Gepubliceerd op 5 november 2019

Zonder vallen en opstaan

Het schilderen van een plafond of gevel, het aanbrengen van een nieuwe dakgoot of gewoon maar het verwijderen van kapotte lampen – voor al deze klussen op hoogte zijn degelijke hulpmiddelen nodig. Wie wankelt riskeert naar beneden te vallen, maar wie urenlang krom staat eindigt de dag evengoed met pijnlijke plekken. De rolsteiger of ladder moet zo stevig en tegelijk zo verstelbaar zijn dat de gebruiker zich volledig kan concentreren op zijn werkzaamheden en niet op het bewaren van zijn evenwicht.

Grote werken, zoals het vervangen van een compleet dak of het schilderen van alle kozijnen, worden maanden van tevoren gepland, andere vinden á la minute plaats. Als er tijdens een voorjaarsstorm enkele dakpannen wegwaaien moeten die zo snel mogelijk vervangen worden. Dan moet er stante pede een ladder of rolsteiger geregeld worden. Een bedrijf dat eersteklas materiaal verhuurt en verkoopt zorgt er dan ook voor dat zijn producten aan drie voorwaarden voldoen: ze zijn voorradig, ze zijn stabiel en ze zijn in korte tijd te monteren en plaatsen. Een week wachten tot ze geleverd worden? Tegen die tijd drupt het tot op de begane grond. Urenlang proberen en uitvogelen tot de steiger eindelijk is gemonteerd? Als het zover is hebben alle betrokkenen een zenuwinstorting. Een rolsteiger is geen IKEA meubel of Lego-artikel: hij moet snel staan en hij moet staan als een huis.

Maatwerk is veilig werk

Die voorwaarden horen op te gaan voor alle soorten steigers, dus ook voor kamersteigers. Bij de kamer-of binnensteigers van de merken Euroscaffold en Altrex beperkt die opbouwtijd zich tot ongeveer een minuut. Ze zijn n hoogte verstelbaar en even goed te plaatsen in een woonkamer of hal als in een smalle steeg. Rolsteigers voor gebruik buitenhuis zijn hoger en gevarieerder maar volgens dezelfde principes geconstrueerd. Sommige hebben veel weg van een toren, andere bevatten een ingebouwde trap, weer andere een dubbele voorloopleuning. Voor elke rolsteiger geldt dat hij niet alleen is ontworpen met het oog op een bepaald type werk – bijvoorbeeld stuccen – maar ook  kan worden versteld en dus aangepast aan de individuele behoeften van de werkers zelf. Maatwerk is het meest veilige werk. En de prijzen die Altrex en Euroscaffold hanteren bewijzen dat dit ook nog betaalbaar is.

Kwaliteit van het advies

De variatie die al zo groot en belangrijk is bij steigers, is dat nog meer bij ladders. Zowel voor de professional als voor de enthousiaste doe-het-zelver bestaan er vouwladders, reformladders, telescoopladders en plukladders, in twee- of driedelige uitvoering. Sommige gaan slechts vier meter hoog, andere wel tien. Bij ladders geldt, nog meer dan bij steigers, dat de aard van het werk de keuze van het type bepaalt. Meer nog: hoe vaak de ladder wordt gebruikt, en dus getransporteerd, is mede bepalend voor de beste keuze. Daarom is bij de keuze van de leverancier van steigers en ladders uiteindelijk niet alleen de kwaliteit van het merk belangrijk maar ook die van het verkoopadvies. Vertel gedetailleerd waarvoor u het product gaat gebruiken en luister vervolgens goed naar wat de verkoper of verhuurder u adviseert. Alleen zo bent u er zeker van dat uw voeten straks stevig op een platform of een trede staan. U wilt snel die pannen weer recht leggen, in alle rust die kozijnen of dakspanten afbranden en verven en die goten schoonmaken. Als u nadien weer beneden staat moet u met trots op gedane arbeid kunnen kijken en niet met één hand uw pijnlijke nek masseren en met de andere uw onderrug.

Voor meer informatie, ga naar: https://www.laddersenrolsteigers.nl/rolsteigers en https://www.laddersenrolsteigers.nl/ladders.

Tekst: Jeroen Kuypers