Gepubliceerd op 1 juli 2019

7 dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het ontwerpen van visitekaartjes

Visitekaartjes ontwerpen is belangrijk om jezelf kenbaar te maken bij potentiële klanten. Vaak krijgen deze klanten wel al tientallen andere kaartjes van concurrentie. Dan kan het ook nog blijken dat je je kaartjes fout ontworpen hebt waardoor ze ook niet goed afgedrukt zijn? Dit kan voorkomen worden met onderstaande aanlever- en designtips. Hiermee kan je correct je visitekaartjes drukken bij bijvoorbeeld Drukbedrijf.

De juiste eindformaten

De eindformaat houdt in het formaat na het snijden van het visitekaartje. Hier moet je goed bij opletten. Omdat vaak bij kleine oplages niet volautomatisch wordt gesneden, kan het zijn dat er een kleine speling zit in het drukwerk. Wel worden visitekaartjes altijd in het eindformaat geleverd dat jij hebt besteld. Bij een standaard grootte visitekaartje is dit over het algemeen 85 x 55 mm.

De correcte aanlevermaten

Met aanleverformaten moet je er goed voor zorgen dat de achtergrond doorloopt in de afloop van het visitekaartje. Dit betekent dat het kaartje vaak groter aangeleverd dient te worden dan het eindformaat. Houdt altijd rekening met een gemiddelde minimale 2mm afloop.

De veiligheidsmarges voor bedrukte visitekaartjes

Met visitekaartjes drukken wordt er altijd rekening gehouden met een veiligheidsmarge. Zorg ervoor dat belangrijke onderdelen van het kaartje niet te dicht bij de rand staan. Onder belangrijke onderdelen bedoelen wij teksten en afbeeldingen. Deze kunnen namelijk door de snijmarge van de rand van het kaartje vallen. Dit zou dan uiteindelijk wegvallen na het drukken en snijden.

Bedrukking van teksten en logo’s

Zorg ervoor dat met visitekaartjes drukken de teksten en beelden als vector bestand zijn opgenomen in het bestand. Een vectorbestand is een wiskunde samenstelling waardoor een bestand altijd scherp kan worden geplaatst. Voor de teksten is het daarom slim om deze in outlines, lettercontouren, te zetten. Voor de achterkant van een visitekaartje geldt dit ook.

De kwaliteit van afbeeldingen

Op het gebied van toegevoegde afbeeldingen moet je ervoor zorgen dat deze altijd gekoppeld zijn met het bestand en deze niet een lagere resolutie hebben dan 300dpi. Internet afbeeldingen zijn vaak 72 dpi. Wij raden het ten zeerste af deze toe te voegen aan jouw visitekaartjes.

CMYK / Pantone kleuren

Visitekaartjes worden vaak in full color CMYK gedrukt. Dit betekent dat RGB bestanden in deze kleurinstelling kunnen worden omgezet waardoor kleurverschillen kunnen optreden. Mocht je PMS kleuren in je visitekaartjes hebben zitten, zorg er dan voor dat de kleuren goed zijn opgenomen/vertaald in het bestand.

Kleurverzadiging

Een te hoge kleurverzadiging zorgt ervoor dat tijdens het visitekaartje drukken te veel inkt op het papier komt waardoor deze kan gaan vlekken. Houdt rekening met een minimale kleurverzadiging van 15% aan en een maximale kleurverzadiging van 300%.

Onze partners