6 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

11 december 2019 09:00

6 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

Duurzaam ondernemen is niets nieuws meer; en naast het ondernemen zelf moeten ook de bedrijfspanden steeds duurzamer ingericht worden. Niet alleen zorgt dit voor een goede, groene reputatie, maar ook wordt er op deze manier een steentje bijgedragen aan het milieu. Maar hoe zorg je, naast duurzame processen, nu voor een duurzaam bedrijfspand? We geven je een aantal praktische tips.

1. Kies voor een duurzaam interieur

Qua interieur en inrichting zijn er genoeg duurzame oplossingen die ook nog eens voor een mooie uitstraling zorgen. Denk bijvoorbeeld goed na over de materialen die je in het pand gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan materialen zoals douglas hout: een duurzame houtsoort die wel 10 tot 15 jaar mee kan gaan. Schaf meubelen aan van circulaire materialen en gebruik duurzame verf op de muren. Er zijn maar oplossingen genoeg!

2. Zorg voor een goede isolatie

Een goede isolatie is niet alleen duurzaam, maar zorgt ook voor minder maandelijkse lasten. Schaf bijvoorbeeld een aantal degelijke underlayment platen aan als basis voor constructieve toepassingen. Dit materiaal wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van wanden en dragende vloerconstructies: ideaal wanneer je de isolatie een upgrade geeft. Andere manieren om voor een goede isolatie te zorgen zijn er natuurlijk ook. Zorg bijvoorbeeld voor goede beglazing en dicht alle mogelijke tochtgaten- en kieren om zo min mogelijk warmte verloren te laten gaan.

3. Ga klimaatneutraal

Wil je een grote duurzaamheidsslag slaan? Maak je kantoorpand dan klimaatneutraal. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld alleen groene energie in te kopen, zonnepanelen te plaatsen en je eigen energie op te wekken of een groen dak te laten installeren om een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit. Denk ook na over de eerder genoemde punten zoals het beter isoleren van de ramen, en zelfs het check van het sluipverbruik in het kantoorpand. Alle kleine beetjes helpen!

4. Gebruik duurzame kantoorartikelen

Het heeft niets met de inrichting van je kantoorpand te maken, maar is wel een geweldige manier om duurzamer bezig te zijn: de aanschaf van duurzame kantoorartikelen. Ga op zoek naar duurzame alternatieven voor veelgebruikte kantoorartikelen zoals bijvoorbeeld gerecyclede notitieboekjes of geheel afbreekbare pennen.

5. Ga zuinig om met energie

Daarnaast zijn er verschillende manieren waarop je jouw bedrijfspand kunt verduurzamen en de maandelijkse lasten lekker laag kunt houden. Stap bijvoorbeeld over op LED verlichting; de meest duurzame vorm van verlichting op dit moment. Niet alleen gaat een LED lamp zo’n vijftien jaar mee, het zorgt ook voor minder energieverbruik en dus een lagere energierekening. Kijk ook naar het eventuele sluipverbruik in je kantoor (zorg dat apparaten uit staan en niet op stand-by) en schaf zoveel mogelijk energiezuinige apparaten aan.

6. Zoek naar slimme oplossingen

Er zijn allerlei slimme oplossingen en ontwikkelingen te vinden die een kantoorpand duurzamer kunnen maken; zowel in design als in gebruik. Denk bijvoorbeeld aan een slim verlichtingssysteem, zonnepanelen of een slimme thermostaat. Hoe meer slimme oplossingen en ontwikkelingen je toe kunt passen binnen je kantoorruimte, hoe duurzamer je bedrijfspand uiteindelijk zal zijn en hoe makkelijker je de kosten kunt drukken!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

X

Ga je nu al weg?

Wij willen graag nog wat met je delen. Hét Ondernemersbelang bestaat namelijk 20 jaar en dat gaan we vieren. Ga naar deze pagina en ontdek het!

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.