Aandacht en waardering voor de stagiair

29 september 2021 14:20

Aandacht en waardering voor de stagiair

Hij of zij krijgt de vervelendste werkzaamheden toegewezen, een onooglijk werkplekje in de kantoortuin en wordt soms zelfs beperkt tot een soort office manager die koffiezet en de telefoon opneemt. Maar zo ben je niet getrouwd met een stagiair, die al lerend een bedrijf komt versterken. Ligt de onderschatting op de loer? Deze tips maken van stagiairs gewaardeerde medewerkers.

 

De toon

 

"Is dit artikel door een stagiair geschreven?", "Volgens mij heb ik een stagiair aan de lijn". De stagiair, niet zelden lijkt het een scheldwoord. Soms wordt diegene als blok aan het been gezien door werknemers die hoger op de zogenaamde ladder staan. Het komt voor dat een stageperiode door de werknemer-in-opleiding wordt afgesloten met de schampere opmerking "Ik heb in ieder geval geleerd hoe ik het papier in de printer moet vervangen". Let ook op de toon waarop over zo iemand wordt gesproken ("Je krijgt volgende maand een stagiair", alsof het een stuk gereedschap betreft). Op de lange termijn is het bevredigend om iemand te zien groeien én op een constructieve manier van zijn inspanningen gebruik te maken.

 

Digitaal

 

Dat doet men allereerst door de stagiair op zijn gemak te stellen. Tijd nemen voor een rondleiding, vragen stellen over diens achtergrond en een gelijkwaardige benadering geven. De werkplek hoeft niet altijd het verdomhoekje zonder ramen te zijn. Of hij nu de computer gebruikt die bij een complete werkplek hoort, of zijn eigen laptop of chromebook meeneemt. Over computers gesproken: geef de stagiair een volwaardig emailadres, dus niet zoiets als stagiairproductie at bedrijf punt NL. En wanneer je iets op sociale media post, noem dan diens naam en niet 'onze stagiair'.

 

Al doende leert men

 

Weten hoe er doorverbonden moet worden of hoe Henk van accountancy graag zijn koffie drinkt, daar leert niemand wat van. Maak geen veredelde office manager van een stagiair maar informeer naar zijn of haar talenten. Aan de hand daarvan kunnen geschikte werkzaamheden gevonden worden. Fouten maken is even onvermijdelijk als belangrijk, volgens het aloude spreekwoord. Wie iemand voor de rotklusjes wil, kan beter een vacature online zetten. Zie erop toe dat ook andere werknemers de stagiair niet voor hun karretje gaan spannen.

 

Meegenieten

 

Laat de stagiair zo veel mogelijk meegenieten van de voordelen die vaste werknemers ook hebben. Dus gaat hij mee met het bedrijfsuitje en krijgt hij met Kerstmis ook extraatje. Iemand die voor vol wordt aangezien zal zich ook sneller als zodanig profileren, en floreren. Een stagiair als aandacht slurpend probleem zien is een verkeerd uitgangspunt. Men kan de situatie met wat tijd, moeite en inlevingsvermogen (hoe was je zelf vroeger?) volledig omdraaien.

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.