Opnieuw vrij en veilig op het internet?

8 oktober 2019 14:24

Opnieuw vrij en veilig op het internet?

Vpn is de oplossing, maar welke vpn?

Het internet is alomtegenwoordig maar helaas geldt dat ook voor hackers, spionnen en surveillerende overheden. Als surfer riskeer je te worden bestolen, beloerd en gerapporteerd. In allerlei landen krijgt u zelfs simpelweg geen toegang tot tal van websites. Een firewall alleen houdt de vijand aan de poort niet meer tegen. Een goede VPN, ofwel Virtual Private Network, wel.

Tekst: Jeroen Kuypers

Als Al Capone in deze eeuw zou leven stortte hij zich op het stelen van creditcardgegevens in plaats van op het smokkelen van illegaal gestookte drank. Het internet was door de bedenkers ervan bedoeld als virtuele vrijplaats, maar goedbedoelende ondernemers en particulieren zijn niet de enigen die er welwillend gebruik van maken. Net als met paspoorten en bankbiljetten evolueren de vaardigheden van de vervalsers even snel als die van de makers. Het internet is oppassen geblazen, en zeker als een organisatie medewerkers heeft die buiten de muren van het kantoor werken en online gaan, zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen wenselijk.

Virtuele Chinese muren: internetcensuur anno 2019/2020

Veel cybercriminelen gaan geraffineerd te werk en sluizen bijvoorbeeld ongezien hun eigen software binnen, zogeheten ransomware. Voor u het weet zijn al uw bestanden versleuteld en kunt u bitcoins gaan betalen om het beheer over uw apparatuur en belangrijke mappen terug te krijgen. Er zijn ook veel bedrijven die uw surfgedrag en dat van uw medewerkers bestuderen en vastleggen, evenals overheden en buitenlandse diensten. Maar ook als er geen boze bedoelingen zijn kun je als argeloze surfer voor onaangename verrassingen komen te staan. De Chinezen bijvoorbeeld blijken niet alleen over een stenen muur te beschikken om buitenlanders weg te houden, maar ook over een virtuele muur. En ook de kampioenen van free speech en free enterprise, de Amerikanen, hebben hun eigen variant om buitenlanders de toegang tot sommige van hun websites en streamingdiensten te beletten. De sleutel daartoe is het IP adres van de surfer. Op basis hiervan kan iemand geografische locatie worden vastgesteld, en daarmee de toegang tot bepaalde sites of online services worden ontzegd.

Versleuteld dataverkeer middels VPN

Het installeren van een Virtual Private Network helpt om de internetervaring vrijer, veiliger en meer privacy-georiënteerd te maken. Het werkt simpel gezegd middels een programmaatje dat het dataverkeer van en naar uw computers en smartphones versleutelt, zodat het door derden niet meer te ontcijferen valt. Je bent als surfer niet meer traceerbaar, omdat je steeds andere IP-adressen kunt kiezen en je bent niet meer te weigeren in het buitenland, omdat je eenvoudigweg een IP-adres van het land in kwestie kiest. Een VPN herstelt de anonimiteit en vrijheid die de oorspronkelijke beloftes van het internet waren, en tegelijk daarmee de veiligheid.

Goedkoop en zonder rompslomp een VPN gebruiken

Is dat dan een nieuwe techniek, compleet met alle complexiteit en hoge investeringskosten die daarbij horen? Absoluut niet. VPN is al bijna zo oud als de internetstraat zelf. VPN is inmiddels erg goedkoop en zonder veel rompslomp te installeren en onderhouden. Maar ze zijn wél geëvolueerd. Er is een VPN-oplossing voor ieder specifiek probleem en dus ook een aanbieder voor bijna elke toepassing. Daarnaast biedt niet elke VPN-aanbieder dezelfde service. Soms wordt de internetsnelheid op uw bedrijf aanzienlijk lager, soms merkt u er niets van. Naarmate de

bedreigingen op en via het internet groeiden is ook de markt voor VPN-oplossingen gegroeid en dus ook het aantal aanbieders. Hoe oriënteer je je als leek op dat overweldigende aanbod? Hoe kies je de voor jouw perfecte VPN uit dat woud van virtuele private netwerken?

Voor elke productcategorie bestaat tegenwoordig een vergelijkingssite, dus ook voor VPN’s. VPNgids is de grootste Nederlandse website over VPN’s, en het team achter de site is erg te spreken over ExpressVPN als geschikte all-round VPN-oplossing. Bescherm uzelf tegen ongewilde meekijkers, tegen de Al Capones van het internet van de éénentwintigste eeuw en de nieuwe Chinese Muren die her en der worden opgetrokken en duik vandaag nog in even de wereld van VPN’s en wat deze voor u kunnen betekenen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.