Gepubliceerd op 10 juli 2020

Tijd voor onderhoud aan je bedrijfspand? Neem meteen deze verduurzamende maatregelen!

Heb je een eigen bedrijfspand, dan ben je je er vast ook bewust van dat je dit pand moet blijven onderhouden, zodat het niet in verval raakt en in waarde daalt. Die momenten dat je groot onderhoud gaat plegen zijn ook meteen uitgelezen momenten om te bekijken welke verduurzamende maatregelen je kunt nemen. We nemen er een paar met je door.

Vloerisolatie

We denken bij het isoleren van een gebouw vaak aan de spouwmuur en het dak. Dat is ook niet gek: we weten dat warmte stijgt en er veel warmte door het dak kan ontsnappen. Muren vangen weer en wind op en spelen daarom ook een belangrijke rol in de warmte of juiste koelte binnen in het gebouw. Maar ook het isoleren van vloeren is zinnig. Vanuit de grond komt vooral veel kou die door de vloer het gebouw in trekt. Daarom krijgen mensen ook snel koude voeten, waardoor ze het gevoel krijgen dat het koud is in de ruimte terwijl dat misschien helemaal niet zo is. Vervolgens gaat ten onrechte de thermostaat omhoog. Vloerisolatie kan helpen om dit te doorbreken en ervoor zorgen dat je minder stookkosten hoeft te maken.

Houten kozijnen vervangen

Heeft jouw bedrijfspand nog houten kozijnen? Natuurlijk zijn houten kozijnen mooi, maar ze hebben wel regelmatig onderhoud nodig en kunnen wegrotten. Dit terwijl je ook kozijnen kunt hebben die helemaal niet kunnen wegrotten en nauwelijks onderhoud nodig hebben. Kunststoffen, aluminium of stalen kozijnen kunnen wel meer dan 50 jaar meegaan zonder dat je er voortdurend onderhoud aan hebt. Ook hebben ze een zeer hoge isolatiewaarde en zijn ze stuk geschikter om inbraak te voorkomen dan houten kozijnen. Voldoende keuze voor goede alternatieven dus, waarbij we de kanttekening maken dat stalen kozijnen wel echt het duurst zijn.

HR++ glas

Als je toch je kozijnen laat vervangen, kun je meteen overstappen naar HR++ glas. Zelfs ten opzichte van dubbel glas is dit een verbetering die voor een flinke besparing op de stookkosten kan zorgen. Heb je nu nog enkel glas, dan is het verschil al helemaal groot. Verlies van kostbare warmte wordt flink ingeperkt met behulp van HR++ glas.

HR-ketel of warmtepomp

Wat voor ketel heeft jouw bedrijfspand? Is het een oudere CV-ketel, dan kun je er een stuk op vooruitgaan in gasverbruik door deze te laten vervangen door een veel zuinigere HR-ketel. Dit is een winst die relatief eenvoudig te behalen is. Wil je een stap extra zetten, onderzoek dan de mogelijkheden van warmtepompen in plaats van stoken op aardgas.

Zonnepanelen laten plaatsen op het dak

Als je ook onderhoud gaat (laten) plegen aan het dak van je bedrijfspand, onderzoek dan meteen de mogelijkheid voor het plaatsen van zonnepanelen. Platte bedrijfsdaken zijn hier zeer geschikt voor. Dat komt om dat je daar, met behulp van standaarden, de zonnepanelen precies in de juiste hoek en richting kunt plaatsen om te zorgen voor de optimale opbrengst. Natuurlijk vergt dit een investering, maar omdat je je eigen stroom gaat produceren op relatief grote schaal, verdien je die investering zeven à acht jaar terug omdat je energierekening fors omlaag gaat.

Onze partners