Gepubliceerd op 31 mei 2021

Waarom goede hosting belangrijk is voor jouw webshop?

Betrouwbare en goed presterende hosting is een cruciaal onderdeel van elke succesvolle webshop. Bij het bouwen van een nieuwe webshop is hosting waarschijnlijk een van de laatste dingen waar je over nadenkt. Maar wanneer je niet de juiste hosting kiest, afgestemd op de doelen van jouw online onderneming, kan dit rampzalige gevolgen hebben voor jouw site.

Met een overvloed aan keuzes is het makkelijk om de goedkoopste optie te kiezen. Echter is webhosting een investering in jouw online onderneming. Beschouw hosting als de fundering van jouw webshop, deze moet stabiel en veilig zijn. Jij bouwt toch ook geen huis op een wankele fundering?

In deze blog leer je waar je op moet letten bij het kiezen van een host.

Waar let je op bij het kiezen van hosting?

Het kiezen van de juiste hosting is van invloed om het algehele succes van jouw webshop. Het lijkt misschien een ver van je bed show, maar het kiezen van een host met lage kwaliteit kan jouw site op meerdere manieren schaden.

We hebben de vier belangrijkste pijlers onder elkaar gezet waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van jouw hostingpartij.

Hoe is de support ingericht?

Een veel voorkomend probleem bij hostingpartijen is dat als er iets misgaat, je niet goed wordt ondersteund. Als online ondernemer telt elke seconden want consumenten kunnen ieder moment van de dag een order plaatsen. Wanneer een probleem zich voordoet, wil je een toegewijd supportteam achter je hebben. Wanneer je sitespecifieke problemen zelf probeert op te lossen, kan dat nogal wat gedoe opleveren. Een hostingpartij die hier samen met je naar wil kijken en je indien nodig in contact kan brengen met een goede ontwikkelaar, is zeer waardevol.

Kies dus op voorhand een partij met een toegewijd team die je via meerdere kanalen kunt bereiken. Want wanneer er problemen ontstaan wil je een partij waarmee je snel en flexibel kunt schakelen, zodat jij je kunt focussen op jouw corebusiness.

Wat doet de partij om performance te optimaliseren?

Een webshop die traag is komt amateuristisch over. Een snelle webshop biedt de gebruiker een betere gebruikerservaring, wat essentieel is in hoe zij denken over jouw bedrijf. Daarnaast schrikt een trage webshop bezoekers af, zorgt dat ze minder lang blijven, terugkeren en maakt de kans op conversie nihil.

“Wist je dat 1 seconden vertraging in de laadtijd kan resultaten in een conversiedaling van 7 procent.”

Een snelle omgeving is dus van cruciaal belang voor een succesvolle site en vindbaarheid in de zoekresultaten. De hostingpartij is waar jouw webshop komt te wonen, en dat moet de meest betrouwbare en snelle omgeving zijn die je kunt wensen. Kies daarom een hostingpakket passend bij het platform en de fase van jouw onderneming.

Hoe gaan ze om met data?

Webshop beveiliging is eenvoudig over het hoofd te zien, en meestal komt het pas ter sprake als het te laat is. Net als dat je een alarmsysteem voor jouw huis koopt, wil je ook voor je webshop investeren in de juiste beveiligingsmaatregelen.

Er is geen totaalpakket waarmee je jouw site volledig beveiligd. Er zijn echter genoeg stappen die je kunt nemen om een muur rondom jouw site te bouwen, zoals firewalls, een SSL-certificaat, jouw site software up-to-date houden en meer.

Hoe sterk je deze muur ook bouwt, zolang de host geen maatregelen neemt om hackers buiten de deur te houden, is het dweilen met de kraan open. Het is alsof je ‘s wereld beste beveiligingssysteem hebt, maar de achterdeur wagenwijd openzet.

Een hostingpartij van kwaliteit voorziet in back-ups, firewalls, kiest voor ISO27001-gecertificeerde datacenters en andere methodes om jouw data veilig te stellen.

Reputatie & ervaring

Zoek een hostingpartij met een goede reputatie. Bekijk beoordelingen van onafhankelijke review sites, klantcases, het team en kijk hoe lang het bedrijf bestaat. In reviews vind je een hoop informatie over de diensten, processen en ervaring van eerdere kopers. Bekijk ook hoe het bedrijf omgaat met reviews, daar valt al veel informatie uit te halen over hoe het bedrijf omgaat met haar klanten.

Kortom

Zoals je hebt gelezen is de beslissing om in hosting te investeren belangrijker dan je vooraf had gedacht. In plaats van te kiezen voor de goedkoopste deal, of de eerste host die je tegenkomt, besteed je wat tijd aan het onderzoek van meerdere hosters. Kies een host die jou kan voorzien van een passend advies én meegroeit met de behoeften van je onderneming.

Hopelijk is het duidelijker waarom je voor snelle en betrouwbare hosting moet kiezen.