Gepubliceerd op 1 mei 2017

“Smart Industry heeft baat bij verbinding”

Joost Bouman is inmiddels een bekend gezicht bij ondernemers uit de maakindustrie van Arnhem en Nijmegen. De innovatie makelaar verbindt bedrijven met als doel dat ze sneller hun producten kunnen ontwikkelen of naar de markt brengen. Joost Bouman spreekt voor het gesprek met Het Ondernemersbelang af bij Laser Technology Janssen op het industrieterrein Bijsterhuizen in Wijchen.

Innovatiemakelaar Joost Bouman werkt voor RCT Gelderland, een stichting die door de provincie gefinancierd wordt. RCT Gelderland heeft zeven innovatiemakelaars in dienst, waarvan Joost Bouman er één is. De innovatiemakelaars hebben bedrijfsbezoek als hun core business, telkens vanuit het oogpunt om innovatie te versnellen. Joost Bouman: “Ik onderzoek wat het bedrijf goed kan, waar de expertise ligt en waar die expertise wellicht interessant kan zijn voor innovaties bij een ander bedrijf. Ten tweede wil ik weten waar ze mee bezig zijn. Welke productontwikkeling speelt er en tegen welke uitdagingen lopen ze daarbij aan.” Verbinden is daarbij een sleutelbegrip.

De innovatiemakelaar heeft een uitstekend beeld van de maakindustrie in de regio. Zo bezocht Joost Bouman de afgelopen jaren meer dan 1100 bedrijven. “Vaak zie ik dat het ene bedrijf een antwoord heeft op de vraag van een ander bedrijf. Soms zelfs letterlijk in dezelfde straat. Zo was ik laatst bij een bedrijf dat robots ontwikkelt. De bedrijfsleiding vroeg me of ik iemand wist die hen verder zou kunnen helpen. “Ja”, zei ik, “Dat bedrijf zit aan de overkant. Ik heb bedrijfskennis en leg de verbinding.” Joost Bouman koppelt niet alleen innovatieve bedrijven aan elkaar; hij is ook goed thuis bij kennisinstellingen zoals de Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Die instellingen zoeken in toenemende mate aansluiting bij het bedrijfsleven.

Smart Industry is het thema van dit nummer van Het Ondernemersbelang. Daarom koos Joost Bouman het bedrijf Laser Technology Janssen uit als locatie voor het interview. Joost Bouman: “Bij smart industry praat je over robotica, sensoren, maak technieken die allemaal digitaal met elkaar verbonden zijn. Daarvoor kan je bij dit bedrijf goed terecht.” “Onze wereld begint, waar het oog ophoudt”, vertelt directeur Toon Janssen. Het bedrijf heeft machines in huis, waarop zeer kleine precisie onderdelen gemaakt kunnen worden. Het gaat om een innovatief samenspel van nauwkeurig micro-lasersnij-, las- en/of kantbewerkingen met een nauwkeurigheid van plusminus 3 micron. De machine onderdelen die met de microlaser bewerkt zijn, vinden hun weg naar de Hightech industry. Ze worden onder meer gebruikt in medische apparatuur, zoals operatierobots, in de automotive industrie als onderdeel van uiterst geavanceerde accu’s en in de bouw bij de ontwikkeling van innovatieve cv-ketels.

Laser Technology Janssen loopt in Europa voorop met een online en on demand portal, waar bedrijven hun bestanden zoals DXF of STEP file’s kunnen uploaden en een offerte kunnen aanvragen. Inkopers en cost engineers van plaat- en foliedelen met micro-laserbewerking weten razendsnel waar ze aan toe zijn. Vervolgens kan met één druk op de knop besteld worden en is er een snelle levertijd. Voor de klantgerichte aanpak won laser Technology Janssen een derde prijs van het inspiratie- en innovatie award van het hightech platform. “We hebben het geluk dat we dit bedrijf in de regio hebben dat hightech gespecialiseerd is”, besluit Joost Bouman. «

RCT Gelderland
Telefoon 06 – 53 67 29 33

Tekst: Paul de Jager / Fotografie: Istar Verspuij