Zakelijke toepassingen voor Internet of Things

6 januari 2020 10:15

Zakelijke toepassingen voor Internet of Things

Internet of Things kwam omstreeks 2002 voor het eerst nadrukkelijk in beeld met de komst van apparaten die met elkaar verbonden waren met als doel samen een meerwaarde te kunnen leveren. Ondertussen is Internet of Things, ook wel afgekort als IoT, niet meer weg te denken binnen de zakelijke markt. Toch zijn veel ondernemers niet goed bekend met de zakelijke toepassingen die met IoT mogelijk zijn. Dat IoT het mogelijk maakt om bijvoorbeeld;

- Kosten te besparen

- Bedrijfsprocessen te vereenvoudigen

- Een hogere productie efficiëntie te bereiken

- Werk uit handen te nemen

De technologie van Internet of Things

Het IoT is een belangrijke technologische trend die een grote impact op uw bedrijf kan hebben. De meeste toepassingen zijn gebaseerd op de volgende technologieën: (draadloze) communicatie, informatieverzameling, informatieverwerking, identificatie en lokalisatie. Apparaten kunnen bijvoorbeeld door middel van sensoren informatie verzamelen en deze opslaan, verwerken en verzenden. Ook is de fysieke locatie van objecten en apparatuur vast te stellen en te volgen. Via spraak-, beeld- of geluidsherkenning zijn apparaten te bedienen. Met IoT zijn tal van voordelen te behalen, zoals kostenbesparingen en de ontwikkeling van nieuwe business modellen. Hieronder staan een aantal voorbeelden van zakelijke toepassingen.

1.      Verbetering klanttevredenheid

Dankzij Internet of Things verbetert de klantervaring. Deze ervaart meer gebruiksgemak en een betere service. Apparaten zijn eenvoudiger te bedienen. Het aansturen van bijvoorbeeld een televisie of de verlichting in huis kan op een eenvoudige manier plaatsvinden via spraak. De slimme communicatietechnologie en de informatieverwerking maakt dit mogelijk. Dit leidt tot een grotere klanttevredenheid en dat is goed voor uw imago.

2.      Vergroot het inzicht in uw klanten

Internet of Things geeft uw bedrijf de mogelijkheid om meer informatie te verzamelen over uw klanten. Een apparaat dat verbonden is met het internet kan immers waardevolle gebruiksgegevens opslaan en verzenden. Verder kunt u bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van sensoren in uw winkel om te meten waar en wanneer het druk is. Ook is het mogelijk om met de verzamelde informatie aanbiedingen samen te stellen die beter aansluiten op de behoeften van uw klanten. Denk hierbij aan korting op de favoriete producten van een klant. Hiermee werkt u aan een stukje klantenbinding. De nieuwe inzichten kunnen kortom leiden tot de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen, zoals loyaliteits- of onderhoudsprogramma’s. Gun uw bedrijf deze kans.

3.      Verbetering van processen: fabricage, voorraad en logistiek

U kunt veel kosten besparen door met IoT bedrijfsprocessen te verbeteren. Dit geldt op het gebied van de productie van goederen, voorraadbeheer, onderhoud, logistiek en energieverbruik. Producten, voertuigen en pakketten zijn bijvoorbeeld gemakkelijk te volgen middels track & trace applicaties. Met de komst van RFID-tags werd het beheer van grote distributiecentra in een klap een stuk makkelijker. Middels RFID-tags kunnen diverse data descriptors aan een specifiek product worden toegevoegd. Ook kunnen producten worden gelokaliseerd waardoor bedrijven efficiënter bevoorraad kunnen worden.

Verlaag uw energierekening door slimme kantoorapparatuur. Denk aan kantoorverlichting of verwarming die is voorzien van sensoren en/of timers die op afstand te bedienen zijn. Hiermee voorkomt u dat lege kamers in uw bedrijfspand onnodig verlicht worden.

4.      Grotere veiligheid

Verbeter de beveiliging van uw bedrijfslocatie met slimme alarmsystemen en beveiligingscamera’s. Voorzie uw panden van bewegingssensoren en merk verdachte personen of gevaarlijke situaties snel op. Controleer zo op elk moment en vanaf elke plek de veiligheid in en rondom uw bedrijf.

Belangrijke voorwaarde: een goede internetverbinding

Voor een vlekkeloze werking van Internet of Things zijn snelle en betrouwbare internetverbindingen nodig. De verbinding moet gauw grote hoeveelheden data kunnen verwerken. Het loont wat dit aangaat zeker de moeite om de verschillende aanbieders, van bijvoorbeeld glasvezel, ADSL, of internet via de kabel, met elkaar te vergelijken. Hierbij is het slim om gebruik te maken van het advies van een onafhankelijke partij. Dit geeft u snel inzicht in alle opties. Zo kiest u in een handomdraai het internetabonnement dat het beste past bij u wensen en zo bespaart u veel kosten.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.