ROC Friese Poort: meer vakmensen door samenwerking
11 april 2019 14:06
Het bedrijfsleven schreeuwt bijkans om nieuwe medewerkers, zoals bijvoorbeeld in de techniek. Daar zijn nu al veel vacatures. En de verwachting is dat de instroom van nieuwe studenten in de technische opleidingen gaat dalen door demografische ontwikkelingen. Een dubbel probleem. Henk de Vries, opleidingsmanager vakmanopleidingen techniek bij ROC Friese Poort, pleit daarom voor een goede verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven in de regio. „Er ligt een enorme uitdaging en die kunnen we alleen door samen te werken het hoofd bieden.”
ROC Friese Poort geeft beroepsonderwijs aan circa 15.000 studenten, waarvan ruim 2.000 studenten een opleiding in de techniek volgen op de vestigingen in Drachten, Emmeloord, Leeuwarden en Sneek. „In Drachten volgen ruim 1.000 studenten een opleiding in de techniek en daarmee zijn we een van de grootste in het noorden.” Er zijn veel mogelijkheden binnen ROC Friese Poort: van elektrotechniek tot maritieme techniek, van industriële lakverwerking tot installatietechniek en van bouwkunde tot mechatronica. „Het mooie is dat studenten vaak meteen werk hebben na het behalen van hun diploma”, zegt De Vries. “De meesten hebben al een baan via hun stage gekregen.”
Beleid
„Dat is mooi, maar heeft ook alles te maken met de toenemende vraag. Als je in de regio Drachten kijkt, dan zie je dat het aantal kinderen tussen de 0 en 16 jaar de komende jaren met 35 tot 40 procent afneemt.” De Vries wil er samen met het bedrijfsleven voor zorgen dat meer jongeren voor techniek kiezen. „Er gebeurt al veel, maar er liggen nog kansen. Vakmensen blijven nodig. Zo moeten bedrijven ook nadenken over hoe ze jongeren voor hun bedrijf interesseren en aan zich binden. Maak daar beleid voor. Zo ontwikkelen wij samen met het bedrijf JC electronics de lesstof voor onze opleiding elektrotechniek, die wij bij hen in de werkplaats aanbieden. Het is belangrijk om een stuk beleid en visie op instroom in je bedrijf te hebben. Dit heeft JC Electronics heel mooi ontwikkeld. En ga met jongeren in gesprek en vraag waar hun uitdagingen liggen. Daar spelen wij ook graag een rol in. Want jongeren denken anders en doen anders dan we misschien gewend zijn.”
Potentie
ROC Friese Poort doet er alles aan om de opleidingen up-to-date te houden. „In Drachten beschikken we over geavanceerde machines en apparatuur, die aansluiten bij het bedrijfsleven. Dat straalt wat uit. We hebben hier mooie opleidingen met potentie. Dat zien leerlingen en hun ouders wanneer ze hier komen kijken. We willen studenten zo goed mogelijk voorbereiden op de snel veranderende arbeidsmarkt. Ze komen binnen als jongens en meisjes en gaan van school als kerels en stoere meiden, die hun vak verstaan. We willen ze daarnaast voldoende bagage meegeven om mee te kunnen bewegen met het snel veranderende werkveld. Niet voor niets maakten onze technische opleidingen in de afgelopen 5 jaar groei door. Maar dit jaar dalen we waarschijnlijk al iets door de demografische ontwikkelingen.”
‘Je kunt het verschil maken met techniek’, is een bekende slogan. De Vries onderstreept het met een voorbeeld, waarmee hij ook wil aangeven dat theorie en praktijk op ROC Friese Poort door elkaar heen lopen. „Een groep studenten heeft in het kader van Healthy Ageing een beker ontwikkeld voor mensen met de ziekte van Parkinson. Dankzij een sensor in de beker blijft deze altijd stabiel. Opvallend was dat meteen na afronding van dit project meerdere meiden voor de techniek kozen. Ja, ook dat is techniek, het is veel breder dan wat vaak nog gedacht wordt. Het mooie is dat we bij ROC Friese Poort verbindingen kunnen leggen met andere vakgebieden.”
„Verder hebben we ‘casusonderwijs’, waarbij studenten één dag per week een vraagstuk van een bedrijf helpen oplossen. Zowel het bedrijf als de studenten zijn daar enthousiast over.” Samen met andere vmbo en mbo scholen is ROC Friese Poort ook nog bezig met de ontwikkeling van een meer doorlopende leerlijn. Zodat het onderwijs nog beter op elkaar aansluit. „Wij zijn daar momenteel over in gesprek met verschillende scholen in Drachten. Mooie ontwikkelingen die voortkomen uit het project Sterk Techniek van het Ministerie van Onderwijs. Daar helpen onze nauwe banden met bedrijven in de regio ook bij.”
Met elkaar het verschil maken
„We moeten elkaar nog meer gaan vinden en gezamenlijk optrekken bij het bestrijden van de tekorten in de branche. Misschien moeten we komen tot een hoogwaardig technologisch of innovatief centrum, waar jongeren kennis kunnen maken met techniek. Waar ze kunnen ruiken, proeven en zien hoe mooi techniek is. In het oosten van het land staat zo’n centrum, gedragen door 150 bedrijven en het onderwijs, en dat is een groot succes. We moeten met elkaar aan de slag. Buiten de vaste patronen durven te denken en elkaar daarin vinden. Met elkaar kunnen we het verschil gaan maken, daar ben ik van overtuigd.”
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.