Gepubliceerd op 26 maart 2019

Probo: duurzaamheid als vaste waarde

Duurzaamheid en de kansen om haar voetafdruk te verkleinen maakt bij Probo onderdeel uit van de strategie. Over de groene ambities en bestaande initiatieven van de logistieke dienstverlener in print.

Hoewel de printindustrie misschien niet in de top tien van de meest vervuilende industrieën staat, is het wel nodig om te vergroenen. Daarom heeft Probo een duidelijk doel gesteld: zo moet in 2021 85% van haar producten en materialen PVC-vrij zijn. Ook het gebruik van milieuvriendelijke inkten en eerlijke stofsoorten wordt steeds belangrijker. Dit betekent dat het assortiment meer en meer gaat bestaan uit recyclebare alternatieven en ‘schone’ producten.

Innovators in duurzaamheid

In 2016 had Probo een wereldprimeur met de plaatsing van de eerste Durst textielprinter. Het doel hiermee is om een deel van de maakindustrie terug te halen naar Europa. De inkten voor deze printer zijn op waterbasis en verschillende stoffen die door deze printer rollen worden geproduceerd volgens de Better Cotton Initiative (BCI) eisen. Dit is een samenwerkingsverband tussen ontwikkelingsorganisaties, milieuorganisaties en het bedrijfsleven en richt zich op het verduurzamen van de katoenteelt. BCI zorgt ook voor training en begeleiding van boeren. Dit resulteert in een hogere opbrengst voor de boer en zijn medewerkers en een vermindering in gebruik van water, pesticiden en kunstmest.

Probo investeert verder in de marktkansen van haar klanten door de eigen ontwikkeling van duurzame producten. Eén van deze voorbeelden is het Akoestische paneel, gemaakt van 90% gerecyclede spijkerbroeken in combinatie met print. Uiteindelijk moeten voor deze wandpanelen de overige 10% aangevuld zijn met eigen Probo afval gerecycled tot akoestisch materiaal.

Met de nieuwe WalltexPro series gaat het bedrijf ook op de duurzame koers. Daar waar veel wandbekleding PVC bevat, is WalltexPro het milieuvriendelijke alternatief. Het is gemaakt van 100% polyester en kan hierdoor gerecycled worden. En met drukwerk inclusief FSC-keurmerk of folies gemaakt van PVC-vrije materialen heeft Probo goede papieren in handen.

Voor alle producten geldt: Probo produceert alleen als de klant daarom vraagt. Veel producten zijn daarnaast verkrijgbaar vanaf één stuk. Het is daardoor niet nodig om grote voorraden aan te leggen en zo wordt het risico op verspilling geminimaliseerd.

Meer en meer energie

Dat het bedrijf niet alleen in haar productassortiment steeds meer toegewerkt naar een milieuvriendelijk aanbod, bewijzen de 4310 zonnepanelen op het dak. Onlangs werden de nieuwe bedrijfshallen nog bekroond met de plaatsing van nieuwe zonnepanelen, wat de opbrengst van schone energie nu in totaal op zo’n 1.113.000 KWh per jaar brengt. Dit is genoeg om ongeveer 320 huishoudens een jaar van stroom te voorzien.

Als logistieke partner neemt Probo het als gewoonte aan om het gebruik van verpakkings- en opvulmateriaal zoveel mogelijk te reduceren. Concreet worden verpakkingen van de printproducten op maat gemaakt. Zo wordt er op dagbasis alleen al heel veel bespaard voor de 2200 pakketjes die moeten worden ingepakt. Daarnaast verpakt het bedrijf nu al zo’n 15% van de bestellingen bij elkaar, zodat de vervoerder minder vaak hoeft te rijden. Het zijn een paar voorbeelden waar Probo energie van krijgt om het elke dag een beetje duurzamer te doen!