Gepubliceerd op 21 juni 2019

Van assistent-makelaar naar bedrijfshuisvesting-expert

“Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Het naderen van mijn pensioengerechtigde leeftijd is een natuurlijk moment om afscheid te nemen”, vertelt directeur projecten bij MVGM Bedrijfshuisvesting Rob Hengeveld RT. “Vanaf 1 juli ga ik bij MVGM van de payroll af. Om de lopende zaken uit mijn portefeuille goed af te handelen, blijf ik tot 2020 in een samenwerkingsverband met MVGM betrokken. En daarna is het over”, vertelt Rob.

Zijn vader had in Duitsland automobieltechniek gestudeerd. Logisch dat de IVA in Driebergen (Instituut voor Automotive Management) voor Rob zijn vervolgopleiding werd. “Toen ik klaar was met mijn opleiding, begin jaren zeventig, brak de oliecrisis uit. Maar goed ook, want een carrière in de autobranche zag ik niet meer zo zitten”, blikt Rob terug. Vastgoed leek hem een veel betere optie. “Het was niet een heel doordachte keuze hoor, ik was begin 20 en dan denk je nog niet zo heel diep na over je toekomst.” Het pakte uiteindelijk heel goed uit. Rob begon als makelaar om er zijn hele werkzame leven in te blijven werken. “Ik begon in Zeist, waar ik oorspronkelijk vandaan kom. Bij Van Aalderen Makelaars verkocht ik als kandidaat-makelaar vier jaar woningen en ‘bromfietsverzekeringen’. Op een gegeven moment had ik de woningen wel gezien en ging ik bij makelaardijketen CMK in Alphen aan de Rijn werken, een dochteronderneming van Rabobank Nederland met 25 aangesloten kantoren door heel Nederland. Dat eindigde door de crisis van begin tachtiger jaren. De lokale Rabobanken gebruikte ons niet. ‘Boer Koekoek’ deed al jaren de taxaties voor fl 75,- en daarmee waren wij dus veel te duur. De oliecrisis en de economische terugval daarna nekte het CMK.”

Engelsing Makelaars

Vanuit zijn serviceclub Ronde Tafel kreeg Rob kennis aan Engelsing Makelaars in Oosterbeek. “Een van de leden was vormgever die een prachtige campagne gemaakt had voor Heineken. Rolf Engelsing wilde ook zo’n campagne voor zijn bedrijf en zocht contact met hem. En hij stelde mij weer aan Rolf voor. Voor Arnhem werd ik de eerste full time Bedrijfsmakelaar. Februari 1987 trad ik aan en daarmee begon mijn carrière in het Arnhemse. MVGM is de juridische opvolger van Engelsing Bedrijfsmakelaars.”

Coby

Hoeveel transacties en projecten Rob tijdens zijn imposante loopbaan heeft begeleid, weet hij niet precies. “Het zijn er honderden geweest. De eerste was een flat in Zeist. De koopster heette Coby. Dat soort zaken vergeet je niet meer. Een van de laatste grotere projecten is de transitie van beddenzaak Damminga in de Beekstraat in het centrum van Arnhem. Daar verrijzen nu veertig appartementen.” Een mooi transitietraject waarbij de rol van makelaar als consultant van doorslaggevende aard is geweest om een dergelijk project rond te krijgen.

Rob zal zijn werk missen. “Ja, zeker. Het spanningsveld van wat een koper of verkoper uiteindelijk wil en onze visie wat mogelijk is, zijn trajecten die ik zal missen. De markt is de afgelopen jaren sterk veranderd: deals maken tot aan oplossingen bieden in een veel breder kader. MVGM en de mensen die er werken zal ik missen. Het samen sparren om tot oplossingen te komen is het leukste wat er is.”

STAB

Rob was ook zes jaar voorzitter van Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen. “De economische ruggengraat van Arnhem zijn de Arnhemse Bedrijven die veelal op de bedrijfsterreinen zijn gevestigd. Het belang van die terreinen en ze “bulletproof te maken voor de toekomst, is een klus die het waard is om voor te strijden. Maar, zoals ik al zei, er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Dankzij alle relaties en contacten mogen we spreken van een heel mooie tijd!”

www.mvgm.nl

Per 20 mei 2019 is MVGM op kantorenpark de Gelderse Poort verhuisd naar een ander gebouw aan de Mr. B. M. Teldersstraat 15, Arnhem.

Tekst: Mathilde Lentjes // Fotografie: Jacques Kok