Gepubliceerd op 15 april 2021

(Her-)opening van de horeca in meerdere opzichten spannend

Het zijn in meerdere opzichten spannende tijden voor de horeca. Nu dat de vaccinatie loopt is er gelukkig weer licht aan het eind van de tunnel, maar duidelijkheid vanuit Den Haag blijft nog uit. Wanneer mogen om te beginnen de terrassen nu eindelijk weer open? Wanneer er openingsdatum bekend is, breken er misschien nog wel minstens zo spannende tijden aan. Operationeel en financieel wachten er ongetwijfeld de nodige uitdagingen. Welke uitdagingen staan er te wachten voor ondernemers én leveranciers en hoe kunnen ze deze uitdagingen aangaan om een vliegende start te maken?

Allereerst wordt het een uitdaging om voldoende gekwalificeerd personeel te krijgen aangezien een deel hiervan nu in een andere branche werkzaam is. Daarnaast zal de voorraad weer aangevuld moeten en mogelijk extra ‘Corona investeringen’ gedaan worden in het terras en/of zaak. Menig ondernemer zal met de groothandel in gesprek moeten over de (verklaarbaar) opgelopen betalingsachterstanden, zeker nu deze weer nieuwe orders wil plaatsen. Kan en wil de groothandel nog de rol van bank spelen in deze onzekere tijd?

Verder zal door menigeen nog rekening gehouden moeten worden moet de uitgestelde verplichtingen richting banken, belastingdienst, verhuurder en andere partijen die langzaamaan weer actueel gaan worden. Zaak dus om als ondernemer scenario’s te maken aangezien de omzet na (her-)opening waarschijnlijk nog niet meteen op het oude niveau zal zitten daar waar de kosten al weer gaan lopen. Ga in gesprek met de betrokken partijen (bank, leverancier e.d.) en maak een liquiditeitsbegroting, waaraan getoetst kan worden. Zo creëer je in ieder geval overzicht en dat geeft ook wat meer rust.

Mocht je dan onverhoopt toch nog tegen een tijdelijke liquiditeitsdip aanlopen dan kijkt PIN Voorschot graag naar een oplossing voor jou. PIN Voorschot heeft veel klanten in de horecabranche en is onder meer ook partner van Koninklijke Horeca Nederland. Hoe dan ook; wij kunnen met zijn allen weer vooruit kijken al zouden wij sneller willen. De gasten kunnen niet wachten om weer gezellig samen wat te eten en te drinken, dus dat geeft vertrouwen.

Onze partners