Gepubliceerd op 27 maart 2020

Carrière maken? Dit studeerden ‘s werelds meest vermogenden

Ondernemers wisten het stiekem al lang: het opleidingsniveau gaat niet altijd samen met carrièresucces en het vergaren van vermogen. Het carrièreplatform CVster, een online platform gericht op cv maken, deed recent onderzoek naar het opleidingsniveau van de rijkste personen op de wereld en de samenhang met het vergaren van hun fortuin.

Het onderzoek toont aan dat carrièresucces (gemeten in vermogen) sterk samenhangt met een opleiding of omstandigheden, die het begrip van de wereld en het reflectievermogen vergroten. Inhoudelijke kennis kan (soms) beter ontwikkeld door werkervaring op te doen in de praktijk, dan binnen een opleiding. In dit artikel de meest in het oog springende voorbeelden per continent.

Europa

Samir Mane, de rijkste persoon van Albanië, heeft weinig gebruik gemaakt van zijn universitaire opleiding bij het opbouwen van zijn vermogen. In 1991 startte hij een studie Geologie in Wenen. (Zwitserland). Hij stopte echter tijdens zijn eerste jaar. De taalkundige en culturele vaardigheden die hij in Wenen opdeed, kwamen hem goed van pas toen hij met zijn onderneming begon met het exporteren van elektronica vanuit Oostenrijk naar zijn thuisland.

Noord-Amerika

De rijkste man van de wereld Jeff Bezos is een van de uitzonderingen op de lijst. Hij studeerde Elektrotechniek en Informatiekunde aan Princeton, terwijl MacKenzie een paar jaar later naar dezelfde Universiteit kwam om Engels te studeren. 2019 was niet het beste jaar voor de rijkste man ter wereld; Jeff Bezos. De eigenaar van Amazon en zijn voormalige echtgenote MacKenzie gingen vorig jaar uit elkaar. Daarmee werd zij in één keer een van de vijf rijkste vrouwen van de wereld, en dus ook van Noord-Amerika. Voor heel even stond de Amazon baas zijn nummer 1 positie af aan Bill Gates.

Azië

Li Ka-shing, de rijkste man van China, is een magnaat in de plasticindustrie die zijn bedrijf op zijn 21e opzette met leningen van slechts $6.500. Hij staat bekend om zijn filantropische activiteiten en beloofde onlangs een bedrag van HK$1 miljard ($127 miljoen) aan bedrijven die schade hebben geleden door de protesten in Hongkong. Li Ka-shing staat op plek 30 op de lijst van rijkste personen en volgde geen opleiding.

Afrika

De rijkste man van Nigeria, Aliko Dangote, heeft een fortuin van $8,8 miljard. Dangote studeerde Bedrijfswetenschappen en Administratie, maar deed zijn eerste zaken al op de speelplaats: “Ik kan me nog herinneren dat ik op de basisschool dozen snoep kocht en die dan doorverkocht aan medeleerlingen om geld te verdienen”. Tegenwoordig levert zijn organisatie 70% van de suiker die in Nigeria wordt geconsumeerd. Jong geleerd, is oud gedaan.

Zuid-Amerika

De rijkste persoon in Zuid-Amerika ($24,6 miljard) is een brouwer. Jorge Paulo Lemann uit Brazilië heeft zeggenschapsrechten in Anheuser-Busch InBev, de grootste brouwerij ter wereld. Hij behaalde zijn eerste zakelijke successen echter als de oprichter van investeringsmaatschappij 3G Capital. Zijn economische kennis, die hij opdeed tijdens zijn studie Economie aan de universiteit van Harvard, maakte het ongetwijfeld makkelijker om het fortuin uit te tellen.

Oceanië

De rijkste persoon van Oceanië, de Australische Gina Rinehart, begon met een studie economie aan de Universiteit van Sydney, maar stopte daar al snel mee om in het mijnbedrijf van haar vader mee te gaan draaien. Ze heeft veel geleerd van alles wat ze daar om zich heen zag. Toen haar vader overleed en een faillissement achterliet, zette Rinehart alles op alles om de toekomst van het familiebedrijf veilig te stellen. Met succes, want het is tegenwoordig een van de grootste mijnbouwbedrijven in heel Australië.

Nog steeds overtuigd dat een opleiding je een stapje dichter bij uw eerste miljoen of miljard brengt, kijk dan eens naar de onderzoekspagina van CVster en ontdek welk bachelorsdiploma de rijkste mensen ter wereld hebben behaald, of juist niet.

Onze partners