Gepubliceerd op 3 februari 2020

Deze technische innovaties zullen het kantoor van de toekomst vormgeven

Het kantoor van de toekomst staat natuurlijk in het teken van het nieuwe werken, maar ook automatisatie en efficiëntie zullen een steeds belangrijkere rol innemen. Wij gingen op zoek naar de innovaties die meer dan waarschijnlijk dit decennium het kantoor zullen veroveren en hebben daarbij ook aandacht voor de technische snufjes.

Artificiële intelligentie en spraakherkenning

Vooral ‘deep learning’ zal het komend decennium aan belang winnen op kantoor. Deze AI-technologie is al in verschillende dagelijkse toepassingen terug te vinden, zoals CRM-systemen en antivirussoftware. Verwacht wordt dat er dit decennium steeds meer toepassingen komen met een focus op de kantooromgeving. Systemen die automatisch bedrijfsstrategieën bepalen op basis van resultaten of software die automatisch productteksten genereert: het zal hoe dan ook onze manier van werken en ondernemen definitief veranderen.

Slimme en multifunctionele indeling

Kantoorruimtes zijn van een gesloten naar een open karakter geëvolueerd. Die evolutie hield vaak onvoldoende rekening met de taken die we uitvoeren. Het kantoor van de toekomst zal daarentegen kiezen voor een indeling die maximaal aansluit bij onze taken. Het klassieke one-size-fits-allconcept wordt dus achterwege gelaten.

Denk hierbij vooral aan een wisselwerking tussen open en gesloten ruimtes. De gesloten ruimtes worden voornamelijk gebruikt als concentratieplek of als een afgesloten ruimte waar we onverstoord kunnen bellen. De open ruimtes zijn dan weer geschikt voor de administratieve taken. Daarnaast worden er ook overleg- en brainstormruimtes voorzien die nu nog te vaak in de vergaderzaal plaatsvinden.

Het kantoor wordt met andere woorden echt een meerwaarde, terwijl veel taken ook thuis kunnen worden uitgevoerd. Cloudoplossingen en online werkplekken zullen hierdoor gemeengoed worden, waardoor we overal en op elk toestel toegang krijgen tot de bedrijfsbestanden. Een trend die overigens ook nu al is ingezet.

Efficiënter samenwerken

Samenwerken zonder dat we fysiek aanwezig moeten zijn, dat wordt de norm. Het gaat verder dan videoconferenties waarbij je tijdens de vergadering even kunt inpikken. Denk daarbij ook aan andere mogelijkheden, zoals het van thuis uit noteren op een whiteboard waardoor zelfs volledige presentaties kunnen worden gegeven. Die samenwerking strekt zich niet alleen intern uit, maar speelt ook extern een belangrijke rol. Via digital vaults kunnen bedrijven digitale datarooms inrichten om zo samen te werken zonder risico’s te lopen of zonder dat partijen zich voortdurend hoeven te verplaatsen. Geen tijdverlies en bovendien ook nog eens goed voor het milieu.

Spraakherkenningssoftware doet zijn intrede

Vooral spraakfunctionaliteiten, waarbij prognoses aangeven dat deze markt in 2025 goed zal zijn voor meer dan 30 miljard dollar, worden heel belangrijk. Denk hierbij aan spraakgestuurde gebruikersinterfaces waarbij medewerkers in enkele woorden een vergadering kunnen inplannen of mails kunnen versturen zonder dat ze hun werkzaamheden hoeven te onderbreken. Het zou zelfs minder natuurlijke interfaces, zoals de muis en het toetsenbord, kunnen vervangen.

Toch zullen ze natuurlijk niet helemaal verdwijnen, want spraaktechnologie is lang niet voor elke situatie geschikt. Advocaten die hun besluiten mondeling dicteren. Ingenieurs die tijdens het tekenen een vergadering inplannen of een dossier laten uitprinten. Vooral daar schuilt de kracht van spraakgestuurde AI-oplossingen. Ook dergelijke tools zijn in een primitieve vorm nu al verkrijgbaar, denk bijvoorbeeld aan Google Keep en Siri waarover je bij technika10.nl meer leest.

Hoe dan ook zullen interfaces die beter aansluiten bij onze zintuigen de norm worden. In dat opzicht biedt ook VR veel opportuniteiten. Experts voorspellen zelfs een comeback en een mooie toekomst voor Google Glass dat in 2015 nog uit de rekken werd gehaald wegens een te beperkte interesse. Gewoon zijn tijd te ver vooruit en voer voor dit decennium? De tijd zal het zeggen.

Onze partners