Waarom tegenspraak stimuleren belangrijk is

9 oktober 2017 16:39

Waarom tegenspraak stimuleren belangrijk is

Uit de lucht- en ruimtevaart zijn voorbeelden bekend van fouten die  voorkomen hadden kunnen worden, en daarmee levens gespaard, als ‘ondergeschikten’ hun mond vaker en meer hadden opengedaan. Ook bij misstanden in (semi-)publieke organisaties komt nog te vaak naar voren dat toezichthouders of leidinggevenden onvoldoende reageerden op signalen over riskante situaties of gedrag.

Daarbij komt dat risico’s voor bestuurders én ondernemers zijn gegroeid en zullen blijven toenemen. Dat zorgt voor extra noodzaak om tegenspraak te organiseren zodat je de risico’s beter kunt inschatten en daar vooraf rekening mee kunt houden of maatregelen kunt nemen.

Er zijn nog meer argumenten:

- Ons overlegmodel wordt dominanter, er wordt meer openheid gevraagd

- We moeten leniger (‘Agile’) werken

- Er wordt meer van organisaties gevraagd, waardoor we voor nieuwere en flexibelere organisatievormen en werkvormen moeten kiezen.

- Jongere generaties willen overal over mee praten en wie hen niet in de besluitvorming betrekt, heeft moeite hun respect te behouden

- Gestegen afbreukrisico’s: elke fout die je maakt wordt vastgelegd en vereeuwigd via social media en Internet

- Tegenspraak verbetert de werkverhoudingen en cultuu

- Je wordt er beter van, als manager en als organisatie: een betere besluitvorming, meer draagvlak, meer ideeën en creativiteit, meer betrokkenheid

- Dat levert beter gemotiveerd personeel op met minder kosten vanwege personeelsverloop en meer aantrekkingskracht als werkgever

Het slagen van tegenagnesspraak begint bij een open en welwillende houding bovenin de organisatie. Een organisatie die ingericht is op tegenspraak creëert een draagvlak voor professionals die sterk genoeg in hun schoenen staan om naar kennis, ervaring en professioneel geweten te handelen. Tegenspraak vereist dat je iets ter discussie stelt, dat medewerkers ‘dwarsdenken’ en dat hardop durven uitspreken.

Ok, maar mijn medewerkers zeggen nog steeds ‘ja’ en doen ‘nee’..

Ook al stimuleer je tegenspraak; dat maakt het nog steeds niet makkelijk voor een medewerker om zijn of haar mond open te doen op het moment dat je baas een idee of beslissing introduceert. Daarbij komt dat opbouwend feedback geven een hele kunst is. Je weet niet altijd wat voor reactie je kunt verwachten. Zelfs als het niet richting je leidinggevende of een meerdere is. En toch zou je het moeten doen. Dat vereist lef.

Wat vinden wij dat er dus moet gebeuren?

Niet alleen de besluitvorming verbetert bij tegenspraak, ook de daadwerkelijke resultaten. Beslissingen in een organisatie hebben doorgaans verstrekkende gevolgen en daarom is het van belang om goede beslissingen te nemen en alle voors en tegens goed af te wegen. Organisaties, medewerkers en management moeten zich op dit gebied blijven ontwikkelen en durven veranderen en innoveren.

Kortom: Beloon medewerkers om op een plan te schieten. Luister naar tegenspraak en vraag medewerkers om opbouwend kritisch te zijn. Doe dat blijvend.

Wil je als manager of leidinggevende meer en  beter luisteren naar tegenspraak en deze constructief inzetten? Weten hoe je meer professioneel lef kunt ontwikkelen en hoe je op een constructieve manier tegenspraak kunt bieden en feedback kunt geven? Dat leer je door te doen. Bekijk samen met AKL Training hoe je dit kunt aanpakken. Neem contact op: info@akltraining.nl

Wil je direct leren hoe je meer tegenspraak kunt bieden op een opbouwende manier? Als professional sterker in je schoenen staan en de kracht opdoen je te ontwikkelen en te blijven ontwikkelen om naar je kennis en ervaring te handelen?

Schrijf je in akl trainingvoor de training ‘Durf te discussiëren’ via ons trainingsoverzicht of informeer naar een maatwerktraining voor je organisatie.

AKL Training

E-mail info@akltraining.nl 

www.akltraining.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.