Apployee toont verband tussen CO2-uitstoot en rijgedrag chauffeurs aan met BigMile

2 februari 2024 10:00

Apployee toont verband tussen CO2-uitstoot en rijgedrag chauffeurs aan met BigMile

Besparing CO2 duurzaam rijgedrag nu gevalideerd berekend

Apployee, specialist in duurzame inzetbaarheid van medewerkers, maakt bekend dat het de software van BigMile gaat integreren. Hierdoor kan Apployee onderbouwd met gevalideerde calculaties aantonen dat het rijgedrag en de vitaliteit van vrachtwagenchauffeurs een groot effect hebben op de CO2-uitstoot.

De transportsector heeft een schreeuwend tekort aan truckers. Tegelijkertijd neemt druk op vrachtwagenchauffeurs toe. Ze krijgen kritiek omdat ze niet zuinig genoeg rijden en te laat op de plek van bestemming aankomen. Apployee zoekt naar oplossingen en biedt een doordacht leiderschapsprogramma waarin de focusgebieden motivatie, rijgedrag, veiligheid en gezondheid zijn. Met de integratie van de BigMile Emission API, voegt het daar nu ook duurzaamheid aan toe.

Realtime rijgedrag

Apployee gebruikt als basis van zijn coachingprogramma veel data in combinatie met Organizational Behavior Management (OBM), een beproefde methode die kan zorgen voor structurele en blijvende gedragsverandering voor het borgen van een optimalisatieslag in organisaties. ‘Als je het pure gedrag van chauffeurs eerlijk meetbaar kan maken, kun je als leidinggevende gaan sturen op gedragsverandering’, legt medeoprichter Dylan van Heugten uit.

Het start met het analyseren van het rijgedrag van de chauffeur, waarbij gekeken wordt naar de omstandigheden waarin de chauffeur zijn vracht vervoert. Het gaat om technische gegevens van de wagen, het gewicht van de vracht, weersomstandigheden en omstandigheden op de weg en cultuur binnen het bedrijf. Bovendien kunnen chauffeurs ook kiezen voor een connectie met een smartwatch waarmee de vitaliteit ook real-time gemeten kan worden. Van Heugten: ‘Waar de meeste oplossingen zich richten op enkel boardcomputerdata, nemen wij al deze factoren die van invloed zijn op het rijgedrag van de chauffeur mee. We leren vervolgens de leidinggevende hoe hij naar de data moet kijken en hoe hij de chauffeur positief kan coachen op zijn rijgedrag.’

Investering in CO2-reductie

Beter rijgedrag leidt niet alleen tot lagere kosten en verbeterde verkeersveiligheid, maar levert ook brandstofbesparing op. ‘Gemiddeld genomen zien we een CO2-reductie van 8 procent bij onze klanten. Een van onze klanten die in het zwaardere transport zit, heeft zelfs 14 procent weten te besparen en wil deze winst nu in HVO100 brandstof investeren voor verdere CO2-reductie. Dat was voor ons een belangrijke aanleiding om de CO2 berekeningen op een gevalideerde manier te kunnen maken en met BigMile in zee te gaan’, aldus Van Heugten.

Sven Poot, Business Development Manager bij BigMile, is enthousiast over de integratie tussen Apployee en BigMile: ‘Vrachtwagens vervoeren 75 procent van de Europese vracht in hoeveelheid en 85 procent van de beperkt houdbare, waardevolle en medische goederen, zoals vaccins en voeding. Vrachtwagenchauffeurs zijn dus essentieel voor onze economie, maar ze staan onder grote druk. Apployee zet zich actief in om hun arbeidssituatie te verbeteren. Een fantastisch neveneffect is dat ze met hun oplossingen ook de CO2-uitstoot reduceren. Dankzij de ISO 14083 verificatie kan BigMile deze CO2-uitstoot op een aantoonbaar betrouwbare manier berekenen en rapporteren, geheel in lijn met de Europese wetgeving en milieueisen.’

Afbeelding: BigMile

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.