Beleggen is een vak apart

13 augustus 2019 13:23

Beleggen is een vak apart

Heb je door je succesvolle bedrijf veel geld op je rekening staan? Dan kan je er voor kiezen om het op je spaarrekening te laten staan, maar dan duurt het honderden, misschien wel duizenden jaren eer dat je daar goed geld mee gaat verdienen. Ja, we worden steeds ouder, maar zo oud is ook weer onwaarschijnlijk! Veel verstandiger is daarom om te beleggen. Waar moet je op letten als belegger? Beleggen voor beginners is een vak apart. De onderstaande tips kan je daarom goed gebruiken!

Wees geduldig

De eerste tip is misschien wat clichématig, maar je moet er wel aan blijven denken. Beleg dus niet met geld waar je volgende maand je zorgpremie mee moet betalen! Beleg dus met geld wat je kwijt kan. Beleggen doe je voor de lange termijn. Je krijgt altijd te maken met tegenvallers, dus je moet de tijd hebben om het goed te maken. Wil je dus snel cashen? Dan is de kans klein dat je op de korte termijn nog rendement uit je investering krijgt.

Wat wil je eigenlijk bereiken?

Stel je zelf vragen: Welk gedeelte van het vermogen kan je kwijt? Hoeveel rendement wil je uit je aandelen halen? Zo hou je grip op je beleggingen. Je winst/verlies wordt bepaald door het moment waarop je de aandelen (ver)koopt.

Laat emotie geen rol spelen. Je zal jezelf een aantal keren tegenkomen als je hierin investeert. Raak niet overmoedig na een succes. Probeer ook niet je verlies op de korte termijn terug te verdienen. Beleggen doe je voor de rendement. Verkoop de aandelen als het niet meer werkt.

Beleg uiteraard in datgene wat je begrijpt. Het is namelijk verleidelijk om je geld in producten te stoppen die goed lopen. Doordat je weinig kennis hebt weet je ook niet wat de ontwikkelingen zijn!

Kosten en baten

Iedere keer als je aandelen koopt en verkoopt ben je geld kwijt. Dat is dus niet het bedrag wat je kan beleggen. De kosten per bank kunnen flink verschillen. Naast deze kosten heb je ook het bewaarloon. Dit zijn de kosten die je maakt voor het bewaren van de aandelen. Vaak is dit een percentage van het belegd vermogen.

Kijk daarom dus goed bij welke bank je wilt beleggen. Vorig jaar was een slecht jaar. Het rendement voor 2018 lag ongeveer op -10%.

Risico’s spreiden

Beginnende beleggers moeten niet alles in één belegging stoppen. Beleggen in aandelen is risicovol. Het is niet uitgesloten dat je verlies gaat maken. Ook al weet je alles van het bedrijf, heb je je marktonderzoek prima op orde en denk je al aan je nieuwe bolide, er kan altijd iets onverwachts plaatsvinden!

Luister alleen naar de experts

Als beginnende belegger is het verstandig om te kijken naar gratis cursussen op YouTube. Neem echter niet alles letterlijk over! Beleggen blijft een risico. Voordat je advies wilt overnemen controleer je zijn portfolio. Heeft hij wel recht van spreken? Je kan op LinkedIn zetten dat je voor de Rabobank werkt, maar dat kan ook gewoon als schoonmaker.

Blijf wakker!

Heb je je geld geïnvesteerd? Dan moet je wel actief blijven! De markt ontwikkelt zich doorlopend. Met apps op je telefoon volg jij de koers op de voet. Hoe druk je hiermee bent is afhankelijk van waar je voor hebt gekozen. Heb je een individuele belegging? Dan ben je er behoorlijk druk mee!

Risico van het vak

Wat je echt niet moet doen, is beleggen met geleend geld. Je krijgt dan een aantekening bij de BKR. Dit is een instantie die registreert of je kredieten of leningen afsluit. Zo kijken makelaars naar je financiële plaatje. Heb je een lening uitstaan? Dan wordt de kans kleiner dat je je gewenste huis mag kopen. Dat was niet de bedoeling van beleggen. Je wilde immers rijk worden!

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.