Gepubliceerd op 9 maart 2018

Programma InnovatieFestival 2018

13 maart: Profijtdag

Vanuit een samenwerkingsverband van VO, VSO, Praktijkonderwijs, MBO en HBO in Oost-Gelderland komen docenten van scholen in de Achterhoek en Liemers bij elkaar. Binnen het thema “Zie elkaar werken” wordt informatie uitgewisseld en is er een breed programma aan workshops en presentaties, bijvoorbeeld over hybride leren en reflecteren. De Profijtdag vindt plaats bij Stadion De Vijverberg in Doetinchem, van 15.15 (inloop vanaf 14.45) tot 18.10 uur.

14 maart: Bètadag

Tijdens de Bètadag kunnen HAVO/VWO bovenbouw en MBO niveau 4 studenten zich oriënteren op hun toekomstige studierichting. Kennisinstellingen uit heel Nederland presenteren deze dag hun Bèta opleidingsaanbod. Achterhoekse bedrijven presenteren hun productinnovaties en geven studenten inzicht in het carrièreperspectief in de Achterhoek, wanneer zij voor een Bèta-opleiding kiezen. De Bètadag vindt plaats bij het ICER in Ulft, van 09.30 tot 16.00 uur.

15 maart: ANWD Inspiratiesessies

Tijdens de Achterhoekse Nieuw Werkdag Inspiratiesessies kunnen carrièreswitchers die op zoek zijn naar nieuw, innovatief werk zich laten inspireren. Bezoekers gaan zelf aan de slag tijdens diverse workshops en laten zich informeren bij de verschillende stands die aanwezig zijn. In het Kansencafé worden vacatures gepresenteerd die mensen aanmoedigen na te denken over een volgende carrièrestap. Vakkrachten worden zo voor de regio behouden en er ontstaat beweging op de arbeidsmarkt. Deze dag vindt plaats bij het ICER in Ulft, van 15.30 – 20.15 uur.

16 maart: Talentendag

Achterhoek Werkt organiseert de Talentendag, waarbij jonge, technische talenten in contact worden gebracht met innovatieve bedrijven uit de regio. Meerdere bedrijven leggen innovatievraagstukken voor in de denktanksessie. Jongeren van het MBO, HBO en WO gaan hiermee in teams aan de slag en presenteren hun innovatieve ideeën eind van de dag. De Talentendag vindt plaats bij verschillende bedrijven en eindigt bij het ICER in Ulft. De dag duurt van 9.00 tot 17.00 uur.

17 maart: Techniekdag

De Techniekdag richt zich op jongeren (t/m 14 jaar), om hen vroegtijdig in aanraking te laten komen met techniek. Verschillende bedrijven laten deze dag zien op welke manier zij innoveren en investeren in Smart Industry. Jongeren kunnen zelf aan de slag met bijvoorbeeld het programmeren van een robot, 3D printen en het doen van verschillende proeven. De Techniekdag vindt plaats bij Grijsen Park- & Straatdesign in Winterswijk, van 10.00 – 16.00 uur.

19 maart: Achterhoek 2020 Avond

De Achterhoek 2020 Avond is een initiatief van Achterhoek 2020, een samenwerking van ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheden. Tijdens deze avond wordt de nieuwe toekomstagenda voor de Achterhoek gepresenteerd. Op basis van innovatieve projecten die nu spelen in de samenleving, het bedrijfsleven en onderwijs wordt richting gegeven aan toekomstplannen. Onder andere het Jongerenhotel in Doetinchem en het Gezondheidspark in Winterswijk komen deze avond aan bod. De avond vindt plaats bij Schouwburg Amphion in Doetinchem van 19.00 tot 20.30 uur.

20 maart: Opening Smart Business Centre

Het Smart Business Centre wordt hét icoon van Smart Industry Oost Nederland. Door de digitalisering veranderen industriële productie, diensten, onderwijs, wetenschap en zorg in snel tempo. Alleen met kennis, creativiteit, ondernemerschap en nieuwe verdienmodellen kunnen deze veranderingen in nieuwe banen en inkomsten worden omgezet. Via multidisciplinaire trajecten gaan studenten, bedrijven, kennisinstellingen en overheid samen aan de slag om oplossingen voor problemen of knelpunten te vinden. Hieruit komen start-ups voort die begeleiding krijgen van ondernemers en kennisinstellingen om de stap te maken naar scale-ups. De opening vindt plaats bij het ICER in Ulft, van 15.00 tot 18.00 uur.

21 maart: Ondernemersavond

De Ondernemersavond staat in het teken van innovatieve projecten. Winnaars van prestigieuze prijzen van het afgelopen jaar worden geïnterviewd en de Achterhoek Open Innovatieprijs 2018 wordt uitgereikt door avondvoorzitter Charles Groenhuijsen. Hieraan gaat een landelijke competitie vooraf, waarvoor bedrijven uit de Nederlandse maakindustrie hun baanbrekende innovaties inzenden. Uit de top drie wordt op de Ondernemersavond de winnaar gekozen. Dit gebeurt door een vakjury én de aanwezige ondernemers. De Achterhoek Open Innovatieprijs is in het leven geroepen om de Nederlandse maakindustrie in de schijnwerpers te zetten en in het bijzonder innovatie uit de Achterhoek zichtbaar te maken voor de rest van het land. De avond vindt plaats bij het ICER in Ulft, van 18.30 tot 22.45 uur.