Gepubliceerd op 2 december 2016

Werken met ZZP’ers

liberdockHet FD meldde op 7 november jl. dat grote bedrijven in het bankwezen, de bouw en andere sectoren zich massaal ontdoen van ZZP’ers. Kennelijk durven veel bedrijven het niet meer aan om met ZZP’ers te werken als gevolg van de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Maar is zo’n rigoureuze maatregel wel nodig? Volgens ons niet. 
De wet DBA die per 1 mei 2016 de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) heeft vervangen, is kort gezegd in het leven geroepen om uitbuiting van zelfstandigen te bestrijden en controle door de Belastingdienst makkelijker te maken, zodat beoordeeld kan worden of er eigenlijk sprake is van loondienst. Is dat het geval dan wordt de opdrachtgever medeverantwoordelijk gemaakt voor loonheffing. 
We krijgen bij Liber Dock vaak vragen van bedrijven hoe het inhuren van ZZP’ers met specialistische kennis geregeld kan worden onder de wet DBA zonder dat sprake is of wordt van loondienst.

We hebben recent een modelovereenkomst ontwikkeld en voorgelegd aan de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft dat model inmiddels goedgekeurd. Met deze modelovereenkomst kan meer zekerheid worden verkregen over de voorgenomen arbeidsrelatie, onder de voorwaarde dat feitelijk wel gewerkt wordt volgens dat model. 
Indien u als opdrachtgever of ZZP’er twijfelt hoe de arbeidsrelatie door de Belastingdienst wordt gezien dan kunt u de overeenkomst ook zelf ter goedkeuring voorleggen aan de Belastingdienst. Helaas loopt de Belastingdienst wel behoorlijk achter met beoordeling en is de toets tamelijk streng, maar het is dus zeker niet onmogelijk. Ook kunt u via de website van de Belastingdienst reeds goedgekeurde modellen gebruiken, maar dan moeten de feitelijke werkafspraken wel helemaal kloppen met dat model. Ook daar adviseren we over.

Kortom: u hoeft niet rigoureus al uw ZZP’ers de deur te wijzen. Wel moet u tijdig voor 1 mei 2017 (laten) onderzoeken of de werkafspraken mogelijk blijven buiten loondienst.

Mocht u meer willen weten dan wijst Liber Dock u graag de weg. «

Liber Dock B.V.
www.liberdock.com