Gepubliceerd op 31 juli 2020

Laat medewerkers in de zomer met een koelvest werken

De lente van 2020 was opvallend warm! Relatief hoge temperaturen en weinig neerslag maakten dat veel Nederlanders al vroeg verkoeling zochten aan zee, of in een eigen zwembadje. Ook voor mensen die hun werk voornamelijk buiten de deur uitvoeren hebben de hoge temperaturen consequenties. Ze moeten zich goed insmeren, regelmatig een pauze nemen en voldoende drinken. Het voorkomt een ernstige uitputting, het verbranden van de huid en een zonnesteek. Ook voor het restant van deze zomer verwacht men een combinatie van warme dagen met weinig neerslag. Hoe bereid je jouw organisatie voor op deze periode? Het gebruik van een koelvest kan een uitkomst zijn.

Hoge temperaturen hebben invloed op productiviteit medewerkers

De hoge temperaturen hebben invloed op de productiviteit en het welzijn van je medewerkers. Zij kunnen zich bij het warme weer minder goed en minder lang concentreren. Daarbij wil je als werkgever goed voor je medewerkers zorgen. Medewerkers moeten de mogelijkheid hebben zich in te smeren tegen de zon, de schaduw op te zoeken om af te koelen, enzovoorts. Juist om de lichaamstemperatuur van medewerkers niet te hoog op te laten lopen, is het gebruik van een koelvest aan te raden.

Klachten als gevolg van hittestress

Werken op een plek waar de temperatuur hoog is kan leiden tot hittestress. Onder hittestress verstaan we lichamelijke klachten, die voortkomen uit het niet kwijt kunnen van de warmte. Overigens komt hittestress niet alleen bij mensen voor, maar bijvoorbeeld ook bij dieren. Op het moment dat hittestress op de loer ligt, kiest men in Nederland voor het in werking treden van een lokaal hitteprotocol. Niet alleen werknemers kunnen te maken krijgen met hittestress. Dit speelt ook onder ouderen en jongere kinderen. Als werkgever loop je alvast vooruit op het in werking treden van dit hitteprotocol, door medewerkers mogelijkheden te bieden om hittestress te voorkomen. Dit kan een koele plek op de werkplaats zijn, een koelvest of een andere vorm van koeling. Denk aan een airconditioningsysteem of een ventilator.   

Verschillende soorten koelvesten voor werknemers

Er bestaan verschillende soorten koelvesten die medewerkers verkoeling kunnen bieden op warme dagen. Kies bijvoorbeeld voor een hydrogel koelvest, welke werkt op basis van verdamping. In feite wordt het proces wat zich binnen het menselijk lichaam afspeelt bij het afgeven van warmte nagebootst bij dit koelvest. Voor gebruik legt een medewerker het koelvest korte tijd in koud water, waarna deze met een handdoek kan worden afgenomen. Het koelvest is nu klaar voor gebruik! Om het koelvest optimaal te laten werken, is het belangrijk dat de lucht rondom medewerkers kan blijven circuleren en de omgevingstemperatuur niet boven de 40 graden Celsius uitkomt. Uniek aan een hydrogel koelvest is het feit, dat deze een verkoelende werking heeft tot maar liefst 72 uur.

Is de luchtcirculatie beperkt, bijvoorbeeld door beschermende kleding die door medewerkers gedragen wordt? Kies in dat geval voor een PCM koelvest. Deze koelvesten worden voorzien van koelpads, waarvan er maximaal acht in een koelvest passen. Door de koelpads vooraf te koelen, bieden ze gedurende maximaal vier uur een verkoelende werking. Uniek aan deze koelpads is het feit dat ze ook na activatie flexibel blijven, in plaats van verstijven. Daarbij zijn de gebruikte materialen niet brandbaar, wat risico’s op letsel minimaliseert. Verschillende grote bedrijven maken al gebruik van deze PCM koelvesten. Onder meer Shell, AkzoNobel en Tata Steel kiezen voor koelvesten in de industrie.

Toepassingen van koelvesten binnen bedrijven

Niet alleen op warme dagen komen de koelvesten van pas. Er zijn verschillende bedrijven binnen de industrie, waarvan medewerkers regelmatig in zeer warme omgevingen werkzaam zijn. Niet alleen in de zomer, maar ook in andere seizoenen! Denk bijvoorbeeld aan inspectie ploegen, die grote tanks moeten kunnen controleren. Bij slijtage zullen laswerkzaamheden moeten worden uitgevoerd, waarbij de temperatuur binnen zo’n tank al snel oploopt tot circa 50 graden Celsius. De verkoelende werking van een koelvest bevordert de productiviteit en concentratie van medewerkers. Zo blijven ze fris en zijn ze eerder klaar om aan een volgende klus te beginnen!

Ook bij werkzaamheden aan het spoor, op het asfalt en bijvoorbeeld op bouwplaatsen kan het al vroeg in het jaar warm zijn. Mede door de materialen waarmee hier gewerkt wordt. Door medewerkers koelvesten aan te bieden, zijn zij bestand tegen de hitte waarmee ze hier te kampen hebben.

Ook topsporters werken met koelvesten

Niet alleen onder personeel van bedrijven in de industriële sector is het gebruik van koelvesten steeds gebruikelijker. Ook topsporters kiezen regelmatig voor een koelvest, om de temperatuur van hun lichaam op peil te houden. Onder meer NOC*NSF heeft in de aanloop naar- en tijdens de Olympische Spelen van Londen en Rio de Janeiro gebruik gemaakt van onze koelvesten. De grootste voetbalclub ter wereld, Real Madrid, is ook onder de indruk van het koelend vermogen van onze koelvesten en heeft deze na de coronastop ingezet. Mede daardoor hebben ze 10 van de 10 wedstrijden gewonnen en zijn zo FC Barcelona voorbij gegaan op de ranglijst en werden landskampioen van Spanje. Het gebruik van koelvesten sluit aan bij de ijsbaden die al langer gebruikt worden door topsporters. Het ligt in de lijn der verwachting dat deze moderne oplossingen ook in de komende jaren steeds meer gebruikt gaan worden door bedrijven en particulieren. Prestaties verbeteren, terwijl de kans op gezondheidsklachten afneemt.

Koelvesten in de zorg

Erg actueel is het gebruik van koelvesten in de zorg. Bij de behandeling van coronapatiënten gebruikt medisch personeel beschermende kleding, zodat zij niet besmet raakt. Deze kleding ventileert niet en daarom loopt de temperatuur in zo’n beschermend pak hoog op. Met het gebruik van een koelvest blijft de lichaamstemperatuur van een zorgmedewerker op een comfortabel niveau. Hierdoor blijft deze alerter en geconcentreerder, wat de kwaliteit van zorg ten goede komt.

Voordelen van het gebruik van koelvesten

Reeds werden een aantal voordelen van het gebruik van koelvesten binnen organisaties benoemd. Er zijn echter meer redenen om de investering in een koelvest te overwegen.

  • Medewerkers voelen zich fitter;
  • Medewerkers zijn geconcentreerder;
  • Medewerkers maken minder fouten;
  • Medewerkers hebben minder snel een pauze nodig;
  • Medewerkers zullen minder snel ziek zijn;
  • Medewerkers kunnen tot langer in een warme ruimte werken;
  • De productiviteit van medewerkers neemt toe.

Ook niet onbelangrijk: koelvesten hebben een zeer korte terugverdientijd. Met name de toename in productiviteit en de afname in ziekteverzuim zorgt dat een koelvest over het algemeen in enkele weken kan worden terugverdiend door bedrijven. Kijk eens op Koelvest.nl, wanneer je meer informatie wil over het gebruik en de voordelen van koelvesten voor ondernemers.

Onze partners