ANP lanceert ‘Shutterstock voor Nederlands beeld’

23 september 2022 11:35

ANP lanceert ‘Shutterstock voor Nederlands beeld’

De Nationale Beeldbank, onderdeel van het ANP, positioneert zich als dé beeldbank voor Nederlands stockbeeld met lage prijzen en een simpele licentie, waarmee het aangekochte beeld voor alle doeleinden gebruikt kan worden.

De Nationale Beeldbank bestaat al sinds 2006. Zo’n 3500 fotografen zijn aangesloten, zowel professionals die hun Nederlandse stockbeeld aanbieden en de betere amateurs die graag wat bijverdienen met hun hobby. In 2018 werd de Nationale Beeldbank onderdeel van het nationale persbureau. Op 23 september 2022 wordt de Nationale Beeldbank gelanceerd als marktplaats voor Nederlandse stockfoto’s waar ANP Foto zich blijft richten op nieuwsfotografie.

Isabelle Schippers, manager van de Nationale Beeldbank: “Er is behoefte aan puur Nederlands stockbeeld en veel gebruikers zijn bereid daarvoor te betalen. Dat beeld moet dan wel laag geprijsd zijn en er moeten geen ingewikkelde beperkingen zijn in het gebruik. Vanaf 3 euro per foFto bieden we nu echt Nederlands beeld aan dat zowel redactioneel als commercieel gebruikt mag worden. De premium beelden kosten 9 euro en foto’s waarvoor modellen zijn ingezet kosten 27 euro. Dan is er wel altijd een model release geregeld zodat het portretrecht is afgedekt.”

“Het ANP is gespecialiseerd in nieuwsfotografie, beelden met een beperkte houdbaarheid want wat vandaag nieuws is, is volgende week archiefmateriaal”, zegt Martijn Bennis, directeur van het ANP. “Dat archief heeft zeker waarde maar voor veel archiefbeeld verdwijnt de belangstelling na verloop van tijd, zeker als dat door een partij wordt aangeboden die bekend staat als nieuwsspecialist. Ook het ANP en fotografen die voor het ANP werken, beschikken over heel veel beeld dat als stockbeeld zeer bruikbaar is en nog lang verkocht kan blijven worden. Denk aan landschapsbeelden, stadsgezichten of infrastructuur. De markt voor stockfotografie is heel competitief. Afnemers willen professioneel beeld waarvan de licentie goed geregeld is en dat niet te veel kost. Dat is de markt waar bedrijven als Shutterstock groot mee zijn geworden. Voor de Nederlandse markt willen wij met de Nationale Beeldbank die positie claimen.”

Isabelle Schippers: “We hebben ruim een half miljoen beelden maar we willen heel Nederland maximaal in beeld brengen. Honderden fotografen zijn al aan de slag om onze collectie nog groter en nog mooier te maken.”

Afbeelding: ANP 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.