Gepubliceerd op 30 januari 2019

Zo bespaar je tijd als ZZP’er

Veel ZZP’ers moeten zo effectief en efficiënt mogelijk werken. Ieder uur dat er immers niet wordt besteed aan de verkoop van producten of diensten, levert niets op. Het succes van je onderneming en daarmee je inkomsten zijn geheel afhankelijk van jezelf. Heel anders dan in loondienst werken, en je aan het eind van iedere maand gewoon weer je salaris gestort krijgt. Maar een ZZP’er moet zich wel met heel veel meer zaken bezighouden dan alleen verkoop. De inkoop en administratie moeten ook afgehandeld worden, net zoals jijzelf verantwoordelijk bent voor het contact met klanten, leveranciers of andere ZZP’ers waarmee je samenwerkt. Hoe kun je tijd besparen op al die andere werkzaamheden, om zoveel mogelijk bezig te kunnen zijn met de verkoop van je product of dienst?

Plan je e-mailafhandeling
Het komt veel ZZP’ers vast bekend voor: van alles van plan zijn, maar je aan het eind van de dag realiseren dat je eigenlijk de hele dag alleen maar hebt zitten mailen. De onophoudelijke stroom van e-mails zorgt intussen bij een hoop mensen voor zoveel afleiding, dat ze haast niet meer aan hun echte werk toekomen. Wil je als ZZP’er efficiënter en effectiever werken, plan dan je e-mailafhandeling in op bepaalde tijdsblokken. Doordat je minder hoeft te schakelen tussen verschillende onderwerpen raakt je brein minder vermoeid, en kun je je bovendien ook veel beter concentreren met betere resultaten tot gevolg!

Tijd besparen op het bijhouden van de boekhouding
Ben je ZZP’er, dan ben je wettelijk verplicht om een boekhouding bij te houden. Dat gezegd hebbende, is het ook een van de taken die de meeste ZZP’ers het minst graag doen. Met een zakelijke rekening en een goed boekhoudsysteem kun je overzichtelijk en snel je boekhouding op orde houden. Met een zakelijke rekening houd je je zakelijke uitgaven en inkomsten netjes gescheiden van je privéfinanciën. Daarnaast biedt een zakelijke rekening bij bunq bijvoorbeeld de functie papieren facturen in te scannen met je smartphone en deze direct te betalen. Ook belangrijk: een zakelijke rekening die een realtime koppeling heeft met je online boekhoudsysteem. Zo kun je op ieder moment en vanaf iedere plek de financiële status van je onderneming inzien.

Automatiseren van terugkerende werkzaamheden
Je zult het zelf misschien niet zo zien, maar eigenlijk ben je als ZZP’er in je eentje een heel bedrijf. En zoals in ieder bedrijf, zijn er bepaalde processen die waarschijnlijk best iets geoptimaliseerd zouden kunnen worden. Bij het optimaliseren speelt automatiseren een grote rol tegenwoordig. Zo hoeft het niet meer nodig te zijn om herhaaldelijk dezelfde data in te voeren. En wist je ook al dat er diverse marketingprocessen te automatiseren zijn, zoals leadgeneratie, cross- en upselling en e-mailmarketing?

Uitbesteden van werkzaamheden
Veel ZZP’ers zijn het gewend om alles zelf te moeten regelen, en zullen daarmee ook niet snel iets uitbesteden. Maar is het efficiënt en effectief om dingen te gaan leren die anderen allang weten of kunnen? Of om zelf elke keer weer het wiel opnieuw te gaan uitvinden? Nee. Ga daarom uit van je eigen kracht. Doe wat jij goed en graag doet, en besteed andere werkzaamheden uit aan andere professionals. Een belangrijke les voor ondernemers: leren delegeren.

Altijd up-to-date met een CRM-pakket
‘Wanneer had ik ook alweer die afspraak met die ene klant? Wacht even, ik pak mijn agenda er even bij. Kan de afspraak iets vervroegd worden? Dan moet ik eerst even de contactgegevens van die persoon in het systeem opzoeken. O ja, ik zou trouwens ook nog iets regelen voor die klant. Waar is dat lijstje met die follow ups van de vorige afspraak ook alweer?’ Klinkt niet erg efficiënt toch? Met een online CRM-systeem heb je alle klantdata altijd en overal bij de hand. Zo ben je niet onnodig veel tijd kwijt met het opzoeken van contactgegevens, salescijfers en to-do’s, en kun je je overal voorbereiden op een gesprek, en vervolgafspraken en bezoekverslagen registreren.

De tips om tijd te besparen als ZZP’er samengevat: zo weinig mogelijk afleiding, en de noodzakelijke maar minder leuke werkzaamheden zo efficiënt mogelijk afhandelen!