Gepubliceerd op 7 april 2021

De veilige schoen is gecertificeerd

Veiligheidsschoenen zijn er voor de veiligheid op het werk. Afhankelijk van de risico’s worden de schoenen veelal verplicht gesteld. Wat veiligheid betreft zijn werk- en veiligheidsschoenen ingedeeld in veiligheid klassen. Voor vele beroepsgroepen zijn specifieke schoenen ontwikkeld.

Risico’s bij het werk

Bij veiligheid wordt meteen gedacht aan veiligheidszolen en een veiligheidsneus. Dit betekent dat er geen scherpe voorwerpen in de voet kunnen doordringen en de neus van de schoen beschermt tegen voorwerpen die op de voet kunnen vallen. Hoe hoger de risico’s hoe hoger de beschermingsklasse waaraan de veiligheidsschoenen dienen te voldoen. Op de bouwplek worden deze risico’s hoog ingeschat. Het is daarom dat de zwarte werkschoenen een hoge veiligheidsprioriteit hebben. Dit geldt niet alleen voor de zool en neus van de schoen. Ook water, kou en mogelijk chemicaliën kunnen een gezondheidsrisico betekenen.

De juiste maat

Dit geldt natuurlijk ook voor andere beroepsgroepen. Zo heeft elke beroepsgroep specifieke risico’s. In de gezondheidszorg, horeca en detailhandel wordt veel gelopen en staand gewerkt. Veiligheid betekent dan een perfecte ondersteuning dankzij een op maat gemaakte loopzool en inlegzool. De ontwikkeling van de juiste schoen is wezenlijk anders dan de veiligheidsschoen die bouwvakkers dragen. Overigens geldt voor alle schoenen een goede pasvorm. Een verkeerde maat schoen is niet alleen nadelig voor de veiligheid, maar kan leiden tot klachten in rug, schouders, nek en knieën.

Keurmerken van veiligheid

Om de veiligheid te waarborgen zijn goede schoenen voorzien van keurmerken. Het CE-keurmerk is verplicht en het geeft de garantie dat de schoen voldoet aan de zogeheten EN345 normering. Naast deze normering is er de S-codering. Deze codering is onderverdeeld in klassen S-1 tot en met S-3. Veiligheidslaarzen zijn onderverdeeld in de klassen S-4 en S-5. Gebruik uitsluitend gecertificeerde veiligheidsschoenen. Deze schoenen beschikken over documentatie waarbij de veiligheid uitvoerig is getest. De juiste producenten van veiligheidsschoenen blijven werken aan innovaties om de veiligheid te optimaliseren.

Schoenen zijn onderverdeeld in veiligheidsschoenen, werkschoenen en beschermschoenen. De veiligheidsschoen voldoet aan de hoogste eisen. Werkschoenen hebben een eigen klassenindeling uitgedrukt in O-1 tot en met O-4. Bij beschermschoenen wordt de P-codering gebruikt.

Onze partners