Gepubliceerd op 23 juli 2020

Waarom is het scheiden van bedrijfsafval zo belangrijk?

Bedrijven in Nederland produceren een enorme hoeveelheid afval, waardoor het ontzettend belangrijk is om als bedrijf een goede afvalscheiding te hebben. Het scheiden van afval zorgt ervoor dat je een steentje bijdraagt aan het milieu, maar bespaart je ook afvalkosten. Weten waarom het scheiden van bedrijfsafval zo belangrijk is? Hieronder hebben we meerdere reden op een rijtje gezet.

Wettelijk verplicht

Een van de redenen om als bedrijf afval te scheiden is dat dit vanuit de overheid verplicht is. Alle bedrijven in Nederland zijn in Nederland verplicht om afval bij de bron te scheiden. Zo mag folie, puin en papier en karton niet bij het restafval belanden. Wordt er binnen een bedrijf geen afval gescheiden? Dan kan het bedrijf een boete ontvangen.

Kostenbesparing

Elk bedrijf is verantwoordelijk voor de verwerking van het geproduceerde afval, daarom is het nodig om zelf een afvalverwerkingsbedrijf in te schakelen om het bedrijfsafval op een juiste manier af te laten voeren. Het is nodig om per afvalstroom een aparte afvalcontainer te huren, zodat het afval direct bij de bron gescheiden kan worden. Zo voorkom je dat er onnodig veel afval bij het restafval beland. Deze afvalstroom is ook direct het duurst om te laten verwerken. Door een goede afvalscheiding binnen je bedrijf zal je minder restafval produceren, waardoor de kosten voor het verwerken van afval een stuk lager uitvallen. Nog geen containers per afvalstroom? Regel een afvalcontainer of perscontainer via Milieuservicenederland.nl.

Van afval naar grondstof

Het bij de bron scheiden van afval zorgt voor een zuivere afvalstroom, waardoor de producten en grondstoffen hun waarde behouden. Een zuivere afvalstroom, ook wel mono stroom genoemd, kan namelijk gerecycled worden. Door te recyclen worden producten en grondstoffen hergebruikt. In principe is dit materiaal geen afval meer, maar een nieuwe grondstof. Een goede afvalscheiding binnen je bedrijf bespaard enorm veel nieuwe grondstoffen. Ook draag je door afvalscheiding als bedrijf bij een circulaire economie.

Groen bedrijfsimago

Duurzaam ondernemen wordt voor bedrijven, klanten en de overheid steeds belangrijker. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is dan ook erg belangrijk. Je draagt een steentje bij aan een beter milieu, maar je creëert ook direct een groen bedrijfsimago.

Onze partners