5 tips voor een 'groener' bedrijf

3 maart 2020 09:35

5 tips voor een 'groener' bedrijf

In tegenstelling tot techbedrijven die van verduurzaming hun core business hebben gemaakt, is duurzaamheid voor ons (en waarschijnlijk ook voor jou) ‘slechts’ bijzaak. Dit neemt echter niet weg dat het een zeer belangrijke zaak is. Het heeft namelijk veel invloed op de volgende generaties. SPOT ICT heeft enkele praktische tips voor je op een rij gezet die je vandaag al kunt toepassen.

1. GA RICHTING PAPIERLOOS

Het papierloze kantoor is ondanks de opmars van digitaal en mobiel nog steeds geen feit. Wel kunnen we met z’n allen de papierwinkel stevig verkleinen door documenten te scannen en digitaal te delen via cloudopslag in plaats van kopietjes maken. Dit maakt je kantoor meteen een stuk efficiënter.

2. WERK VOORAL MET DUURZAME LEVERANCIERS

Zeker als je een productiebedrijf hebt, dan is dit iets om serieus over na te denken. Kijk niet alleen naar je eigen producten en processen, maar ook naar die van je toeleveranciers. Een bedrijf als Apple weet sinds 2011, toen men het aan de stok kreeg met milieuactivisten vanwege een deal met een Chinees bedrijf dat afval dumpte, maar al te goed waar we het over hebben.

3. DOE (MEER) AAN RECYCLING 

Bij hergebruik kun je al aan simpele dingen denken als pennen die worden weggegooid als ze leeg zijn, waardoor de afvalberg alleen maar groter wordt. En overweeg eens om over te stappen op navulbare printer cartridges of toners. Dit geldt ook voor refurbished hardware. Ook recyclebakken in de keukens en kantines van jouw pand kan al een verschil maken.

4. PAK JE ENERGIEVERBRUIK AAN

Het verlagen van het energieverbruik is sowieso een goede manier om geld te besparen. Dat kan al met relatief simpele stappen. Vervang bijvoorbeeld oude en eigenlijk al afgeschreven apparaten met een lager energielabel dan de huidige generatie. Of stap met de kantoorverlichting over op ledlampen. En neem net als thuis je energieleverancier eens onder de loep. Diverse aanbieders hebben opties voor groene stroom of zijn erin gespecialiseerd, zoals Greenchoice.

5. GEBRUIK EEN GROENE HOSTER

Dat het voordelen biedt om je te profileren als duurzame leverancier is uiteraard ook aan hostingpartijen niet voorbij gegaan. Zij gaan in toenemende mate in zee met partijen die duurzame energie leveren of milieu compenserende maatregelen nemen. Dit hoeft geen kosten op te leveren, aangezien de meeste groene hosters vergelijkbare diensten aanbieden tegen dezelfde prijs of zelfs lager. Vergeet dus zeker niet je datacenterpartner eens onder de loep te nemen.

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.