Gepubliceerd op 5 december 2017

Smarthome voor ondernemers

Er komen steeds meer “slimme” apparaten, nog even en zelf denken is niet meer nodig. In praktijk zijn smarthome oplossingen niet altijd zo slim als je zou wensen, zeker niet wanneer je een smarthome kit voor zakelijk gebruik zoekt. Met domotica toepassingen kun je elke woning of kantoor optimaal inrichten, maar je moet daarbij wel de juiste keuzes maken. Voordat ondernemers het denkwerk definitief kunnen uitbesteden aan machines en software, is het verstandig eerst goed na te denken over de zin en onzin van de smart home voor ondernemers.

Wat is een Smarthome?

Smart home, domotica of een slimme woning, veel termen voor wat eigenlijk hetzelfde betekent. Je voorziet een woonhuis of kantoorruimte van apparaten en software die je van afstand kunt besturen, en die na eenmalig instellen ook automatisch kunnen functioneren. Een lamp die weet wanneer het donker is, een thermostaat die rekening houdt met energie en rolluiken die openen op basis van beweging. Los van elkaar zijn slimme apparaten vaak leuke speeltjes, het is de combinatie van elementen met een smarthome kit waarmee je een huis of bedrijfspand echt “slimmer” zult maken.

Mogelijkheden smarthome voor ondernemers

Dit zijn de voornaamste mogelijkheden met een smarthome systeem:

  1. Verlichting inregelen en bedienen vanuit een centrale locatie.
  2. Verwarming instellen op basis van behoefte en gebruik.
  3. Zonwering automatiseren en laten inspelen op verschillende scenario’s.
  4. Energie besparen door apparatuur optimaal te laten functioneren.
  5. Verhogen van de veiligheid met bijvoorbeeld alarmsystemen en bewakingsapparatuur.

Van Smart Home naar Smart Office

In een kantoor zijn de eisen voor inrichting anders dan bij een particuliere woning, dat geldt ook voor smart home oplossingen. Je kunt dus zeker spreken van een smart office, een kantoor dat ingericht wordt op basis van het gebruik. Hoewel de meeste aandacht van domotica nog gericht is op senioren en huiseigenaren die van comfort houden, zijn het juist de zakelijke smarthome toepassingen die het verschil kunnen maken. De smart office voor ondernemers bespaart tijd, en kan ook direct kosten besparen op energieverbruik.

Voordelen van een Slim Kantoor

De smarthome voor ondernemers biedt nog meer voordelen dan domotica oplossingen voor particulieren:

  • Regel diverse zaken als verlichting, klimaatbeheersing, energieverbruik en security vanuit een centrale smarthome kit.
  • Automatiseer standaard handelingen voor een efficiënte processturing.
  • Start met een eenvoudig systeem of individuele functie en breid de smarthome kit later uit.
  • Bespaar energie op basis van slimme software die verschillende apparaten en voorzieningen aan elkaar koppelt.
  • De smarthome kosten zijn eenmalig, de besparingen blijven voortduren zolang je er gebruik van maakt.

Kiezen voor de beste Smarthome Kit

Voor ondernemers met een kantoor aan huis, of magazijn op afstand zijn er afwijkende voorwaarden om aan te voldoen. Een goede smarthome kit is uitbreidbaar met verschillende apparaten. Zo kun je voor elke functie de meest geschikte oplossing kiezen. Zo wordt de beste slimme thermostaat niet gemaakt door dezelfde fabrikant als de beste slimme verlichting, of de beste slimme rolluiken. Ook de veiligheid speelt uiteraard een rol, je wilt niet iedereen toegang geven tot de instellingen van de apparatuur.

Smarthome kosten

Bij een smarthome kit kopen houd je niet alleen rekening met de kosten in aanschaf, vaak speelt de kostenbesparing op termijn ook een rol. Een goed ingerichte slimme woning of slim kantoor zal energiebesparend werken, en de veiligheid van de locatie verhogen. Een lamp die weet wanneer er licht nodig is bespaart niet alleen elektriciteit, het zorgt er ook voor dat een locatie er bewoond uitziet. Als je met zo’n systeem ook inbrekers kunt weren is dat wederom winst. Door je vooraf goed te laten adviseren kun je kosten besparen, ook wanneer je later het systeem gaat uitbreiden.

Smarthome voor ondernemers

Van ZPP’ers die vanuit huis werken, naar MKB’ers die hun bedrijfsprocessen willen optimaliseren, tot aan multinationals die elke locatie willen beheren vanuit een centraal systeem op basis van een uniforme oplossing; door van een standaard kantoor een smart office te maken profiteer je van de technologische innovaties die home automation te bieden heeft, en zul je de organisatie op de toekomst voorbereiden.