Als je overal kunt leren, zullen we dat dan gewoon doen

8 februari 2024 13:38

Als je overal kunt leren, zullen we dat dan gewoon doen

Ons onderwijs doet er alles aan om de motivatie bij studenten eruit te slaan. Is dat wat we altijd doen of deden nog wel van deze tijd? Waarom hebben we een schoolgebouw of een rooster nodig om iets te leren? Via onze computer of mobiel zijn we verbonden met alles en iedereen in de wereld en is alles altijd toegankelijk. Yuverta Digital Nomads wil studenten leren wat er in de wereld speelt en ze opleiden om wendbaar te zijn in de wereld zoals deze is. zodat zij later in hun beroep kunnen inspelen op maatschappelijke vraagstukken zoals polarisatie, kansengelijkheid en mentale gezondheid.

Yuverta Digital Nomads

Yuverta Digital Nomads is een project van Yuverta waarbij mbo studenten en medewerkers de mogelijkheid krijgen om volledig tijd- en locatieonafhankelijk onderwijs te volgen of te werken.

Leren vindt niet alleen online of op een schoollocatie plaats, maar juist ook in de echte wereld met ruimte voor fysieke ontmoetingen. Yuverta is ervan overtuigd dat werken en leren overal gebeurt en dus ook buiten het klaslokaal. Door in verschillende omgevingen te leren en werken, maken studenten en medewerkers niet alleen kennis met andere culturen en talen, maar leer ook aan om je aan te passen aan verschillende omstandigheden. De Yuverta Digital Nomad leert omgaan met en anticiperen op datgene wat er op dat moment gebeurt. Hierdoor groeien maatschappelijke en internationale competenties en inzichten die in ieders toekomst van pas komen.

Digital Nomads 2024

25 mbo studenten van 11 verschillende opleidingen van 9 Yuverta mbo scholen reizen onder begeleiding van 6 begeleiders van 26 februari t/m 28 maart door verschillende Europese landen zonder een les of werk te hoeven missen. De studenten zijn verdeeld in twee groepen hebben zelf uitgezocht welke landen en steden ze willen bezoeken en wat ze daar willen doen.

In co-creatie werken de studenten van diverse opleidingen aan mondiale maatschappelijke vraagstukken of vraagstukken die nodig zijn om te starten in hun toekomstige beroep. Zo doen zij kennis, vaardigheden en competenties op die binnen de muren van een schoolgebouw niet aangereikt kunnen worden.

De medewerkers die als begeleider meegaan ontdekken nieuwe manieren om onderwijs aan te bieden. Als gevolg van locatie-onafhankelijk werken bepalen zij zelf waar en wanneer gewerkt wordt. Dankzij digitale middelen kunnen de begeleiders werken en contact met collega’s en studenten op school of kantoor onderhouden.

Digital nomad - remote werken

Het idee van Digital Nomads bestaat al langer en is een globaal fenomeen. Op dit moment leven er ongeveer 35 miljoen mensen wereldwijd als Digital Nomad. Dat betekent dat ze reizen en tegelijkertijd overal en nergens werken. En die groep mensen groeit hard.
Tijdens de coronatijd hebben we geleerd dat je voor veel beroepen niet naar kantoor hoeft te komen: je hebt aan een laptop en een internetverbinding genoeg. Remote werken gebeurt nog steeds veel, al is het principe van een Digital Nomad anders dan alleen maar remote werken. Een Digital Nomad reist en klapt op verschillende plekken zijn laptop open en gaat aan de slag. Je kan tegenwoordig zelf in veel landen een Digital Nomad werk visum aanvragen.

De Digital Nomads van Yuverta gaan een soortgelijk avontuur aan. Ze nemen een laptop mee, zoeken op de mooiste, vreemdste, gezelligste plekken in Europa een internetverbinding op en werken daar aan hun schoolwerk wat ze anders in het klaslokaal of thuis gemaakt zouden hebben. En daarbij zijn ze zich bewust van de ecologische footprint die ze achterlaten en zoeken ze naar duurzame manieren van reizen.

Bij de Millennials (ook wel generatie Y, geboren van 1980-1999) en Generatie Z (2000-2015) staan flexibiliteit en vrijheid hoog op het wensenlijstje. Vooral Gen Z, werkt om te leven en niet omgekeerd. Ze vinden zelfontplooiing belangrijk. Ze willen betekenisvol werk leveren en bijdragen aan een beter wereld. Ze willen liever niet elke dag om dezelfde tijd naar hetzelfde kantoor. Herinneringen maken en ervaringen opdoen worden belangrijker dan een huis kopen. Dat past helemaal bij de grote voordelen van remote werken:

  • Flexibiliteit om zelf je tijd in te delen
  • Kunnen wonen waar je wilt
  • Geen tijd aan reizen kwijt te zijn
  • Zelf je werkplek kiezen
  • Financieel is het interessanter

Yuverta - Thuis in de toekomst

Thuis in de toekomst zijn en blijven met groen-blauw praktijkgericht onderwijs. Daar staat Yuverta voor. Binnen Yuverta leiden wij jonge mensen op om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de uitdagingen waar Nederland voor staat en aan het creëren van een gezonde en leefbare omgeving in de toekomst. We geven ze een stevige basis mee voor de rest van hun leven en we leren ze om zelfstandig duurzame keuzes te maken. Met als extra stimulans het opdoen van internationale ervaringen binnen het groene domein om hun blikveld te verruimen en zich als persoon breed te ontwikkelen. Elke dag werken we hiervoor samen met partners in het onderwijs, bedrijfsleven en binnen de overheid. Op deze manier groeien, verbeteren en bewegen we mee met de snel veranderende wereld om ons heen.

Voor meer informatie 

Je kunt de Yuverta Digital Nomads volgen via instagram.com/yuvertadigitalnomads of de podcast luisteren op Spotify: Yuverta Podcast Digital Nomads

Wil je meer weten, neem dan contact op met Inge Geeris, communicatie-adviseur van Digital Nomads 06-46 2772 63, i.geeris@yuverta.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.