Leven lang ontwikkelen: “Als je minder oordeelt, begrijp je meer”

12 april 2022 14:13

Leven lang ontwikkelen: “Als je minder oordeelt, begrijp je meer”

Technologische ontwikkelingen en innovaties volgen elkaar in razend tempo op. De woningnood, de klimaat- en stikstofcrisis zijn thema’s waar hard aan gewerkt zal worden komende decennia. Vergrijzing dwingt tot een andere kijk op werken en doorwerken. Participatie en inclusie draagt bij aan herverdeling van werk. Allemaal thema’s die van grote invloed zijn op de arbeidsmarkt. Hoe houd je de arbeidsmarkt wendbaar? Hoe krijg je medewerkers klaar voor de toekomst? Deze en vele andere vragen kwamen aan bod tijdens Publieksacademie Leven Lang Ontwikkelen. Op 4 april streek het circus neer in Rozet, Arnhem, met de uitdaging een wendbare arbeidsmarkt te creëren. De organisatie van de bijeenkomst in Arnhem is in handen van OKA, de ondernemersvereniging en Rozet.

Als dagvoorzitter Marijke Roskam de bijeenkomst opent zijn 240 oren gespitst. “We weten nog maar het topje van de ijsberg”, stelt ze na een korte opening. “We kunnen zoveel mensen zoveel beter leren kennen; we kunnen ze daarmee zoveel meer van waarde laten zijn op onze arbeidsmarkt.” Marijke Roskam wil iedereen mee laten doen, ook mensen die nu nog langs de kant staan en die we het zo gunnen. “Dat gaat over verandering van leersystemen; aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt; technologische ontwikkelingen; digitalisering; de werving van medewerkers en openstaande vacatures en de inzet en loopbaan van oudere werknemers. In de voorbereiding op deze Publieksacademie kwamen we tot de conclusie dat we nog te vaak het schaap met de vijf poten vragen, maar het zou fantastisch zijn als we kunnen kijken naar de talenten die mensen hebben en wat er nog te ontwikkelen is.”

Morgen aan de slag

Wethouder Economische Zaken Jan van Dellen betreedt het podium. Hij mag kort proberen uit te leggen waarom een leven lang ontwikkelen zo belangrijk is. “Ik denk dat niemand is uitgeleerd. Ik ben van nature heel leergierig, maar ik vind het vooral mooi als ik het stokje kan doorgeven. Dat als ik verworvenheden heb, dat kan delen. Ik ben wethouder economie van de mooiste stad van Nederland en waar ik een beetje van droom is het verbinden van mijn portefeuille met die van Martien Louwers van Werk en Inkomen. Omdat je dan vraag en aanbod veel gerichter kunt aansturen. Dat kunnen we als gemeente niet alleen, daar hebben we jullie ondernemers bij nodig. Wat gaan we na vandaag met zijn allen NIET doen? Dat is dat we iets meenemen, waar we morgen NIET mee aan de slag gaan.” Jan van Dellen is naast wethouder EZ ook wethouder Sport. Marijke Roskam legt een handig bruggetje en vraagt de jarige Mark Tuitert naar voren, keynote speaker en inspirator.

Niet oordelen, maar vragen stellen

“Als het gaat over een leven lang ontwikkelen, heb je aan mij een goeie, want ik geloof er heilig in. Dat maakt het leven waardevoller en mooier”, zegt hij. Toen hij op zijn 34e een punt zette achter zijn schaatsloopbaan en solliciteerde werd hem gevraagd waar hij goed in was behalve misschien heel hard rondjes linksom schaatsen. “Ik kreeg de baan, maar daar ben ik na een jaar mee gestopt, want ik moet iets gaan doen waar ik blij van word. Het bleek vooral een zoektocht naar mezelf, naar zelfontplooiing.” Mark Tuitert is groot fan van oude Griekse en Romeinse filosofen, die hele wijze dingen zeiden over het leven. Daar maakte hij gebruik van in zijn topsport carrière, maar ook vandaag de dag nog. “Ik heb net een boek dichtgeslagen van stoïcijnse filosoof en staatsman Seneca. Hij beschrijft heel mooi hoe je een tweedeling kunt maken in je leven tussen dat wat aan jou is, wat jij kunt veranderen en waar je energie aan moet geven en dat wat je moet accepteren of loslaten.” Mark Tuitert beschrijft de dag waarop hij olympisch kampioen werd op de 1.500 meter in Vancouver 20 februari 2010. Op de weg van zijn appartement naar de schaatsbaan speelt hij zijn film af van de eerste schreden als schaatser tot aan de start van zijn gouden race. In die jaren komt hij van alles tegen; zijn grote voorbeeld Adne Søndrål; de stap op een blokje in de cruciale race voor de wereldbeker; de fatale misslag op het Olympisch kwalificatietoernooi in 2002; zijn overtraindheid vier jaar later en hoe hij rust vond bij een mental coach: “Het laatste puzzelstukje was ik zelf. Ik had twee Olympische Spelen gemist en al zes jaar geen contact met mijn vader na de vechtscheiding van mijn ouders”, schetst hij. Met een soort familie-opstelling van twee kopjes koffie en een glas water kwam Tuitert tot het inzicht. “Er verandert niets als je niets onderneemt.” Hij belt zijn vader, hij belt zijn moeder. “Mijn ouders gaan scheiden en ik ben boos op mijn vader. Nee, zegt Epictetus, een andere stoïcijns filosoof, het heeft met jouw manier van denken te maken. De bril waarmee jij naar het leven kijkt, jouw oordeel zit ertussen. Dus de boosheid heeft te maken met mijn oordeel over mijn vader. In plaats van te oordelen is het veel wijzer om vragen te stellen. Als je minder oordeelt, begrijp je meer.” Zijn vader juichte hem toe op zijn ultieme race in Vancouver.

Durf anders te kijken

Mooi was hoe hij afsloot met de vraag of al die trainingsarbeid, al die jaren linksom schaatsen op een ijzige ovaal van 400 meter, het waard was geweest als hij niet die gouden plak had veroverd. “Daar kan ik volmondig ja opzeggen, want ik heb zoveel lessen geleerd. Het leven instappen, risico’s durven nemen, vallen en opstaan, daar leer je het meeste van. Dat geeft het leven waarde.” Uit de navolgende paneldiscussie een paar opvallende uitspraken: “Als je wil dat werkgever en werknemer samen wendbaar blijven, praat dan met elkaar en deel mee waar je mee bezig bent”, weet Andrea de Boeij van Boeijend Ondernemen. Trudie Shrubsole verruilde een baan bij PostNL voor haar eigen NannyQ en op de vraag waarom mensen bij haar blijven antwoordt ze: “Omdat ze zich gezien voelen. Als je loyaliteit laat zien aan je medewerkers, krijg je dat ook terug.” Sociaal ondernemer Peter Hobbelen van Confed Group schreef een boek ‘Stop met sociaal ondernemen’. “Als ik ergens geen problemen mee heb is het krapte op de arbeidsmarkt. Andere werkgevers zitten vastgeroest in een traditionele manier van mensen werven. Wij kijken vooral naar wat mensen wel kunnen in plaats van wat ze niet kunnen.” Wouter Groothedde, directeur van Rijn IJssel Maatwerk, verduidelijkt hun uitgangspunt dat iedereen talent heeft. “Wij willen helpen dat talent te ontwikkelen, niet alleen via de formele leerweg, maar vooral ook door het informele. We brengen mensen intern met elkaar in gesprek.” “We kunnen hier met zijn allen, met die 120 topjes van ijsbergen een connected-dots-tekening maken om zo met elkaar te komen tot een soort routekaart van deze regio. De bestemming van die routekaart is dat iedere inwoner met ook maar een snippertje potentie op de arbeidsmarkt van waarde kan zijn en zijn of haar kwaliteiten en talenten kan verzilveren.” Zo opende Marijke Roskam de bijeenkomst, maar is eigenlijk een mooie afsluiter. «

Ondernemers Kontakt Arnhem (OKA) is de ondernemersvereniging van Arnhem en met 250 leden de grootste. OKA zet zich in voor de verbetering van het economisch klimaat, waarbij de ondernemer prioriteit heeft. Zij voert de dialoog met de gemeente, de politiek en de provincie en nemen deel aan diverse overlegorganen. Naast de netwerkbijeenkomsten voor de leden organiseert OKA geregeld een themabijeenkomst, vaak met een netwerkmoment. Rozet wil persoonlijke ontwikkeling mogelijk maken voor alle inwoners van Arnhem en omgeving. Dit doet zij vanuit de kern taal, kunst en erfgoed. Naast de bibliotheek, het museum (cultureel erfgoed) biedt Rozet tal van activiteiten op het gebied van educatie en persoonlijke ontwikkeling, samen met de Arnhemmers en Arnhemse organisaties.

OKA en Rozet gaan de verzamelde input uit de rondetafelgesprekken gebruiken bij latere verdiepingssessies. Waar en wanneer deze sessies gaan plaatsvinden wordt binnenkort bekend gemaakt.

Tekst en fotografie: Dick Leseman

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.