Gepubliceerd op 26 maart 2020

Komt de bull nog terug naar bitcoin (BTC)?

De bitcoin koers staat bekend om zijn hoge volatiliteit met van tijd tot tijd sterke stijgingen en dalingen. Zowel in 2017 als in 2019 was te zien dat bitcoin sterk in waarde steeg en daarna weer flink daalde. Ook in 2020 kan een dergelijke prijsbeweging weer plaatsvinden, mede door de aanstaande ‘bitcoin halving’.

De geschiedenis van de bitcoin bull

Binnen de traditionele aandelenmarkten en de sinds kort opkomende cryptocurrency-markt gebruikt men de termen ‘bulls’ en ‘bears’. Deze termen vertegenwoordigen de handelaren die met een bepaald sentiment op de markt handelen. Zo zijn bulls, Engels voor stieren, positief over de toekomst van de bitcoin koers, en de bears, beren, juist negatief.

Kort door de bocht kan gesteld worden dat wanneer meer handelaren ‘bullish’ zijn dan ‘bearish’, de prijs omhoog wordt gedrukt. Dit kan een bullrun veroorzaken, een snelle koersbeweging omhoog. De bulls hebben de afgelopen jaren goede tijden beleefd wanneer het op bitcoin aankomt.

Zo was er de bullrun in 2017, toen bitcoin zijn hoogste prijs ooit bereikte. Begin 2017 betaalde je nog zo’n $900 voor 1 BTC, waarna de koers in de loop van dat jaar naar een prijs van iets meer dan $20.000 steeg. In 2019 vond er nog een bullrun plaats. Deze was echter iets minder spectaculair dan die in 2017. Desalniettemin zagen handelaren mooie opbrengsten in 2019. Toen zagen zij de prijs van ongeveer $3.000 naar $14.000 stijgen.

Is een nieuwe bullrun mogelijk?

Voorspellen wat de koers gaat doen in de toekomst is onmogelijk. Analisten beroepen zich daarom op allerlei indicatoren en hulpmiddelen om de huidige stand van zaken te kunnen beoordelen. Daarnaast kijken zij vaak naar wat de bitcoin koers in het verleden heeft gedaan in een bepaalde situatie. Een zeldzame situatie staat in mei 2020 te gebeuren: de bitcoin halving.

De bitcoin halving is een automatisch process dat onderdeel is van het fundament van Bitcoin. Het houdt onder andere de inflatie, de waardevermindering, van bitcoin binnen de perken. Tijdens de halving worden de beloningen voor het beveiligen van het Bitcoin-netwerk, die aan bitcoin miners worden uitgekeerd, gehalveerd. Wat betekent dit voor de bitcoin-markt?

De bitcoin-prijs wordt bepaald op basis van vraag en aanbod; is er meer vraag dan aanbod dan gaat de prijs omhoog, en vice versa wanneer er meer aanbod dan vraag is. Houden we dit economische basisprincipe naast de bitcoin halving dan is iets interessants te zien. Bitcoin miners zijn namelijk degene die nieuwe bitcoins op de markt brengen. Nu hun beloningen worden gehalveerd wordt dus ook het aanbod van nieuwe bitcoins gehalveerd. Mocht de vraag gelijk blijven dan is het goed mogelijk dat bitcoin een nieuwe bullrun kan gaan zien.

Twee keer eerder heeft Bitcoin een halving doorgemaakt. Beide keren was het resultaat dat bitcoin sterke koersbewegingen liet zien met onder andere zijn recordprijs als een van de resultaten. Of dit ook nu weer kan gebeuren is uiteraard de vraag die menig bitcoin-handelaar bezighoudt. Natuurlijk geldt dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. Dat de bitcoin halving van 2020 een zeldzame gebeurtenis is staat echter vast. Hou de bitcoin koers bijvoorbeeld bij SATOS met de aanstaande halving in ieder geval in de gaten.

Onze partners