nederland met een mooi woord; de zorgplicht van een werkgever. Deze zorgplicht is wettelijk vastgesteld en hierin staat onder andere dat een werkgever moet zorgen voor goede instructies, tevens dienen er de juiste middelen beschikbaar te zijn ter bescherming van de werknemer. Ook dienen de risico’s duidelijk in kaart te zijn gebracht. Ook dient er een plan aanwezig te zijn hoe de risico’s omtrent veiligheid onder controle gehouden dienen te worden. Bij alle beschermingsmiddelen moeten duidelijke instructies gegeven worden, hoe te gebruiken en ermee om te gaan. Verder dient een werkgever in genoeg voorzieningen te voorzien voor wanneer er een ongeluk op de werkvloer gebeurd. Onervaren medewerkers dienen ook goed geïnformeerd te worden net als het blijven aanbieden van trainingen aan ervaren medewerkers, zodat hun kennis actueel blijft.

Wanneer is de werkgever niet verantwoordelijk?

Een werkgever kan nog zo goed voorzien in veiligheid, door bijvoorbeeld verstrekken van beschermende kleding en voldoende informatie. Dan nog kan een werknemer door roekeloos gedrag een ongeluk veroorzaken. In een dergelijk geval zal de werkgever niet aansprakelijk worden gesteld. Wanneer een werkgever aan de zorgplicht heeft voldaan, dan kan deze bij een bedrijfsongeval niet aansprakelijk worden gesteld. Wat de toedracht ook is, in geval van een ernstig ongeval dient de werkgever wel de arbeidsinspectie inschakelen. Dit is een verplichting.

Onder ernstig ongeval valt onder andere wanneer een werknemer komt te overlijden als gevolg van een bedrijfsongeval, maar ook wanneer een werknemer ernstige schade oploopt of naar het ziekenhuis moet, ook voor een dag opname. Is op het moment van het ongeval niet duidelijk wat de consequenties zijn is het ook al verstandig om de arbeidsinspectie in te schakelen. Een werkgever dient in het geval van een bedrijfsongeval altijd moeten kunnen aantonen dat hij aan de zorgplicht heeft voldaan om niet verantwoordelijk te worden gesteld.

Verzekeren tegen arbeidsongevallen

Natuurlijk is het, als werkgever, mogelijk een verzekering af te sluiten. In dat geval wordt de schade door de verzekeringsmaatschappij uitgekeerd wanneer de werkgever aansprakelijk wordt gesteld voor een bedrijfsongeval. Een dergelijke verzekering heet een ongevallenverzekering. Een ongevallenverzekering is niet verplicht, maar is zeker aan te raden. De kosten bij een bedrijfsongeval kunnen namelijk erg hoog oplopen. Het verschilt uiteraard per branche waarin het bedrijf opereert. Maar wanneer een werknemer bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt ten gevolg van een bedrijfsongeval dan kan dit natuurlijk aardig in de kosten lopen. Met een ongevallenverzekering worden de kosten gedekt, uiteraard dient de werkgever nog wel in de zorgplicht te voorzien.

Bron: Sloof Letselschade Advocaten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.