Zo voorkom je waterschade aan je bedrijf
24 juli 2025 08:52
Regen, hagel of sneeuw, het komt in Nederland regelmatig met bakken uit de lucht. Als dat water eenmaal zijn weg naar binnen vindt, kan het flink misgaan. Een lekkend dak, een ondergelopen kelder of een vloer die blank staat, zorgt niet alleen voor stress maar ook voor schade. Als ondernemer zit je echt niet te wachten op kapotte spullen, omzetverlies of zelfs een tijdelijk gesloten zaak.
Schade komt vaker voor dan je denkt
Elk jaar zijn er in Nederland weer genoeg bedrijven die te maken krijgen met waterschade. Soms valt het nog mee, met wat natte dozen of een vlek op het plafond. Maar in andere gevallen is het serieus raak, bijvoorbeeld door gesprongen leidingen of overstroming van een voorraadkelder. Dan moet je misschien zelfs je deuren sluiten, met alle gevolgen van dien. Het is dus zeker geen overbodige luxe om daar goed op voorbereid te zijn.
Met een paar simpele checks voorkom je een hoop ellende
Wat goed helpt is twee keer per jaar je pand even grondig controleren. Doe dit bijvoorbeeld in het voorjaar en het najaar. Let dan op vochtplekken op het plafond, lekkende leidingen of verstopte regenpijpen. Het zijn vaak de kleine dingen die je over het hoofd ziet, die uiteindelijk de grootste schade veroorzaken. Laat spullen niet los op de vloer staan maar zet ze op pallets of in rekken. Zo voorkom je dat alles meteen nat wordt bij een lekkage. Zorg ook dat je weet waar de hoofdkraan zit en dat je er makkelijk bij kunt. Je wilt die snel dichtdraaien als er iets misgaat.
Vocht in de lucht? Gebruik een slimme oplossing
Als je na schade nog lang met vochtige lucht of natte muren zit, is een gewone ventilator echt niet genoeg. In dat geval kan een adsorptiedroger goed van pas komen. Dat is een apparaat dat zelfs in koude ruimtes vocht uit de lucht haalt. Handig voor bijvoorbeeld kelders of magazijnen die lastig te drogen zijn. Zo voorkom je dat het vocht blijft hangen en uiteindelijk voor schimmel of meer schade zorgt.
Ligt je bedrijf laag? Dan moet je extra opletten
Sommige bedrijfspanden liggen lager dan de omgeving. Als dat bij jou het geval is, dan is het slim om te denken aan afvoergoten, drempels of een kleine damwand. Die houden het water buiten als het echt losbarst. Houd de dakgoten schoon, want bladeren zorgen sneller dan je denkt voor een verstopping.
Let op bij vrieskou
In de winter is het weer een ander verhaal. Dan is het oppassen geblazen voor bevroren leidingen. Als die knappen, is de ravage niet te overzien. Leidingen die je in die periode niet gebruikt, kun je beter afsluiten of goed isoleren. Het voorkomt een hoop gezeur én schade.
Toch schade? Blijf dan niet afwachten
Soms doe je alles goed, en gaat het toch mis. Bijvoorbeeld door overmacht, zoals een flinke hoosbui of een dijk die het begeeft. In dat geval is snel handelen je beste redding. Begin meteen met opruimen en laat alles goed drogen. Hoe sneller je erbij bent, hoe minder schade er ontstaat. Meld het ook direct bij je verzekeraar. Schade aan het gebouw valt onder je gebouwenverzekering. Is je voorraad of inventaris beschadigd? Dan valt dat onder de inventaris- en goederenverzekering.
Beter voorkomen dan genezen
Waterschade is nooit leuk en komt vaak onverwacht. Maar met een beetje voorbereiding en een paar slimme maatregelen kun je het risico flink verkleinen en als het dan toch gebeurt, weet je wat je te doen staat om erger te voorkomen. Beter dat dan natte dozen en dichtgetimmerde deuren.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.