Gepubliceerd op 23 februari 2021

De best denkbare investering

Aandelen maken steeds meer bokkesprongen, obligaties leveren bijna niets op en de spaarrekening verandert geleidelijk in een strafrekening. De zoektocht naar rendement wordt voor iedereen met een paar ton eigen vermogen moeilijker en moeilijker. Stenen lijken de enig overgebleven veilige bestemming, maar welke stenen? Toch geen winkelpand of kantoorvilla? Die staan en masse leeg. De vakantiewoning is het beste antwoord: een plek om zelf tot rust te komen, om te verhuren en een huis dat in waarde slechts vermeerdert.

Onze zuiderburen kijken vaak met een scheve en jaloerse blik naar onze lange kustlijn. Zelf hebben ze elke vierkante meter volgebouwd met fantasieloze blokken, onderverdeeld in appartementen. ’s Zomers hebben de Duitse toeristen er uitzicht op een boulevard vol beton. Maar hoe smakeloos de Belgische kust ook is, de appartementen en andere vakantiewoningen gaan er voor hoge prijzen van de hand. Als grootvader ooit zijn overtollig spaargeld in een appartement heeft geïnvesteerd hebben zijn kleinkinderen daar een halve eeuw later nog steeds plezier van – én een spaarpot die intussen heel wat groter is dan de oorspronkelijke. In een tijd dat banken geen rente meer geven en voor het parkeren van grote bedragen zelfs rente áánrekenen is die spaarpot ook waardevaster in de vorm van een huis dan van een bedrag op de rekening. Financieel was die aankoop van het appartement dus waarschijnlijk de beste beslissing die de man ooit genomen had kunnen hebben.

Meer ruimte

De Nederlandse kust is leeg in vergelijking met de Belgische. Ze is bovendien dichterbij voor veel Duitsers dan hun eigen kust. Bij ons zijn er nog vele plekken waar parken met vakantiewoningen kunnen ontstaan, en niet alleen dicht achter de duinen. De Veluwe is bijvoorbeeld een prachtig gebied waar de voorbije jaren heel wat vakantiewoningen zijn gebouwd. Naarmate de omslag van grootschalige industriële landbouw naar kleinschalige biologische doorzet zal er ook elders in het land de komende jaren ook meer nieuwe natuur ontstaan. Bedrijventerrein zullen eerder krimpen dan uitbreiden, nu telewerken en online shoppen definitief zijn doorgebroken, dus ook binnenlands komt er ruimte voor extra vakantiewoningen. We hoeven ons bovendien geen zorgen te maken dat dit nieuwe aanbod leeg zal blijven staan. De manier waarop wij onze vakanties invullen is aan het veranderen, in de eerste plaats door corona, maar ook zonder de pandemie zou de maatschappelijke druk om dichter bij huis vakantie te vieren sterk zijn toegenomen. Er komt een vliegtaks, er komen kilometerheffingen, dus die spotgoedkope trips naar een bestemming aan de Middellandse Zee zijn hoe dan ook verleden tijd. De consument zal steeds vaker een alternatief dicht bij huis zoeken. Het kapitaalkrachtige deel koopt een eigen vakantiewoning, het minder draagkrachtige huurt er een – van u?

Kant en klaar

U moet natuurlijk niet zelf een architect in de arm gaan nemen en een spade in de bos- of duingrond steken. Er zijn projectontwikkelaars die hele dorpen met vakantiewoningen neer kunnen zetten, die alles voor hun rekening nemen, van de tijdrovende besprekingen met de provincie over de vergunningen tot en met de aanleg van de riolering en de bewegwijzering. Koop een vakantiehuis kant en klaar en krijg er tegelijk een professioneel verhuurkantoor bij. Bespaar aan de ene kant (op hotelkosten en de huur van een vakantiewoning) en verdien aan de andere (op de verhuur in de weken dat u er zelf niet komt). En bent u het huisje na jaren alsnog beu, dan verkoopt u het gewoon. Van drie kanten stroomt het geld naar u toe, in plaats van weg. In een tijd dat regeringen tegen 0% rente lenen en banken een negatieve rente aanrekenen aan hun grote spaarders, dat de aandelen van grote bedrijven als gevolg van een virus van de ene op de andere dag waardeloos kunnen worden, is zo’n eenvoudig vakantiehuis een investering die even zeker overeind blijft als het spreekwoordelijke huis.

Tekst: Jeroen Kuypers

Onze partners