Gepubliceerd op 16 oktober 2020

Jouw perfecte domeinnaam bezet? Dit is wat je kunt doen!

Heb je lang nagedacht over een domeinnaam of wil je dezelfde naam als je bedrijfsnaam vastleggen? Dan word je er niet blij van als deze al bezet is. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om toch een geschikte domeinnaam te registreren.

Neem contact op met de eigenaar van de domeinnaam

Als je ziet dat de domeinnaam bezet is, maar de website niet up-to-date lijkt of er alleen nog maar een parkeerpagina te zien is, kun je de domeinnaam misschien overkopen van de eigenaar. Je kunt achterhalen wie de eigenaar is via het WHOIS-register. Voor .NL-domeinnamen is deze bijvoorbeeld te vinden bij SIDN.

Je ziet dan vaak de registrar of hostingpartij en de contactgegevens. Stuur een berichtje waarin je aangeeft dat je de domeinnaam wilt overkopen en misschien neemt de eigenaar contact met je op. De kans is aanwezig dat de domeinnaamhouder veel geld vraagt voor de domeinnaam, maar misschien heb je dat ervoor over.

Gebruik een andere domeinnaamextensie

Veel Nederlandse website eindigen op .NL of .COM, maar daarvan zijn dus ook al heel veel domeinnamen geregistreerd. Wat je dan kunt doen is kijken of de domeinnaam met een andere extensie nog wel vrij is. Denk aan extensies als .SITE, .NU of .SHOP.

Kijk wel eerst of er al een website op de domeinnaam staat en of deze concurrerend kan zijn voor jouw website. Dat schept namelijk verwarring en dan kan het zijn dat jouw doelgroep op de website van de concurrent terechtkomt.

Toch een andere domeinnaam bedenken

Als de bovenstaande oplossingen niet werken, dan zit er nog maar één ding op: een andere domeinnaam bedenken. Je kunt een variatie van de domeinnaam registreren, bijvoorbeeld: www.jouwdomeinnaam.nl in plaats van www.domeinnaam.nl. Of iets compleet anders bedenken.

Wilde je een domeinnaam met je eigen naam maar is deze bezet? Kijk of je het onderwerp van je website in de naam kan verwerken. Bijvoorbeeld www.janjansenvoeding.shop in plaats van www.janjansen.nl.

Het is aan te raden om als je een bedrijfsnaam bedenkt, meteen te kijken of de domeinnaam hiervan al bezet is. Andersom is het namelijk erg vervelend als je al een bedrijfsnaam hebt, maar geen domeinnaam. En het is verwarrend om een andere domeinnaam te hebben dan je bedrijfsnaam, want hoe weet men dan of het de juiste website is?

Met de tips uit dit blog kun jij toch de domeinnaam registreren die je voor ogen had, of de inspiratie om een variatie van de domeinnaam vast te leggen. Succes met jouw perfecte domeinnaam!

Onze partners