3 dingen die je als ondernemer kunt doen om duurzamer te worden

11 mei 2021 15:39

3 dingen die je als ondernemer kunt doen om duurzamer te worden

Eind april is er in Brussel gestemd over een nieuwe klimaatwet. De wet moet het hart van het Europese klimaatbeleid worden, en bestaat uit twee belangrijke doelen:
-In 2030 moet de Europese Unie 55% minder CO2 uitstoten dan in 1990;
- In 2050 moet de EU als geheel klimaatneutraal zijn.

Daarbij is de doelstelling voor 2030 een tussenstap naar het einddoel voor 2050: als gehele EU klimaatneutraal worden. Als ondernemer kun je een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de (inter)nationale doelstellingen. Niet alleen steun je hiermee het beleid van onze overheid en dat van de EU. Ook kun je als ondernemer zelf slim voordeel halen uit verduurzaming. Bijvoorbeeld op financieel gebied, maar ook het behalen van een concurrentievoordeel ligt hierbij binnen handbereik.

Wat kun jij als ondernemer doen om meer klimaatneutraal te worden?

Het klinkt misschien als een grote opgave, maar er zijn veel dingen die bedrijven al op kleine schaal kunnen doen om te verduurzamen.

1. Meten is weten

Creëer allereerst inzicht in de CO2-voetafdruk van je onderneming. Hoeveel energie verbruik je? Hoeveel reizen jouw werknemers en welk vervoer gebruiken ze? Gebruik je zuinige verlichting en klimaatsystemen op kantoor? Komt je pand misschien in aanmerking voor het plaatsen van zonnepanelen? Er zijn allerlei handige online tools beschikbaar om je verbruik te berekenen en inzicht te krijgen in ruimte voor besparing.

2. Begin bij de bron

Ook op kleine schaal kun je veel doen om je onderneming duurzamer te maken. Het begint met de inboedel en kantoorartikelen: waar komen die vandaan? Hoe langer het traject is dat de spullen afleggen, hoe groter doorgaans de CO2-voetafdruk is. Neem je goederen of grondstoffen af in het buitenland? Kijk dan eens goed naar waar en hoe deze geproduceerd worden. Een eerlijke keten is een duurzame keten!

3. Recycle and reuse

Recycling is een eenvoudige en laagdrempelige manier om duurzamer met spullen om te gaan. Koop eens gerecycled (toilet)papier in plaats van je standaard merk. Ga eens na of er veel wegwerpartikelen worden gebruikt op kantoor en vervang deze voor duurzame alternatieven. Zet een papierbak, GFT-bak en glasbak neer om afval goed te scheiden. Een goed begin is het halve werk!

Er zijn tegenwoordig steeds meer kredietverstrekkers actief op de Nederlandse markt die duurzame oplossingen financieren. Ben je op zoek naar financiering voor het verduurzamen van je onderneming? Bij Funding Options helpen we je graag verder.

Naar alle berichten van Funding Options terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.