“Veranderingen is van alledag, dat maakt mijn werk zo boeiend”

5 maart 2019 14:45

“Veranderingen is van alledag, dat maakt mijn werk zo boeiend”

“Bij mij is het glas altijd halfvol. Als adviseur talent en organisatieontwikkeling zit leren en ontwikkelen in mijn DNA. Met meer dan 25 jaar werkervaring in de noordelijke arbeidsmarkt werk ik sinds 2010 als zelfstandige. In het begin vooral gericht op recruitment, nu vooral gericht op talent en organisatieontwikkeling. Ik werk voor meerdere opdrachtgevers in de profit en non-profit. Mijn grootste opdracht tot nu was bij de Rabobank, waar ik een aantal reorganisatie begeleidde en er veel medewerkers ontslagen moesten worden”.

“Hoe leuk is je opdracht dan? Reorganisaties zijn zwaar. Het vraagt aandacht en zorgvuldige begeleiding voor de collega’s die weggaan, dat ze ‘goed’ kunnen afronden en dat we hen helpen bij nieuwe kansen. Zelf spreek ik liever over organisatieontwikkeling dan over een reorganisatie. Het betekent ook dat er volop kansen liggen om een nieuwe organisatie te bouwen. Hoe spannend is dat? En dat bedoel ik in de positieve zin van het woord. Het gaat er vaak om dat organisaties klantgerichter worden, medewerker gerichter. Wat voor competenties zijn daarbij nodig? Wat voor mensen passen daarbij? Het is echt heel mooi om daaraan vorm te mogen geven”.

Droom

“Mijn droom is dat we ieder mens op de juiste plek krijgen, dat is mijn drijfveer voor werk. Hoe mooi zou het zijn als iedereen ziet dat de talenten tot zijn recht komen? Ik geloof heel erg in een visie dat ieder mens iets goed kan. En dat het dus geweldig is als je op een plek belandt waar dat er ook uitkomt. Het is belangrijk de potentie van medewerkers te zien en ervoor te zorgen dat ze zich blijven ontwikkelen. Een leven lang leren dus. Maar leren gaat natuurlijk niet altijd alleen om studeren. Het gaat ook om nieuwe dingen te doen. Open staan voor nieuwe ontwikkelingen. Mensen bewustmaken”.

Veranderingen

“Veranderingen is van alledag en gaat steeds sneller. Dat maakt mijn werk zo boeiend en blijvend. Er is onderzoek gedaan naar kinderen op een schoolplein. Als je geen hek om dat plein heen zet, blijven ze heel dicht bij de school. Dan durven zij niet ver weg te gaan. Maar zet je wel een hek neer, dan gaan ze juist dichterbij dat hek spelen. Zo’n hek zorgt voor veiligheid, het geeft letterlijk de kaders weer waarbinnen je mag spelen. Ik zorg in mijn dagelijkse praktijk voor zo’n hek. Dat is niet performancemanagement of een sociaal plan. Het is wie de organisatie wil zijn. Als je weet wat het ‘hek’ is, en mensen zich daarbij thuis voelen, dan nemen ze verantwoordelijkheid en gebruiken zij het hele speelplein om te groeien. Maar zet je helemaal niets neer, dan voelen mensen zich verloren”.

Werkgeluk

“Ik geloof in werkgeluk. Gelukkige mensen presteren beter, ze zijn meer betrokken bij de doelen van de organisatie, ze zijn gezonder, klantvriendelijker, ze werken beter samen en zijn veel innovatiever en veerkrachtiger bij verandering en stress. Dus juist nu, nu verandering meer de norm dan de uitzondering is, hebben we het nodig om veerkrachtig te zijn. Als je veerkracht en verandervermogen onderhoudt, dan geloof ik dat mensen veel makkelijker mee stromen met veranderingen”.

Annet Meibos | Talent en Organisatieontwikkeling | contact@annetmeibos.nl | 06-30595714 | https://www.linkedin.com/in/annetmeibos/

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.