Aantal podcasts loopt achter in Nederland

21 oktober 2022 11:56

Aantal podcasts loopt achter in Nederland

Eerste boek over podcasten voor ondernemers gelanceerd

“Nederland loopt achter op gebied van podcasting”, aldus Mirjam Hegger, auteur van het net uitgebrachte boek ‘Succesvol podcasten voor ondernemers’. Daarin deed auteur Mirjam Hegger onderzoek naar onder andere het aantal podcasts en geeft een nieuw perspectief op geld verdienen met podcasten. “Het beeld dat in de media bestaat dat er al ‘zoveel’ podcasts zijn, werkt remmend op de podcast-ontwikkeling in Nederland.”

Amerika versus Nederland

Uit onderzoek blijkt dat er op basis van aantallen in de Verenigde Staten op dit moment 1,9 miljoen verschillende podcast-shows zijn. In Nederland zijn dat er 18.187. Teruggerekend per hoofd van de bevolking zijn dat 10 podcast per 10.000 inwoners in Nederland en 57 per 10.000 inwoners in de Verenigde Staten. Dat betekent dat er in de VS bijna zes keer zoveel podcasts te beluisteren zijn als in Nederland.

Schril contrast

Ook in een cultureel meer gelijkwaardig land als Zweden, blijkt dat de podcast-dichtheid per hoofd van de bevolking veel hoger ligt dan in Nederland: 15 podcasts per 10.000 inwoners. Dat is 50 procent meer dan in Nederland. Hegger: “Waar nu vaak wordt gedacht dat er op dit moment een wildgroei is, staat het aantal podcasts in Nederland op dit moment nog in schril contrast met de aantallen in het buitenland.”

Aantal luisteraars neemt toe

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het aantal Nederlanders dat weleens naar een podcast luistert nog steeds toeneemt: het aantal podcast-luisteraars lag in mei dit jaar een derde hoger dan in januari 2022.

Onjuist beeld in de media

Kortom, uit deze data blijken dat de vraag toeneemt en de markt op dit moment nog relatief klein is. Hegger: “in de media wordt vaak het beeld geschetst dat er al ‘zoveel’ podcasts zijn. Ik zie dat dit remmend werkt op nieuwe podcast-makers. Ik hoor dat zij zich afvragen of ze te laat zijn. Terwijl data bewijzen dat er op dit moment nog meer dan voldoende ruimte is in de markt. Ik wil dit onjuiste beeld bijstellen, zodat we niet alleen kwantitatief maar ook kwalitatief kunnen meegroeien met de internationale podcast-ontwikkelingen.”

Giel Beelen kiest voor podcasten

De auteur sprak voor haar boek met verschillende podcast-makers en -experts, zoals met radio-dj Giel Beelen en internationaal trendwatcher Igor Beuker. Beelen: “als ik moet kiezen tussen radio en podcasten, kies ik voor podcasten.” Beuker: “voice is de toekomsten en podcasten is een blijvertje.”

Kleine podcasts, groot resultaat

Ook sprak ze met makers van podcasts voor een kleine doelgroep of over een specifiek onderwerp. Uit deze gesprekken blijkt dat deze podcasts interessante resultaten behalen, bijvoorbeeld door het koppelen van een relevante sponsor (bijvoorbeeld De Diabetes podcast en De Paardenpodcast) of door er met relevante content voor te zorgen dat een luisteraar uiteindelijk ook betalende klant wordt (bijvoorbeeld Kim Munnecom en Wendy Kerssens).

Geld verdienen met podcasten

Hegger: “Vaak wordt aangenomen dat er geen geld te verdienen valt met podcasten. Dat is voor veel ondernemers een reden om er niet aan te beginnen. Terwijl er inmiddels volop praktijk voorbeelden zijn van podcast-makers die wel geld verdienen. Dat maakt podcasting interessant voor bedrijven die nieuwe manieren zoeken om hun doelgroep te bereiken of uit te breiden, zonder dat ze er zomaar tijd en geld in investeren.”

Over de auteur

Mirjam Hegger is ondernemer, podcast-maker, auteur en eigenaar van de Podcast Academy. Om meer kennis en ervaringen in de markt te bevorderen, gaf ze vorig jaar het eerste podcast-tijdschrift van Nederland uit en organiseert ze jaarlijks het Podcast Summit in Beeld & Geluid met honderden bezoekers en gerenommeerde podcast-makers. Haar kennis, ervaringen en praktijkvoorbeelden bundelde ze in het nieuw uitgekomen boek 'Succesvol podcasten voor ondernemers’. Het boek is nu zonder verzendkosten te bestellen via https://www.mirjamhegger.nl/boek

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.