Gepubliceerd op 27 mei 2020

Dit is dé tijd om in de mogelijkheden van IoT te duiken

Er zijn maar liefst 26 miljard apparaten met het internet verbonden wereldwijd in 2020 en deze trend zet alleen maar verder door. We hebben het niet alleen over computers, laptops, tablets en smartphones, maar ook lampen, televisies, koelkasten, vuilnisbakken en zelfs tandenborstels. Steeds meer producten worden met het internet verbonden zodat ze met elkaar kunnen communiceren. Dit wordt ook wel Internet of Things (IoT) genoemd.

Zo werkt IoT

De apparaten in het Internet of Things zijn allemaal voorzien van een sensor om gegevens te verzamelen. Denk hierbij aan het gebruik, temperatuur, vochtigheid, slijtage en andere specifieke gegevens die meetbaar zijn. De ingebouwde chip zorgt er vervolgens mee dat de apparaten deze gegevens kunnen verzenden via wifi, bluetooth, mobiele verbindingen zoals 4G of binnenkort 5G of via vaste ethernet-verbindingen. Het doel van ieder netwerk is hetzelfde: informatie delen met een centrale plek waar deze informatie wordt gebundeld en geanalyseerd.

De mogelijkheden van het IoT

Na het verzamelen van data moet de informatie verwerkt worden. Door de informatie te delen kan de hele wereld ‘smart’ worden. Meer informatie zorgt voor meer inzicht, en meer inzicht zorgt op zijn beurt weer voor betere beslissingen. De mogelijkheden zijn eindeloos waardoor je jouw creativiteit hier op los kunt laten om te bedenken wat IoT voor jouw onderneming zou kunnen betekenen. Wij geven je een paar voorbeelden ter inspiratie.

Smart homes

Veel mensen zijn al bekend met IoT, al dan niet bewust. Denk hierbij aan slimme verlichting en een slimme thermostaat die je aan elkaar koppelt, zodat ze allebei uitschakelen op het moment dat jij naar bed gaat of juist aangaan als je opstaat. Thobias Eggers van Adviesjagers legt uit waarom smart homes steeds meer de standaard worden. “Deze slimme apparaten, zoals de populaire smart-tv en slimme verlichting, zijn voorzien van een internetverbinding en delen data. De reden dat smart producten zo populair zijn is doordat ze het comfort en de efficiëntie verhogen en vaak ook de veiligheid, zoals bijvoorbeeld wanneer je kiest voor een slim beveiligingssysteem. De apparaten delen de informatie met een IoT platform, zoals Google Assistent, Amazon Alexa en de Apple Homekit. Hierdoor krijgen afzonderlijke producten meer mogelijkheden, doordat je deze samen kunt laten werken.”

Smart cities

Wat mogelijk is in een enkele woning, is ook mogelijk in een hele stad. In een smart city worden de apparaten in een stad uitgerust met sensoren en technologie om te communiceren. Hierdoor worden zaken waar tot voorheen weinig inzicht in was meetbaar gemaakt en kan je hiernaar handelen. Een eenvoudig voorbeeld zijn sensoren in parkeerplekken die aangeven of deze vrij of bezet zijn. Met deze data kun je bezoekers van de stad door middel van een aanpassing in bewegwijzering naar de vrije plekken leiden. Voor de bezoekers bespaart dit tijd en frustratie en ook voor het milieu is het beter als bezoekers zo snel mogelijk een plekje gevonden hebben en hierdoor minder uitlaatgassen uitstoten.

Eindeloze mogelijkheden

Het Internet of Things biedt eindeloze mogelijkheden omdat je losse apparaten met elkaar kunt verbinden, zowel in het klein binnenshuis, als groter door een hele stad, provincie, land of zelfs verschillende landen. Hierdoor ontstaan nieuwe toepassingen die je eerder wellicht niet voor mogelijk had gehouden. Deze nieuwe technologie biedt veel kansen en zakelijke toepassingen voor haast ieder bedrijf.

Onze partners