Gepubliceerd op 14 oktober 2019

Financiering bedrijfsovername, welke soorten zijn er?

Bij een bedrijfsovername kun je gebruik maken van verschillende financieringsvormen. Daarbij kun je denken aan bankleningen, een microkrediet of eigen vermogen. Maar je kunt ook denken aan aanvullende financieringsopties. We leggen je er graag wat meer over uit en dan kun je bij een financiering bedrijfsoverdracht altijd nagaan wat voor jou de mogelijkheden zijn. Lees het daarom op je gemak door en dan kun jij eventueel samen met je bedrijfsadviseur kijken welke keuze het meest voordelig voor is je.

Bedrijfsoverdracht, kies jouw lening

Financieringsvorm van bedrijfsoverdracht, we beginnen met de achtergestelde lening van de verkoper. Het is een lening die achtergesteld wordt op een banklening bijvoorbeeld. Het wil zeggen dat wanneer er sprake is van een faillissement, dat de bank dan voorrang heeft op het aflossen van een lening van een verkoper. Je mag pas aflossen op de lening als de verplichtingen van aflossing aan de bank zijn voldaan.

Winstrecht

Winstrecht is een andere optie, ook wel earn-out genoemd. Er kan bijvoorbeeld met een verkoper af worden gesproken dat er pas (grotendeels) afgelost gaat worden als er vooraf afgesproken omzet of winstdoelen behaald zijn. Dit wordt vaak bij grotere projecten of investeringen toegepast. Dit kan voor beide partijen een goede keuze zijn, maar ga wel na of dat het haalbare doelen zijn en binnen welke termijn je dan geld kunt verwachten.

Huurkoop

Nog een laatste vorm is huurkoop. Dit wil zeggen dat je eigenlijk de onderneming als het ware huurt. Daarbij gaat het eigendom pas naar je over als je de laatste betalingstermijn hebt voldaan. Je hebt daarbij als voordeel dat je niet direct de overnamesom hoeft te financieren. Maar het is ook een nadeel, want tijdens de periode van huur, is de onderneming nog niet van jou. Een bedrijfsadviseur kan je daar altijd meer over vertellen.

Voordelen van een bedrijfsadviseur

Als er binnenkort sprake is van bedrijfsovername, dan is het goed om na te gaan wat de voordelen zijn van een bedrijfsadviseur. Vaak hebben we het idee wat we het allemaal zelf wel weten, maar het is niet iets waar je je dagelijks mee bezighoudt. Daarom is het altijd verstandig om advies in te winnen bij een bedrijfsadviseur. Deze adviseur is namelijk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kan je daarover ook informeren.

Keuzes maken voor jouw bedrijf

Bij een bedrijfsoverdracht komt veel kijken en daarom is de rol van een bedrijfsadviseur heel belangrijk. Sowieso is het niet iets waar zomaar een beslissing over wordt genomen. Neem daarom heel goed de tijd om na te gaan wat je wensen zijn en wat er voor mogelijkheden zijn. Je hebt inmiddels kunnen lezen dat er verschillende financieringsvormen zijn bij bedrijfsovername. Bereid je dan ook goed voor en zorg dat jij de beste keuze maakt.

 

Onze partners