Gepubliceerd op 30 januari 2019

Zo bespaar jij eenvoudig op printkosten

We printen dagelijks nogal wat af. En hoewel dit misschien niet een van de grootste kostenposten is, is het wel een van de manieren waarop je flink wat kunt besparen op de maandelijkse lasten. Niet alleen scheelt dit je geld, maar het maakt je als ondernemer ook een stuk bewuster en duurzamer. Met deze handige tips kun jij al snel een paar tientjes per maand op de printkosten besparen.

1. Bestel online

Je kunt cartridges online bestellen en op deze manier direct zien welke aanbieders het goedkoopste zijn. Toch net wat makkelijker dan fysiek alle winkels afgaan, toch? Je kunt verschillende aanbieders makkelijk vergelijken, bestellen, en de cartridges worden gewoon op kantoor bezorgd.

2. Een print abonnement

Voor bepaalde printers is er ook een print abonnement beschikbaar. In dit geval geeft je printer een signaaltje af wanneer de cartridges bijna leeg zijn, en krijg je de vervangers direct automatisch toegestuurd. Inclusief een retourdoos voor de oude cartridges. Zo hoef je nergens bij stil te staan, betaal je maandelijks de abonnementskosten, en bespaar je een paar tientjes op de aanschaf van losse cartridges.

3. Dubbelzijdig printen

De standaardinstellingen van een printer zijn makkelijk te veranderen. Als je alle printers instelt op standaard dubbelzijdig printen, bespaar je flink wat op papier. Mocht een medewerker enkelzijdig willen printen, kan dit in een handomdraai eenmalig aangepast worden bij de printer instellingen.

4. Minder kleur

Is er niet perse kleur nodig bij een printje? Print dan zwart grijs. Een kleurencartridge is nu eenmaal duurder dan de zwarte inkt. Daarnaast is een kleurenprint in de meeste gevallen overbodig: zeker wanneer er enkel een klein logootje in kleur geprint moet worden. Verander de instellingen van de printer in zwart-grijs als standaard, om ook hier kosten te besparen.

5. Focus op verbruikskosten

Heb je nog een oude printer op kantoor staan? Dan is de kans groot dat de verbruikskosten van deze printer hoger zijn. Het kan vaak voordeliger zijn om eenmalig een nieuwe, duurdere printer aan te schaffen. De verbruikskosten van de nieuwe modellen zijn namelijk een stuk lager dan die van de oude printers. En dit bespaart je op de lange termijn flink in de kosten. Een eenmalige investering die zich in de loop der tijd dus meer dan zeker afbetaald.

6. Maak eerst een proefdruk

Moet er toch in kleur geprint worden? Maak dan eerst een proefdruk in zwart-grijs. Zo weet je zeker dat je printje er goed uit komt te zien, en verspil je geen overbodige kleuren inkt.