65 jaar Peinemann

26 augustus 2019 13:12

65 jaar Peinemann

Machines met een menselijke kant

Met een vloot van 4500 units en ruim 700 werknemers is de Peinemann Mobilift Groep (in de volksmond “Peinemann”) een begrip als het gaat om de verhuur van o.a. kranen, hoogwerkers, heftrucks en de daaraan gerelateerde logistieke dienstverlening. Maar het bedrijf dankt zijn succes niet alleen aan de kwaliteit van zijn materiaal. Peinemann heeft vanaf de start ingezet op de combinatie van machines én mensen, op het meedenken met klanten en het koesteren van medewerkers. Het staal mag nog zo hard zijn, zonder verstand en gevoel is het tot niets in staat.

Tot 1954 was Peinemann de naam van een sigarenzaak in Rotterdam. In dat jaar begon de grondlegger van het gelijknamige familiebedrijf met de verhuur van een aantal heftrucks, destijds nog een nieuw soort voertuig in de haven, en het leveren van eigen personeel voor de besturing. In 1975 nam de 2e generatie, de gebroeders Jaap en Peter Peinemann, de leiding over en hebben het verhuurbedrijf uitgebouwd tot wat het nu is; een internationale dienstverlener in de wereld van horizontaal-, verticaal- en wegtransport.

Enorme groei; nationaal en internationaal

De enorme groei van de afgelopen jaren heeft het bedrijf te danken aan zijn servicegerichtheid, het meedenken met klanten en het bieden van efficiency. “Het is voor ons altijd al belangrijk geweest dat onze klanten het optimale uit hun machines kunnen halen. Hoe hoger het rendement voor de klant, hoe groter de kans dat onze zakenrelatie een langdurig karakter krijgt.” aldus de 3e generatie Sam Peinemann, CEO sinds 2016. Peinemann heeft naast diverse vestigingen in Nederland ook vestigingen in het buitenland. In landen als Portugal, Polen, Roemenië, Liberia, Ghana, Ivoorkust en Oman opereert het bedrijf onder de naam Mobilift. “In deze landen doen we zaken met grote internationale concerns, waar we in Nederland ook zaken meedoen. Met enkele klanten zijn we internationaal meegegroeid.” aldus Sam Peinemann. Ook ontwikkelt, produceert en verkoopt Peinemann wereldwijd eigen machines als bundeltrekkers en bundelreinigers voor in de petrochemie; een mooie aanvulling op de kraanactiviteiten die veel in deze sector plaatsvinden.

Een eerlijke prijs

Peinemann is nooit een prijsvechter geweest. De klant betaalt een marktconforme prijs. Daarnaast is Peinemann flexibel en denkt graag mee. “Toen de financiële crisis zijn volle gewicht liet voelen kreeg een van onze klanten het moeilijk. We zijn met hen in gesprek gegaan om voor beiden partijen een aanvaardbare oplossing te vinden. Meedenken leidt meestal tot meegroeien, maar soms moet je ook tijdelijk meekrimpen om een langdurige relatie te behouden.”

Familiebedrijf

De crisis is natuurlijk ook bij Peinemann voelbaar geweest. “Toch hebben we in die jaren niemand ontslagen.” zegt Ad Kornet, CEO sinds 2009. “We wisten hoe kostbaar de expertise is die we hier in de loop der jaren hebben opgebouwd. Als je ervaren mensen laat gaan, komen ze niet meer terug en vinden ze elders onderdak. Dat geldt zeker voor technici, waaraan een enorm gebrek is. We zijn niet alleen trots op het feit dat zoveel monteurs en machinisten hier al van jongs af aan werken, maar ook dat hier hele families in dienst zijn. Van vader op zoon bij Peinemann; dat is absoluut geen uitzondering. Nu hebben we profijt van die loyaliteit ten aanzien van ons personeel.”

Uitdagingen

De grootste uitdagingen voor de toekomst zijn het vasthouden van de huidige groei en het vinden van voldoende nieuwkomers om het huidige personeelsbestand aan te vullen. “Bijna een derde van onze personeelsleden werkt bij onze buitenlandse vestigingen” aldus Ad Kornet. “Omdat in feite al ons werk op projectbasis plaats vindt, kunnen we medewerkers zowel baanzekerheid als afwisseling bieden. Daarnaast wordt onze werksfeer gekenmerkt door onderlinge collegialiteit, teamspirit en een gezonde dosis werklust.”

Het 65-jarig jubileum geeft Peinemann een mooie gelegenheid zijn deuren weer eens wagenwijd open te zetten. Klanten, leveranciers, families, maar ook werkzoekenden kunnen tijdens de Peinemann Open Dag op zaterdag 14 september 2019 een kijkje komen nemen. Het is een feest voor jong en oud met demonstraties van machines en diverse activiteiten voor kinderen. Naast een hapje en een drankje zullen er ook muziekoptredens zijn. Vanaf 10:00 uur is men van harte welkom!

Het hoofdkantoor van Peinemann is gevestigd aan de Nieuwe Langeweg 40 in Hoogvliet. Aanmelden voor een bezoek op de Open Dag kan via de website.

Tekst: Jeroen Kuypers/Fotografie: René Zoetemelk & Theo de Man
Foto header: Sam Peinemann (links) & Ad Kornet (rechts)

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.