Gepubliceerd op 2 mei 2017

“We herkennen de vraag”

Een hovenier nodig, een kraanmachinist of een werkvoorbereider? Of is er behoefte aan een stratenmaker, een drainagemachinist of een goede tractorbestuurder die met alle machines om kan gaan? Emmens Uitzendbureau levert in de sectoren landbouw, groen, loonwerk en grond-, weg- en waterbouw specialisten in een straal van ruim dertig kilometer rond Assen.

“Wij kennen de sectoren waarin we actief zijn van haver tot gort”, zegt Jan Emmens, eigenaar van het uitzendbureau dat op 1 januari 2013 van start ging en in een duidelijke behoefte blijkt te voorzien. “Door onze kennis en ervaring kunnen we onze opdrachtgevers die uitzendkrachten leveren die goed bij hen passen en op alle niveaus. Wij herkennen de vraag en weten welke vakman bij een bedrijf past. De juiste man op de juiste plek, zeg maar.” Jan Emmens komt zelf van de boerderij en heeft – voordat hij z’n eigen onderneming startte – zijn sporen in de (agrarische) uitzendbranche verdiend. “Het grote voordeel is dat je weinig verloop hebt in de groep jongens die voor je actief zijn en dat je precies weet wie over welke vakkennis beschikt.”

Kennis van de markt
Volgens Emmens is het vandaag meer dan ooit belangrijk om kennis van de markt te hebben, omdat de krapte op de arbeidsmarkt steeds vaker te merken is. “Wij leveren graag specialisten, maar ze zijn helaas niet altijd beschikbaar, zeker niet in de extra drukke periodes in het voor- en najaar. Daarom adviseren wij onze opdrachtgevers om in een vroegtijdig stadium aan te geven wanneer ze welke vakmensen nodig hebben. Dan vissen ze niet achter het net. We werken met open vizier. Als we merken dat het moeilijk wordt om de juiste man te vinden, melden we dat in een vroeg stadium aan de klant. Die kan dan zelf maatregelen nemen. Dat is beter dan te wachten tot het eind van de dag en niemand meer wat kan regelen. Wij willen ’s avonds ook met een prettig gevoel naar huis, dat we weten dat we ons werk goed hebben gedaan.”

Op korte termijn
Jan Emmens: “Door de grote vraag naar goede vakmensen nemen sommige bedrijven sneller weer mensen in vaste dienst aan. Wij zorgen dan regelmatig voor de werving & selectie. Niet alleen omdat het tijd scheelt, maar vooral omdat wij de markt door en door kennen en over een uitgebreid netwerk beschikken. Op die manier weten wij de mensen die onze opdrachtgevers zoeken vaak op zeer korte termijn te vinden. Op alle gebieden letten we in eerste instantie vooral op houding en gedrag. Zeker als het gaat om werkzaamheden waar je niet echt een papiertje voor nodig hebt, gaat het om de juiste instelling. Emmens Uitzendbureau levert naast de diensten uitzenden en werving & selectie ook pay-rollservice. “Bedrijven betalen dan alleen de productieve uren en wij verzorgen dan de gehele loonadministratie”, vertelt de bevlogen ondernemer in zijn werkruimte aan de Hoofdvaartsweg.

Verbeteren opleidingsmogelijkheden
Samenwerken en voorop lopen in de branche zijn geen loze begrippen voor Emmens Uitzendbureau. “Juist omdat we die krapte op de arbeidsmarkt merken en voorzien dat er de komende jaren vakmensen nodig zijn, werken we met bedrijven in de sectoren waarin we actief zijn, en AOC Terra aan het verbeteren van de opleidingsmogelijkheden. Niet alleen voor jonge jongens, maar ook voor zij-instromers. Het is belangrijk om het onderwijs meer af te stemmen op de beroepspraktijk. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ook het onderwijs heeft te maken met de regels waar men aan moet voldoen. Het mooie vind ik dat wij min of meer de regisseur zijn van het opleidingsverhaal. We weten welke behoeftes er leven bij de bedrijven en geven aan waar in het onderwijs meer aandacht aan besteed zou moeten worden. Het past bij onze rol als verbinder en samenwerker. Na de zomer zal hier concreet invulling aan worden gegeven. We zijn nu bezig om alles goed in de steigers te zetten.” Opleiden is sowieso enorm belangrijk. Emmens Uitzendbureau zorgt ervoor dat de uitzendkrachten op het juiste moment worden getraind, geschoold of bijgeschoold.

Jan Emmens vertelt dat steeds minder jongeren kiezen voor groen onderwijs. “Terwijl door veel bedrijven een beroep wordt gedaan op medewerkers van buitenaf. Er zijn steeds minder familiebedrijven, waarbij man en vrouw en eventueel een of meer kinderen samen het bedrijf runnen.”

Continuïteit en stabiliteit
Bij Emmens Uitzendbureau is sinds begin 2016 ook André Oeben werkzaam. Hij heeft veel kennis in huis op het gebied van grondverzet, maar werkt natuurlijk ook in de andere sectoren waarin het uitzendbureau actief is. “Onze werkzaamheden groeien en een man erbij betekent meer continuïteit en stabiliteit. Niet alleen voor onszelf erg prettig, maar vooral voor onzer klanten en uitzendkrachten”, vertelt Jan Emmens. Samen met André gaat hij regelmatig een dag of een dagdeel de boer op om met klanten te praten, maar ook met de uitzendkrachten zelf. Ach, dat is ook vaak mooi. Je zit dan een halfuurtje bij iemand op de tractor en je rijdt mee over het land en ondertussen voer je een gesprek over hoe het gaat.” «

Emmens Uitzendbureau
www.emmensuitzendbureau.nl

Tekst: Willem Bakering / Fotografie: Gerrit Boer