Gepubliceerd op 10 oktober 2017

“Wij geloven in een regionale aanpak”

Het datacenter op het terrein van AkzoNobel aan de Tivolilaan lijkt haast op een onneembare vestiging. Geen wonder, want betrouwbaarheid, zekerheid en veiligheid zijn de kernwaarden van Dataplace Arnhem, voorheen Data Center Arnhem. Na de recente overname door Dataplace maakt het bedrijf een verdere professionaliseringsslag.

“Het datagebruik groeit en groeit. In de branche van datacenters liggen zoveel mogelijkheden”, vertelt Eric van Scherpenzeel. De ICT’er in hart en nieren stond in 2010 aan de wieg van Datacenter Arnhem en blijft onder de nieuwe vlag van Dataplace Arnhem verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Onder zijn hoede zijn in de afgelopen jaren verschillende onderdelen van het Arnhemse datacenter onder handen genomen: van koelinstallatie tot en met software voor service- en incidentmanagement. Van Scherpenzeel: “Technisch hebben we het hier goed in orde: nog nooit hebben we met downtime te maken gehad. Er staat hier zestien meter boven NAP een robuust gebouw met 1.000 m² aan dataruimte. Een gebouw met mogelijkheden om fysiek in uit te breiden. Belangrijk is dat we over een grote diversiteit aan carriers en providers beschikken die connectiviteit en internetdiensten leveren aan onze klanten.

dataplace arnhem datacenterVan grote internationale carriers als een BT of Cogent tot een belangrijke regionale carrier als Breedband Arnhem. Zij zorgen voor de invulling van de connectiviteitsbehoefte van onze klanten. Als je als bedrijf direct met de clouddienst van Microsoft of Amazone wilt communiceren, dan is dat vanuit hier echt kinderlijk eenvoudig te regelen. Dit datacenter beschikt sinds 2013 zelfs als eerste datacenter in Nederland over het SOC2-certificaat, een interne controle standaard die van oorsprong uit Amerika komt en gericht is op ICT-serviceorganisaties. Wie praat over ideale omstandigheden voor connectiviteit, het buitenshuis plaatsen van server-omgevingen en IT-infrastructuren, moet hier zijn.”

Meerwaarde
Arnhem is de derde datacenterlocatie van Dataplace. Gerben van der Veen, managing director van Dataplace Alblasserdam, bracht in 2016 zijn zes jaar oude bedrijf onder bij de Eurofiber Group in Utrecht. Vanuit drie carrier neutrale Tier III datacenters levert Dataplace nu hoogwaardige datacenterdiensten in de regio’s Rotterdam, Utrecht en Arnhem. Over de meerwaarde van de overname zijn Gerben van der Veen en Eric van Scherpenzeel helder. Van der Veen: “Die is groot. Met deze overname spelen we in op de groeiende behoefte aan hoogwaardige regionale datacentercapaciteit. Wij geloven in een regionale aanpak. Dienstverlening om de hoek, want organisaties willen controle over hun IT-systemen houden. Er komen steeds meer bedrijven die over twee of zelfs drie datacenterlocaties willen beschikken om zo hun IT-omgeving over deze locaties te kunnen verspreiden. Dan kun je een nieuw datacenter erbij bouwen, maar dat is behoorlijk kapitaalintensief. Óf goed om je heen kijken en zoeken naar partijen waar je samen mee verder kunt. Zoals in ons geval met Datacenter Arnhem.

Een prachtig bedrijf met een vlekkeloze trackrecord én een mooie portfolio van enterprise-, overheids- en IT-klanten zoals SIDN en beslist.nl.” Van Scherpenzeel knikt: “De economische bedrijvigheid in de regio Arnhem is groot. De Duitse markt is dichtbij en de afstand tot Datacenter Utrecht is maar zestig kilometer. Dat biedt ideale omstandigheden voor twin-datacenter oplossingen. Steeds meer bedrijven weten ons daarom te vinden. Wij hebben nu klanten die op een natuurlijke wijze geen klant zouden zijn geworden in een stand-alone situatie. Daar zit een enorme synergie. Die meerwaarde moet je communiceren. We willen in deze omgeving een soort biotoop zijn voor ICT-behoeften.” Niet primair om nieuwe klanten binnen te halen, bestaande klanten zijn in zijn ogen nog belangrijker. “Zij vinden dat het datacenter ook een beetje van henzelf is, zij zijn onze ambassadeurs. Tachtig procent van onze nieuwe klanten komt op aanbeveling van bestaande relaties.”

Mooie toekomst
De opzet is om met Dataplace stap voor stap verder te groeien. Gerben van der Veen: “Datacenters zijn essentieel voor onze economie en het bedrijfsleven, geen enkel bedrijf heeft alleen nog maar ordners in de kast staan. Vanwege het groeiende belang van online services en de continuïteit van IT-diensten kiezen steeds meer organisaties voor een extern datacenter. Ik kan natuurlijk niet in een glazen bol kijken, maar er ligt een mooie toekomst voor regionale datacenters, het einde van de datagroei is nog lang niet in zicht.”

Wat is een datacenter?
Een datacenter is een faciliteit waar organisaties hun bedrijfskritische ICT-apparatuur, veelal servers, kunnen onderbrengen. Commerciële datacenters bestaan uit beveiligde ruimten waarin klanten hun computerapparatuur kunnen huisvesten en waar verbindingen met de buitenwereld eenvoudig te realiseren zijn. Het doel: elk mogelijk risico tot een maximum minimaliseren. Een datacenter van Dataplace voldoet aan de Tier III normering en is Tier III geclassificeerd. Elk datacenter kan daardoor een uptime garantie bieden van 99,982%. Dit staat gelijk aan een maximale downtime van 1,6 uur per jaar. Om dat te kunnen garanderen zijn alle essentiële onderdelen van het bedrijf dubbel uitgevoerd: snelle internetverbindingen, stroomvoorziening, koeling, brandpreventie en monitoringsystemen. Dit wordt ook wel N + 1 genoemd. Dat betekent dat er van elke installatie en dus cruciaal onderdeel minimaal één component meer aanwezig is dan benodigd. De voordelen die Dataplace Arnhem biedt zijn verschillend: veiligheid, betrouwbaarheid, energie-efficiëntie, kostenreductie, flexibiliteit om hoger in te schalen en de zekerheid van continue dienstverlening. Eric van Scherpenzeel: “Wij bieden bedrijfszekerheid in een economie die al zo goed als zeker een 24-uurs economie is. Wij minimaliseren elk mogelijk risico tot een maximum. Stel dat door een stroomstoring alle computersystemen van een onderneming ruim vier uur uitvallen. Wat is dan de schade voor het bedrijf?”

www.dataplace.eu

Susan Wiendels // Fotografie: Jacques Kok