Weet u al van de rand? Zorgen wij voor de hoed

30 januari 2019 09:21

Weet u al van de rand? Zorgen wij voor de hoed

Toen op 7 januari 1958 de laatste stoomlocomotief zijn laatste rit maakte werd ook de laatste kolenstoker werkloos. Hij moest zich maar gaan omscholen. Maar dat moesten zijn collega’s van de tram lang daarvoor ook al.  De eerste bestuurders waren eigenlijk wagenmenners, want het tramstel werd in zijn rails voortgetrokken door paarden. De laatste paardentram reed in 1930 tussen Makkum en Harkezijl.  Technische veranderingen zijn van alle tijden. De fietsenmaker van tegenwoordig sleutelt meer aan accu’s dan aan kettingkasten en de automonteur verandert geleidelijk in een pure elektromonteur.

Zult u als verwarmingsmonteur de veranderingsdans ontspringen? Geloof het maar niet. Zeker niet, nu Den Haag heeft besloten dat in 2030 het hele land ‘van het aardgas af moet zijn’. Dat is te doen, want in de jaren zestig heeft een voorgaande generatie installateurs een minstens zo indrukwekkende, omgekeerde prestatie geleverd, namelijk Nederland ván de steenkool óp het aardgas over te zetten. De Limburgse mijnen moesten dicht, zoals nu de Groningse velden op slot moeten. Het middel om onze huizen en gebouwen anders te verwarmen is al aan een opmars bezig: het is de warmtepomp.

Nascholing en vóórscholing

Elf jaar lijkt lang voor een overgang, maar de grote vervanging van gasgestookte installaties op warmtepompen zal zich natuurlijk niet pas in 2029 voltrekken. Tegelijk blijft er tot het laatste moment onderhoudswerk aan traditionele ketels bestaan en ook voor dit werk is er tot aan sluitingstijd bijscholing nodig. Als monteur ben je nu al meer met je laptop dan met je Engelse sleutel bezig. Hoe combineer je dan die beide technieken? Nascholing voor het gas en vóórscholing voor de warmtepomp? U kunt toch moeilijk een paar maanden in de schoolbanken plaats gaan nemen?

ROVC heeft hiervoor de oplossing in de vorm van modulaire trainingen. Het opleidingstraject is opgeknipt in modules die elk een specifiek deel van het werk onder de loep nemen en nooit meer dan één of twee dagen in beslag nemen. Veel voorkennis is niet vereist. Het is voldoende als u de belangrijkste componenten van een warmtepompsysteem kunt herkennen en kennis heeft van de koelkring en de verschillende soorten systemen. Kortom: het volstaat als u weet van de rand. Dan zorgen de opleiders van ROVC voor de kennis van de hoed.

De overschakeling op een nieuwe techniek hoeft geen stressvol procedé te zijn. De opleiding daartoe evenmin.

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.